Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Rak dojk in zgodnje zdravljenje

Javna tribuna: Rak dojk in zgodnje zdravljenje

Rak dojk je najpogostejša oblika raka pri ženskah. Letno za njim zboli več kot 1.300 žensk. Čeprav velja za hudo bolezen, je zdravljenje raka dojk zelo uspešno. Kdaj je zdravljenje lahko uspešno, o odkrivanju in diagnosticiranju bomo spregovorili v javni tribuni z doc. dr. Andražem Perhavcem, onkolog in kirurg z Onkološkega inštituta.

Vabljeni k sodelovanju v javni tribuni v četrtek, 25. 10. 2018, od 14. do 15. ure, ko bomo spregovorili o zgodnjem odkrivanju in zdravljenju raka dojk, diagnostiki, sistemskem zdravljenju, multidisciplinarnem pristopu, kemoterapiji, oblikah operacij, obsevanju … Pojasnili bomo razlike med ozdravitvijo in zazdravitvijo ter opozorili na preventivne ukrepe.

Vprašanje lahko zastavite že zdaj.

Debato omogoča družba Roche, ki pa ne posega v vsebino

Vabljeni k sodelovanju,

Uredništvo
Med.Over.net

Torej celica in imunski odziv. Zakaj torej imunski sistem ne spozna sovražne celice? Zakaj se ne vlaga v razvoj iskanja zdravil, ki bi poskrbela, da bi imunski sistem spoznal celico? Zakaj imamo še vedno srednjeveško kemoterapijo in obsevanje?
To je tako kot uporaba nafte, čeprav je Sv.Nikola Tesla že zdavnaj izumil cenejše in okolju prijaznejše izume.


Ker ima imunski sistem preveč dela z nečim drugim ali pa je oslabljen.

Na tem forumu je nekaj tem, kjer ženske govorijo/razpravljajo o škodljivosti mamografije in slabih rezultatov, bolečin pri pregledih in slabih aparatov za pregledovanje.

Prosim za odgovore na vprašanja/komentarje (povzete iz tem na MON):

– Ali mamografija škodi?

– Razlika med mamografijo, UZ, brestscan?

– Katera metoda pa ima boljše rezultate pri odkrivanju raka – UZ, mamografija ali brestscan?

– Količina sevanja pri mamografiji – lahko vpliva na raka dojk?

– verjetnost odkritja pri mamografiji 1:2500 – to drži?

– stiskanje dojke v tist aparat ni prijazno do celic in tkiva in da bi lahko kdaj ravno to pocetje (sploh veckratno) bilo vzrok nastanku raka, stiskanje dojke pri mamografiji, lahko pospeši oziroma poškoduje, aktivira rakave celice, ki so bile do takrat prisotne, a neaktivne – to drži?

– če se na mamografiji dobi sumljiv izvid, se žensko pošlje na UZ…če je UZ boljši, natančnejši od mamografije zakaj potem telo izpostavljati nepotrebnemu sevanju?

– izjave zdravnice o presejalnem testu za raka dojke ter slikah, ki jih je pokazala, zakaj ona odsvetuje tole mamografijo – vsaj 10 žensk ob eni, ki potrebuje zdravljenje, je zdravljeno po nepotrebnem. Tudi ona je rekla, da služi to testiranje zaslužkarjem (farmaciji, idr.).

– Berem, da od 2000 zensk, ki so vabljene na mamografijo ima le 1 podaljsano zivljenje, 200 jih dozivlja stres, ker so dobile lazen pozitiven rezultat, 10 pa gre skozi zdravljenje za raka, ki ga nimajo.

– kljub mamografiji in bahanju z zgodnjim odkrivanjem je vse več poznejšega stadija. Kako je to mogoče? Če je mamografija učinkovita preventiva in metoda za zgodnje odkrivanje, bi moralo biti poznejših stadijev manj!

– Med ženskami, starimi od 40 do 50, mamografija nima pozitivnega vpliva oz. morda jih več umre zaradi mamografije oz. raka, ki ga ta sproži, kot ga odkrijejo.

– dve prijatlci sta bili pozvani na dodatne preiskave, izvidi so bili ok, ampak vseeno so jima predlagali neko obsevanje … za vsak slučaj … halooo?!

