Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Odkrito o HPV in cepljenju s prof. dr. Špelo Smrkolj, dr. med.

Javna tribuna: Odkrito o HPV in cepljenju s prof. dr. Špelo Smrkolj, dr. med.

Okužba s Humanimi papilomavirusi (HPV) je ena izmed najpogostejših spolno prenosljivih okužb, kar pomeni, da se širi pri različnih oblikah spolnih odnosov. Večina okužb s HPV sicer ne povzroča raka, vseeno pa so HPV virusi glavni vzrok za nastanek raka materničnega vratu, povezani pa so tudi z nastankom drugih rakov, tako pri moških, kot pri ženskah.
Vsaj 50 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} ljudi, ki so spolno aktivni, se bo v življenju okužilo s HPV. Okužba s HPV je najpogostejša pri adolescentih in mlajših odraslih, starih od 15 do 25 let.

V večini primerov imunski sistem vašega telesa premaga okužbo s HPV, preden ustvari bradavice. Pred okužbo in sevi genitalnega HPV, ki večinoma povzročijo bradavice na spolovilih ali raka materničnega vratu, se je mogoče dodatno zaščititi s cepljenjem. Cepljenje s cepivom za preprečevanje okužbe je namenjeno uporabi že od 9. leta starosti dalje.

Vabljeni, da se nam pridružite v sredo, 27. 09. 2017, ob 11.00 uri, ko bo na forumu Starševski čvek na vprašanja odgovarjala prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z UKC Ljubljana.

Tema pogovora javne tribune o HPV bo:
• splošno o HPV,
• simptomi bolezni,
• prepoznavanje bolezni,
• vzroki,
• dejavniki tveganja,
• zaščita pred okužbo HPV,
• cepljenje proti HPV,
• kam in kdaj po pomoč,
• o zdravljenju …

V javni tribuni lahko že postavljate konkretna vprašanja o okužbi in bolezni ter kar vas zanima. Vabljeni, da delite svoje izkušnje.

Pridružite se nam!

Uredništvo
Med.Over.Net

Pozdravljeni,

vprašala bi, ali to cepivo varuje pred vsemi oblikami raka na MV?

Hvala.

Imamo šestošolko,ki je bila vodena pri nevrologu,infektologu,alergologu in na podlagi izvidov in oblike tveganja,ni bila cepljena za hepatitis.
Vabljeni sva bili na infekcijsko kliniko,da bi jo cepili pod nadzorom, vendar so tokom sprejema na konziliju vsi trije sklenili,da je tveganje vnosa cepiva preveliko in je tako ” oprošena “cepljenja.

Kako je s tem predznanjem,zanjo tvegan vnos cepiva za HPV?

Ostala dva otroka imam cepljena po programu.

Hvala

Spoštovani,

moje vprašanje je malce kompleksejše. Pred dvema letoma sem bila zaradi nenavadnega izcedka pregledana pri dr. Žigon, ugotovili pa so mi okužbo z enim izmed HPV virusov (po testu PAP). Čez nekaj časa sem dobila tudi pošto, da so zaznali blažje spremembe na materničnem vratu. Bris sem v roku dveh let še večkrat ponovila (tudi samoplačniško) in je sedaj v redu naslednjega imam 2019, izcedek pa se vseeno ne izboljša že 2 leti od okužbe. Ginegologinja sumi na morebitne patogene bakterije, saj smo sum na klamidijo že ovrgli, glivične okužbe pa večkrat zdravili (po mojem sploh niso bile glivice in to se je sedaj izkazalo). Kolikor vem, HPV nima nobene povezave z izcedkom (ne srbi, ne peče, le nenavadne barve in strukture je) , kajne?

Poleg tega sem opazila, da se mi je vhod v nožnico spremenil v času od okužbe. Ginekologinji pravita, da ne vidita nobenih bradavic, vendar sem sama 100 odstotna, da je prišlo do sprememb (npr. ustnice izgledajo kot na trgane, kot da bi bili manjši prozorni kondilomčki). Zanima me, ali je tudi to možno?

