Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: načrtujem mansardno stanovanje – pogovor s strokovnjakom

Javna tribuna: načrtujem mansardno stanovanje – pogovor s strokovnjakom

Dom tik pod streho bo izpolnil naša pričakovanja le, če ga bomo načrtovali premišljeno, pri tem pa upoštevali vse njegove zakonitosti. Med najpomembnejšimi so odprtost prostora, dovolj svetlobe in svežega zraka, nikakor pa ne smemo pozabiti na dovolj toplotne izolacije in dobro senčenje oken, s čimer bomo zagotovili, da poleti v mansardi ne bo prevroče.

V javni tribuni, v torek, 25. maja, ob 10. uri, bomo na forumu Gradimo, opremljamo in urejamo dom odgovarjali na vaša vprašanja, kako do kakovostnega bivalnega prostora tik pod streho:

– kako zagotoviti čim več svetlobe in na kaj moramo biti pri tem pozorni,

– kaj pomenita eno ali dve okni več, kot smo načrtovali,

– ali je boljša rešitev frčada ali strešna okna,

– kako tudi v mansardi zagotoviti neposredni stik z okolico,

– kako kakovostno senčimo okna in preprečimo pregrevanje poleti,

– kaj omogoča sodobna tehnologija upravljanja oken in senčil na daljavo,

– kako lahko mansardo učinkovito zračimo in nadzorujemo kakovost zraka,

– zakaj je odprtost tlorisa in prostora do slemena boljša rešitev,

– čemu se moramo v mansardi izogibati in kaj ne sme v njej manjkati.

Z nami bodo strokovnjaki podjetja VELUX, ki bodo odgovarjali na vsa vaša vprašanja, povezana z načrtovanjem in urejanjem mansarde. Vprašanja že lahko postavite tukaj.

Vabljeni k pogovoru!

Zakaj je bolje imeti odprto streho do slemena? Kaj je treba pri tem paziti glede izolacije in pravilne vgradnje oken? 

Na cca 40 m2 podstrešju, kjer je stojna višina le na sredini, bi radi uredili otroško sobo ali vsaj prostor za spanje. Ali je pri tako majhni višini možno vgraditi tudi takšno strešno okno, ki se odpre v balkon? Kakšna je minimalna višina? 

Rada bi namestila strešno okno tik nad posteljo, da lahko gledam zvezde, da pa kasneje zaprem rolete, da me zjutraj svetloba ne moti – obstajajo senčila s timerjem? 

Menjali bomo okna v mansardi, pa bi radi gor mreže za komarje – to obstaja na strešnih oknih, koliko zviša ceno okna? 

Rabim za frčado gradbeno dovoljenje? 

Kdaj se odločiti za električno gnana senčila, kdaj pa raje še vedno za ročno – poleg denarnega vložka..? In kako okna vedo, kdaj se morajo zapirati in odpirati – katere dodatne module/senzorje to zahteva in kje so montirani?

Imam Veluxova strešna okna v mansardi. Kje nabaviti komarnike, ki odprto okno v celoti zaščitijo/pokrijejo – tudi od strani?

Ali imate v ponudbi tudi svetlobne predore – za osvetljevanje npr prve etaže oz. temnih prostorov – kaj je treba paziti pri izbiri? 

Zdravo, moja soba je mansardna, ima eno okno z roleto. Hiša je že stara in nima najboljše izolacije, poleti je zato neznosno vroče. Mi preostane še kaj drugega poleg nakupa klime?

Je pri mansardnem stanovanju bolj smiselna uporaba tend ali rulet? 

Se da na vaša okna naknadno vgraditi mehanizem za samodejno odpiranje in zapiranje oken? Obstaja senzor za dež in če, se da vgraditi v že obstoječa okna? 

Okna imamo vgrajena tako visoko, da moram za odpiranje vedno stopiti na stol. Obstaja kakšno pomagalo za lažje odpiranje strešnih oken? 

 Je pri pregrevanju mansarde, zaradi sonca, enako učinkovit notranji in zunanji zastor? Kako je z zatemnitvijo prostorov? Je boljša izbira zunanji ali notranji zastor? Se pri notranjih zastorih, ko so spuščeni, ob mrzlem vremenu na robu okna lahko nabira kondenz? 

Pozdravljeni, s partnerjem v prihodnjih mesecih načrtujeva ureditev mansardnega stanovanja. Ker bo potrebno v celoti menjati tudi streho, se trenutno odločava kakšna strešna okna bi bilo dobro vgraditi. Prostor je velik cca. 100m2 (cca. 11.5 m dolžine x 8.5 m širine). Po širini so že vgrajena običajna okna v steni, nisva pa prepričana koliko strešnih oken bi bilo smiselno vgraditi po dolžini. Želiva sicer, da bi bili prostori čim bolj svetli, a hkrati nočeva, da bi streha od zunaj izgledala ‘prenasičena’ z okni. Mislite, da bi bilo dovolj, da po vsaki dolžini vgradimo dva strešna okna (torej skupaj 4), glede na to, da bodo prostori precej odprti in bo svetloba prihajala tudi skozi že obstoječa okna. Ali bi jih morala vgraditi več? So morda še kakšni drugi načini, s katerimi lahko doseževa, da bodo prostori čim bolj svetli?

Zamenjati bomo morali strešno okno, pa me zanima ali vaš mojster po menjavi poskrbi tudi za obdelavo špalete okoli okna? Namreč ali je treba pri menjavi sploh posegati v špaleto, jo razkopat ali ne?

Pozdravljeni, z družino si bomo uredili mansardo pri mojih starših. Želimo ustvariti videz večje mansarde z visokim stropom in veliko naravne svetlobe. Zanima nas, kakšna je idealna višina spodnjega in zgornjega dela strešnega okna. Za vsak nasvet bomo hvaležni!

Prebral sem, da mora površina vseh okenskih površin v bivalnih prostorih zavzemati 20 odstotkov tlorisne površine prostora. Popravite me, če se motim. Ali enako pravilo velja tudi, če gre za frčado ali strešno okno v mansardi?

Zdravo, načrtujemo začetek gradnjo hiše v poletnih mesecih. Zanima me, kakšne so možnosti za subvencijo Eko sklada za energijsko učinkovita Velux strešna okna, kam se obrniti za več informacij??

 

Mene pa zanima ali vsa vaša strešna okna pašejo med špirovce? Koliko je veliko (širina-dolžina) največje okno?

Pred 20leti smo prenovili mansardno stanovanje, ki pabi bilo potrebno že kakšne prenove. Hiša je stara cca 50let in je dokaj dobro izolirana. Tudi vsa okna so zamenjana (plastična). Imamo pa večni problem da se nam v zimskem času po notranji strani okenj na spodnji strani vedno nabira kondes. Kako se pravilno lotiti sanacije.

Hvala za odgovor.

 

S čim naj si pomagam pri čiščenju oken, ker najdaljše zunanje strani brez lestvije ne dosežem?

kako se obnesejo strešna okna, ki se spremenijo v balkon? Kako se jih zaščiti s komarniki?

ali za izgradnjo frčade potrebujem gradbeno dovoljenje?

je potreben ponovni izračun statika, glede vzdržljivosti strehe?

Kako preprečimo vstop ptic skozi strešno okno?

New Report

Close