– Pregled DORA: rezultate čakaš 2 meseca, če greš privat jih dobiš takoj: zakaj tako dolg rok za rezultate? To je nepotreben stres za žensko.

Hvala!

Pogosto beremo o zgodnjem odkrivanju raka dojk. Pri tem ima samopregledovanje odločilno vlogo. Samopregled ne naredim vsak menstrualni cikel, kakšnega spustim. To pa vedno spremlja občutek krivde in strah, da ne bi kaj zamudila.
Kaj v tem pogledu pomeni pravočasno odkrivanje. Ali lahko v enem mesecu kaj zamudim? In kakšen je postopek, če kaj zatipam. Osebni ginekolog ali osebni zdravnik – kdo je prvi korak? Hvala za informacije. Upam, da jih ne bom potrebovala, ampak človek danes ne ve.

Kako smo v Sloveniji napredni glede zdravljenja raka in ali imamo vse potrebno, kar imajo v zahodni Evropi – sprašujem za diagnostiko, čakalne vrste, dostopnost zdravil, oblike kemoterapije, naprave za obsevanje in podobno.

Kako pogosto se benigne lezije spremenijo v maligne? Katere vrste najbolj? Od česa je to odvisno?

Pozdravljeni še z moje strani in v naprej hvala za odgovore.
1. Kakšna je v resnici možnost ozdravitve raka dojk z operacijo+kemoterapijo in od česa je odvisna?
2. Kakšna je verjetnost (če to veste), da se bolezen ponovi in od česa je to odvisno?
3. Slišala sem, da zbolijo tudi moški. To mi nekako ni logično. V katerem delu dojk pa nastane rak – so ženske in moške dojke potem bolj podobne, kot je to videti navzven?

Lepo pozdravljeni,

Nekje sem prebral, da je rak dojke pri moškem zelo podoben raku dojke pri ženskah. Prav je, da se te bolezni zavedamo, da nanjo pomislimo tudi pri moških in da se o njej izobražujemo. Na nek način se mi zdi, da so moški, zaradi raka dojke še bolj ogroženi, saj se zanje, ker je rak tako redek, ne izvajajo presejalni pregledi (mamografije), kot je to pri ženskah. Zato bi prosil za mnenje in izkušnje.

Najlepša hvala.

Zanima me, kako se občuti del celic, ki predstavljajo raka (čisto trdo ali mogoče mehko)?
In kje se po navadi začnejo razvijati te celice, na katerem delu dojk?

Ali se lahko otrdlina pojavi tudi na mestu bezgavk, 10 cm pod pazduho, ali je to samo premikajoča se bezgavka? Kako naj bi se tam čutila zatrdlina? Že nekaj časa imam namreč občutek, da imam pod pazduho zatrdlino, pa ne vem, ali je to to, je velikosti smartis bonbončka.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni.

Pred enim letom sem zatipala na levi dojki, od pazduhe navzdol bulico, ki se ne premika, ne boli in je trda kot kamen, velikosti zrna graha. Čutim jo le, ko dojko tipam stoje. Ginekologinji sem jo že dvakrat pokazala, vendar pravi, da ne tipa nič neobičajnega, zato me ni poslala na uz. Mene pa vseeno skrbi. Res je, da je v ležečem položaju ne tipam, tudi od lani ni zrastla, je že eno leto enaka.
Prosim za mnenje. Hvala.

Pozdravljeni,

Začenjamo z današnjo javno tribuno, ki bo za vprašanja odprta do 15.00 ure.
Dobrodošla so vsa vprašanja in tudi uporabniške osebne izkušnje.

Pozdrav gostu doc. dr. Andražem Perhavcem, onkolog in kirurg z Onkološkega inštituta, ki bo odgovarjal na vaša vprašanja ali izkušnje povezane z zgodnjim odkrivanjem in zdravljenjem raka dojk, diagnostiko, sistemskim zdravljenjem, multidisciplinarnim pristopom, kemoterapijo, oblikami operacij, obsevanjem … Pojasnili bomo razlike med ozdravitvijo in zazdravitvijo ter opozorili na preventivne ukrepe.

Vabljeni, da sodelujete!

Uredništvo
Med.Over.Net


Lep pozdrav tudi v mojem imenu.

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg

Bi lahko pojasnili tarčna zdravila? Se zdaj vse bolnice s tem zdravijo ali še vedno niso za vse primerna?


Ni res, da se ne vlaga v iskanje zdravil, ki delujejo na imunski sistem. V svetu, pa tudi pri nas, potekajo številne raziskave na to temo in pri nekaterih rakih je imunoterapija že povsem uveljavljena metoda zdravljenja. Na tem področju pričakujemo velik napredek v prihodnjih letih.
Za nekatere vrste rakov pa sta kemoterapija in obsevanje učinkovitejši metodi zdravljenja. Nikakor ne gre za “srednjeveški” metodi.

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg

Odgovori na vprašanja:
– pri mamografiji preiskavanka prejme zanemarljivo količino sevanja (manj kot ga prejme med nekajurnim potovanjem z letalom). Koristi mamografije daleč presegajo tveganja, sicer je ne bi uporabljali. Seveda pa ni primerna za vsako žensko.
– mamografija, UZ in breast scan so povsem različne metode. Breastscan velja za alternativno metodo, ki je uradna medicina ne uporablja, saj korist te metode ni bila dokazana. Mamografijo uporabljamo predvsem pri ženskah z maščobnimi dojkami z malo žleznega tkiva (navadno pri starejših od 35 let), UZ pa obratno, torej pri ženskah, ki imajo dojke z veliko žleznega tkiva (navadno mlajše od 35 let).
– količina sevanja pri mamografiji ne vpliva na nastanek raka na dojki
– pogostnost odkritja raka dojk z mamografijo močno zavisi od populacije, pri kateri opravljamo mamografijo (ali gre za simptomatske ženske s tipno nepojasnjeno zatrdlino ali za asimptomatske ženske)
– stiskanje dojk pri mamografiji ne aktivira rakavih celic in ne pospeši poteka bolezni
– če se na mamografiji vidi sumljivo spremembo, se žensko v primeru sprememb, ki so vidne le na mamografiji, napoti na rentgensko vodeno vakuumsko debeloigelno biopsijo. Če pa je sprememba vidna tudi z UZ, se jo napoti na ultrazvočno vodeno biopsijo, ki je tehnično enostavnejša kot rentgensko vodena.
– pri približno 96{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk, ki opravijo mamografijo v okviru presejalnega programa DORA, gre za normalen mamografski izvid in se vrnejo v presejalni program (ponovna mamografija čez 2 leti). Pri 4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} odkrijemo sumljivo spremembo na mamografiji – te ženske imajo dodatno diagnostiko (dodatne slikovne preiskave ali punkcijo). Pri večini že dodatne slikovne preiskave izključijo raka, redko moramo opraviti punkcijo. Pri približno polovici žensk, pri katerih opravimo punkcijo, ugotovimo raka. Raka ugotovimo pri 0,5{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} žensk, pri katerih smo opravili mamografijo.
– na račun zgodnejšega odkrivanja (večja ozaveščenost žensk, predvsem pa presejalni program DORA), je rak dojke v Sloveniji odkrit v čedalje nižjem stadiju.
– kot rečeno mamografija ne povzroča raka. V starostni skupini med 40 in 50 let opravimo mamografijo, če je ženska bolj ogrožena za nastanek raka (ima sorodnico/-e, ki so zbolele za rakom ali kakšen drug dejavni tveganja).
– Obsevamo le, če imamo potrjen rak.
– V programu DORA ženska dobi rezultate v primeru normalnega izvida v nekaj dneh (običajno v 3-4 dneh).

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg


Samopregledovanje načeloma priporočamo vsak mesec. Če kakšen mesec samopregled izpustimo ni nič tragičnega, če bomo samopregled opravili v naslednjem mesecu. Če si ženska zatipa v dojki zatrdlino je najbolje, da se naroči na pregled v enega od Centrov za bolezni dojk (CBD).

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg


Slovenci smo lahko ponosni na svojo onkologijo v vseh pogledih. Poskrbljeno je tako za sodobno diagnostiko, dostopnost do najnovejših zdravil, sodobne naprave za obsevanje… Tudi čakalne vrste za začetek zdravljenja so v okviru Evropskih priporočil. Vse to se kaže v dobrih rezultatih, ki so primerljivi z rezultati zahodnih držav.

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg


Benigne lezije dojk se načeloma nikoli ne spremenijo v maligne. So pa nekatere benigne spremembe dojk marker zvišane ogroženosti za nastanek raka dojk.

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg


– Velika večina žensk z rakom dojk se v Sloveniji pozdravi. 5-letno preživetje je skoraj 90{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}. Možnost ozdravitve zavisi od stadija bolezni (velikost tumorja, prizadetost pazdušnih bezgavk, navzočnost oddaljenih zasevkov) in biologije tumorja (malignostna stopnja, izražanje različnih receptorjev na površini rakavih celic, proliferacijski indeks, itd). Predvsem ženske z raki odkritimi v programu DORA imajo izjemno ugodno prognozo.
– Verjetnost ponovitve bolezni močno zavisi od prognostičnih dejavnikov (našteti zgoraj) in je različna za vsako bolnico
– Tudi moške dojke vsebujejo nekaj žleznega tkiva, iz katerega lahko nastane rak dojk. Med vsemi raki dojk, jih je približno 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pri moških (v Sloveniji za rakom dojk zboli približno 10 moških na leto).

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg

“Zakaj prav jaz?” sem se spraševala, kot se sprašuje verjetno vsaka ženska (tudi moški), ko izvejo za diagnozo. In tudi sama nisem bila nobena izjema.
Bolezen me je pričakala povsem nepripravljeno, saj sem bila v svojih najboljših letih, polna energije, zdrava in z eno odraščajočo hčerkico, zato nisem nikoli pomislila, da me lahko doleti karkoli slabega. O raku nisem nikoli resneje razmišljala, saj sem bila prepričana, da je to bolezen, ki prizadene starejše. Zato tudi sprva nisem namenjala pretirane pozornosti bulici, ki sem jo zatipala med tuširanjem.
Predvidevala sem, da je sprememba, nastala v menstrualnem ciklusu. Ker bulica tudi po menstruaciji ni izginila in še tudi kasneje ne, sem se odločila za pregled pri ginekologinji, ki me je takoj napotila na Onkološki inštitut, kjer so postavili diagnozo – rak dojke! Bila sem v popolnem šoku in po glavi so mi rojila nešteta vprašanja … Bolna, z negotovo prihodnostjo in še telesno iznakažena, ker so mi odstranili obe dojki, sem bila popolnoma duševno strta.
Takrat se je začelo najtežjih sedem mesecev življenja. Ki sem jih nekako zmogla, saj nisem imela druge izbire.
Bila pa sem presenečena, ko sem začenjala živeti življenje “po raku”. Bolezni nikoli nisem skrivala, ampak sem se z družino in prijatelji odkrito pogovarjala o njej, saj mi je bilo tako lažje. Pokazala pa se je tudi druga plat. Na življenje sem začela gledati s povsem drugačnimi očmi in postavila sem si lestvico vrednot, kaj je pomembno in kaj ne. Moja bolezen nas je znotraj ožje družine zelo povezala, zato sem še zdaj, po enajstih letih od operacije prepričana, da je bil rak po svoje tudi darilo, pa naj se sliši še tako čudno.
Vsem bolnicam pa želim vse najboljše, naj se imajo rade, naj živijo življenje iz danes na jutri, na polno!


Tudi moške dojke vsebujejo nekaj žleznega tkiva, iz katerega lahko nastane rak dojk. Med vsemi raki dojk, jih je približno 1{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} pri moških (v Sloveniji za rakom dojk zboli približno 10 moških na leto).
Ker je pri moških rak dojk izjemna redkost, presejalni program in preventivne mamografije niso upravičene, saj bi povzročile več škode (psihična obremenitev med čakanjem na rezultate, ev. invazivna diagnostika…) kot koristi. Poleg tega pa so moške dojke bistveno manjše od ženskih in si je zato zatrdline v dojkah lažje zatipati.

*** doc. dr. Andraž Perhavec, onkolog in kirurg

Zanima me zakaj rak dojk narašča? Ali je odvisno od načina življenja?

Hvala.

So močne menstruacije (izredno močne krvavitve) lahko povezane z spremembami na dojkah oziroma obstaja tveganje za raka?

Lp

Kaj vse vpliva na verjetnost ponovitve raka? In na koliko časa naj bi se ponovil?