Kot tretje me zanima, kako je z virusom ko vstopi v telo. Glede na to, da spadam med tistih 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk, ki so se ga znebile v roku dveh let me zanima, kako je to mišljeno ”znebiti se ga”? Naučena sem, da se virusov ne znebimo kar tako, temveč mora telo tvoriti protitelesa za odpravo okužbe, pri HPVju pa je tako, da le-ta latentno počiva v materničnem vratu in se ob poslabšanem imunskem sistemu aktivira in začne spreminjat celice, kajne? Ali to pomeni, da se ga pravzaprav nikoli ne znebiš in vedno obstaja možnost nastanka predrakavih sprememb? Mi lahko prosim razložite malo bolj strokovno na mikrobiološki ravni kaj točno se dogaja takrat z virusom, ko ne dela kopij (mislim, da bom razumela, ker sem študentka laboratorijske biomedicine).

Moje zadnje vprašanje pa se nanaša na cepljenje. Ker se mi mati ni pustila (češ, da je prenevarno) cepiti v času programa cepljenja konec osnovne šole (sem letnik 98), sem se verjetno tudi zaradi tega okužila. Kdo bi si mislil. Ginekologinja pravi, da se bi bilo smiselno kljub temu cepiti, saj ne vemo kateri tip HPV imam, teh je pa ogromno različnih. Rada bi se torej cepila z 9-valentnim cepivom (če se le da), da preprečim morebitne nove okužbe in me zanima, ali je še možno, da se cepim brezplačno po programu kot zamudnica ter kako pridem do cepiva.

Se opravičujem za obširna vprašanja ter vas v upanju, da boste odgovorili na čim več le-teh tudi lepo pozdravljam.

Lep pozdrav.
– Se lahko 16letnica (še ni imela s.o.) še brezplačno cepi ali je “zamudila vlak”?
– Je 9valentno cepivo zdaj drugačno od tistega, ki je bil na voljo, ko je bila hčerka v 6.r?
– Ima lahko cepivo, s katerim se je cepilo leta 2012, večje stranske učinke, kot so npr. mišične bolečine, depresija, psihoza,…
Hvala.

Zanima me, kako se imenuje to cepivo, število- koliko hp virusov obstaja, proti kolikim naj bi to cepivo obvarovalo in predvsem za koliko časa, govori se o 6 letih ?

Ne razumem različnih valentnosti cepiv za različne starosti…Kaj to pomeni, da se pri starejših pokriva večji spekter okužb ali ne.

Hči v 8. r še ni cepljena, pogovorili sva se, kaj so dejavniki tveganja in sva dogovorjeni, da bo cepljenje vsekakor opravila a kasneje, ko bo kazalo, da bo začela biti spolno aktivna. Ali in kakšni so vaši eventuelni argumenti proti taki odločitvi.

Gardasil 9 mechanism of action, dosage and administration
The exact mechanism of action of Gardasil could not be established yet as HPV infects only human beings. However, animal studies showed the vaccine could be developing humoral immune responses.

http://www.drugdevelopment-technology.com/projects/gardasil-9-vaccine-hpv/

The exact mechanism by which the HPV quadrivalent vaccine protects against type-specific HPV infection and sequela is unknown. Receipt of the HPV quadrivalent vaccine is thought to result in a humoral immune response directed against HPV-L1 capsid proteins. The vaccine contains recombinant L1 protein, which is the major antigenic protein of the capsid of HPV types 6, 11, 16, and 18. These L1 proteins are produced in brewers yeast (i.e., Saccharomyces cerevisiae), purified, and adsorbed on an aluminum-containing adjuvant (amorphous aluminium hydroxyphosphate sulfate or AAHS).

http://www.pdr.net/drug-summary/Gardasil-human-papillomavirus-quadrivalent–types-6–11–16–and-18–vaccine–recombinant-354

Adjuvants such as the aluminum compounds (alum) have been dominantly used in many vaccines due to their immunopotentiation and safety records since 1920s. However, how these mineral agents influence the immune response to vaccination remains elusive (beri nerazumljiv)

Vse je “UNKNOWN” ampak važno, da se proda neglede na posledice.

Pozdravljeni. Ali je možno, da je človek okužen z virusom HPV že vrsto let, pa ne kaže nobenih simptomov?

Spoštovana dr. Smrkolj. Prosim za vaše mnenje glede možnosti prenosa HPV virusa na otroka. Pred letom dni sem dobila izvid HPV+. Na kaj naj bom pozorna oziroma kako naj se ravnam, da preprečim prenos na svojega majhnega otroka starega 8 mesecev. Prebrala sem da je prenos možen tako pri porodu kot tudi v otroški dobi. Kako lahko pride do takega prenosa? Hvala za vaš nasvet.

Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 12.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostji prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva z UKC Ljubljana, ki bo odgovarjala na vaša vprašanja povezana s HPV in cepljenjem.

Vabljeni!

Uredništvo
Med.Over.Net

Spoštovani!
Imam hčero, letnik 1998 iz okolice Maribora. Kje je možno brezplačno cepljenje v bližini. Na Cepilnem centru sem dobila podatek, da je cena nekaj manj kot 80 eur. Potrebna pa je še 2x revakcinacija.

Lp,

Spoštovani,
9-valentno cepivo proti HPV z imenom Gardasil®9, ki je trenutno najnovejše na tržišču in je v Sloveniji na voljo brezplačno vsem deklicam v 6. razredu osnovne šole, po novem pa tudi zamudnicam, ki se niso cepile po programu, deluje proti HPV z genotipi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58, torej proti najpogostejšim nizkorizičnim in visokorizičnim genotipom, ki povzročajo anogenitalne bradavice in različne rake, tudi rak materničnega vratu. Z dvovalentnim cepivom proti HPV z imenom Cervarix® ter s štirivalentnim cepivom proti HPV z imenom Silgard®, ki sta bila v Sloveniji na voljo že zdaj, smo v okviru primarne preventive uspešno preprečevali okužbo z najbolj pogostima genotipoma HPV 16 in 18, ki povzročata okoli 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vseh novih primerov raka materničnega vratu. Novo, 9-valentno cepivo, pa zaradi zaščite pred okužbami z dodatnimi visokotveganimi genotipi HPV omogoča še večjo zaščito pred rakom materničnega vratu – do okoli 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Lepo vas pozdravljam, prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med.

*** prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana

Spoštovani,
Cepivo, ki ščiti telo pred okužbo s HPV, je rekombinantno cepivo. To pomeni, da vsebuje delce, ki so podobni tistim v virusu, pridobljeni pa so bili s tehnologijo rekombinantne DNA. Cepivo ne vsebuje virusa samega, ampak le kopijo beljakovin, ki jih najdemo v virusu in ki pomagajo virusu, da lahko spreminja obnašanje celic. Ti delci so odgovorni za spodbuditev telesnega imunskega sistema.
V vašem primeru, glede na to, da mi konkretni podatki o bolezni vaše deklice niso poznani, svetujem, da se ponovno predstavi konziliju, glede možnosti cepljenja proti HPV, v kolikor bi to želeli.
Lepo vas pozdravljam,

*** prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana

Pozdravljeni,
imamo 6. šolko. Glede na to da redno dobiva tudi beta-bloker razmišljamo da bi s cepljenjem počakali do 8. razreda in se takrat odločili kako in kaj.
Ali bo v 8. rezredu še možno brezplačno cepljenje in če ne kakšna je cena če greš samoplačniško?

Pozdravljeni,

Ali je res, da cepivo “traja” le do 18 leta, kasnejše cepljenje pa naj ne bi bilo več smiselno?

Hvala za odgovor.


Spoštovani,
Ker je vaše vprašanje kompleksnejše, v nadaljevanju odgovarjam po vrsti na vaša vprašanja.
Večine okužb s HPV na materničnem vratu ne odkrijemo, ker ne povzročajo znakov bolezni. Okužb materničnega vratu ženska ne opazi, ker so skrite v notranjosti telesa in ne povzročajo težav. S HPV okužene celice materničnega vratu se lahko spremenijo, vendar to ni nujno. Spremembe so najpogosteje nizke stopnje in izzvenijo same, brez zdravljenja, ko izzveni okužba s HPV, ki jih povzroča.
Če je pri vas že dalj časa prisoten izcedek iz nožnice, imate možnost opraviti različne mikrobiološke brise nožnice na različne povzročitelje bolezni, da bi odkrili morebitnega povzročitelja bolezni pri vas.
Odgovor na vaše drugo vprašanje je, da je vsekakor možno, da se zunanjost vašega spolovila nekoliko spreminja zaradi različnih dejavnikov. Prisotnost kondilomov na zunanjem spolovilu pa lahko z gotovostjo potrdi le ginekolog s kliničnim pregledom.
V tretjem vprašanju vas zanima delovanje HPV v telesu. HPV prizadenejo najnižjo ležečo plast celic povrhnjice v koži – bazalne celice, do katerih pridejo skozi mikrorazpoke. Ko pridejo do celic, jih okužijo. Okužba naprej poteka na dva načina:
Pri prvem načinu se skozi dozorevanje in premikanje bazalnih celic v višje plasti povrhnjice v njihovem jedru množijo novi HPV virusi. Ko celice pridejo v površinsko plast, se novi virusi sprostijo iz celic in okužba se lahko razširi naprej.
Drugi način se od prvega razlikuje, saj tu kot posledica ne nastajajo novi virusi, ampak virus na celice vpliva tako, da se začnejo nenormalno deliti. Iz tega lahko nastanejo predrakave spremembe in končno rak materničnega vratu. Vendar do teh sprememb pride le, če je okužba dolgotrajna in s tistimi HPV, ki imajo tak način delovanja. Več o tem si lahko preberete v učbeniku slovenskih avtorjev: Poljak M, Petrovec M. Medicinska virologija. Ljubljana: Medicinski razgledi; 2011.
Brezplačno cepljenje proti HPV je na voljo tudi za zamudnice, ki se v 6. razredu niso cepile, dokler se ta dekleta redno šolajo. Več informacij o cepilnih mestih pa najdete na spletni strani NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje).
Lepo vas pozdravljam,

*** prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana


Spoštovani,
Brezplačno cepljenje proti HPV je na voljo tudi za zamudnice, ki se v 6. razredu niso cepile, dokler se ta dekleta redno šolajo. Več informacij o cepilnih mestih pa najdete na spletni strani NIJZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje).
Razlika med 4-valentnim in 9-valentnim cepivom proti HPV je naslednja:
4-valentno cepivo proti HPV Silgard®deluje proti HPV z genotipi 6, 11, 16, 18; 9-valentno cepivo proti HPV z imenom Gardasil®9, ki je trenutno najnovejše na tržišču, pa deluje proti HPV z genotipi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.
V okviru primarne preventive lahko s cepivom Silgard®, uspešno preprečimo okužbo z najbolj pogostima genotipoma HPV 16 in 18, ki povzročata okoli 70 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vseh novih primerov raka materničnega vratu. Novo, 9-valentno cepivo Gardasil®9, pa zaradi zaščite pred okužbami z dodatnimi visokotveganimi genotipi HPV omogoča še večjo zaščito pred rakom materničnega vratu – do okoli 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Cepiva proti HPV so varna in učinkovita, kar dokazujejo rezultati preteklih in trenutno potekajočih raziskav ter podatki na podlagi cepljenja, ki poteka v številnih državah po svetu. Praviloma ne bi smelo biti bistvenih razlik v stranskih učinkih med obema (v vašem vprašanju) omenjenima cepivoma.
Lepo vas pozdravljam,

*** prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana

Na uredništvo smo prejeli vprašanje uporabnice:

Na vas se obračam z vprašanji na katera nisem našla razlage na spletu. Stara sem 23 let in sem v pol leta imela 2 patološka izvida pri odvzemu brisa PAP. Po drugem odvzemu so me testirali na virus HPV – test je bil pozitiven, hkrati pa je ginekolog rekel, da imam tisti tip virusa, ki je rakotvoren. Po drugem brisu in pozitivnem testu na HPV sem bila na odščipu tkiva, ki je pokazal na spremembo CIN2, zaradi česar sem napotena na konizacijo. Na tem mestu se obračam na vas, saj vem, da poseg zaradi krajšanja MV vpliva na kasnejšo nosečnost, hkrati pa mi je seveda v interesu, da se spremenjeno tkivo v celoti odstrani. Če sem prav razumela svojega ginekologa, običajno telo po takšnem posegu kot je konizacija razvije protitelesa, ki v večini primerov izničijo HPV. Ne razumem pa sledečega: okužbo s HPV sem prejela od svojega večletnega in edinega partnerja, verjetno že dolgo nazaj, sedaj se je pa po nekaj letih pač manifestirala. Zadnje leto je bilo res precej stresno, hkrati pa sem v tem obdobju izgubila tudi precej telesne teže – sedaj je ta normalna. Me pa skrbi ena zadeva: če na manifestacijo virusa HPV tako pomembno vpliva imunska odpornost in življenjski stil, ali to pomeni, da sedaj ko sem enkrat diagnosticirana s tem virusom lahko vselej ob težjih življenjskih situacijah potencialno pride do vnovičnih patoloških izvidov brisa? Ali pa je mogoče, da telo povsem premaga virus HPV in potem nisi vselej rizičen za vnovične spremembe na MV?

Pozdravljeni,

avgusta sem bila na odvzemu brisa, nekaj dni kasneje pa sem dobila pisno vabilo, da se še enkrat oglasim v februarju. Ko sem prišla h ginekologinji, mi je samo pokazala izvide, rekla: “Ugotovili smo, da imate HPV in da je vsebnost spremenjenih celic nizka, zato vas bomo mogli večkrat pregledati.” Nič drugega, zato sem se pozanimala o tem po internetu, vendar o tem piše premalo (malo se tolčem po glavi, zakaj je nisem česa vprašala, ampak zdaj je, kar je). Kot prvo, zanima me, koliko časa traja do izvidov. Ker mi je zdravnica rekla, da me obvestijo samo v primeru pozitivnega testa, pa ne bi iz panike rada klicala vsak dan tja. Glede na to, da vsi vemo, da ta virus na nek način vpliva na raka MV, me zanima, kako je s plodnostjo. Vpliva tudi na neplodnost ali nima nobene povezave s tem? Ker dejansko je to moj največji strah v tem trenutku.

Ali se HPV virus prenaša le s semensko tekočino? Ali je kondom prepreči prenašanje virusa? Prosim povejte mi kako se prenaša ta virus?

Mene pa zanima ali je možno cepiti tudi starejše deklice in ali mora biti pred cepljenjem opravljen ginekološki pregled?

Koliko časa pa drži to cepivo? Če se deklica cepi pri 11 letih in je spolno aktivna pri 18-ih je to cepljenje brez veze. Ali je celjenje potrebno ponoviti čez nekaj let?

Kdaj je cepljenje najbolj učinkovito?

Spoštovani,
9-valentno cepivo proti HPV z imenom Gardasil®9, ki je trenutno najnovejše na tržišču, deluje proti HPV z genotipi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58.
Vseh trenutno poznanih genotipov HPV je približno 250. Živijo v koži in sluznici in lahko povzročijo benigne (nenevarne) ali maligne (nevarne) spremembe.
Najnevarnejnejši so t.i. visokorizični genotipi HPV, ki lahko povzročajo različne rake. Sem spadajo genotipi HPV 16, 18, 31, 33, 45, 52 in 58. Okužbe s temi genotipi lahko povzročijo več kot 99 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rakov materničnega vratu, 70-90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rakov zadnjika in nožnice, 47 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rakov penisa, 40 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} rakov ženskega zunanjega spolovila in 25-30 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} raka ustnega dela žrela.
Do sedaj opravljene raziskave so pokazale, da zaščita s cepljenjem proti okužbi s HPV traja vsaj deset let, pričakuje pa se, da bo zaščita bistveno daljša. V raziskavah, ki že potekajo do deset let in pri katerih spremljajo ženske, ki so že bile cepljene, ugotavljajo zelo visoke ravni zaščitnih protiteles in niso opazili bolezni, ki jih preprečujemo s cepljenjem proti HPV (predrakave spremembe, genitalne bradavice). Zaenkrat velja, da poživitveni odmerki niso potrebni.
Lepo vas pozdravljem,

*** prof. dr. Špela Smrkolj, dr. med. specialistka ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana