Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Samooskrbna sončna elektrarna – zakaj se še vedno splača?

Javna tribuna: Samooskrbna sončna elektrarna – zakaj se še vedno splača?

V tokratni javni tribuni, v petek, 22. 3. ob 10. uri, bomo govorili o samooskrbnih sončnih elektrarn ter izzivih in priložnostih, ki jih prinaša nova uredba.

Od 1. januarja letos velja nova shema za samooskrbne sončne elektrarne, ki za lastnike novih naprav in dobavitelje prinaša precej sprememb. Čeprav te v primerjavi z neto meritvami (net metering) za samooskrbo z električno energijo pomenijo nekoliko manj ugodne pogoje, pa razloga, da bi se sončnim elektrarnam na strehah družinskih hiš odpovedali, ni. Dobavitelj GEN-I že orje ledino z novim produktom, ki novim lastnikom sončnih elektrarn prinaša ugodnosti.

Na javni tribuni (Vpišite, kje) bomo govorili o novih možnostih za samooskrbne sončne elektrarne in predstavili nov produkt ter odgovarjali na vprašanja:

kaj za nove sončne elektrarne prinaša nova uredba oziroma nova shema,
kakšna je razlika med net meteringom in novo shemo,
kako se bo po novem obračunala prejeta in oddana električna energija,
kako bo na obračun vplivala nova metodologija obračuna omrežnine,
kakšne prednosti novim lastnikom prinaša nov produkt dobavitelja GEN-I,
kako se izračuna in upošteva dobropis iz naslova presežkov električne energije,
zakaj se samooskrbna sončna elektrarna še vedno splača,
zakaj je samooskrba z električno energijo trajnostna in dolgoročna prednost.

Z nami bo strokovnjak podjetja GEN-I David Germovšek, ki bo odgovarjal na vsa vaša vprašanja, povezana s samooskrbnimi sončnimi elektrarnami.

Vprašanja že lahko postavite že danes.

Vabljeni k pogovoru!

Za onega, ki ve!

Zakaj te tako zelo motijo paneli na tujih stavbah? Postavili smo jih na svoje stroške, z neko računico. No, ti se z našim izračunom pač ne strinjaš, to je tvoja pravica. Ampak zadeva se te ne tiče. Upam, da te nihče ni silil, da si kaj takega nabaviš? Torej od kod ti to goreče nasprotovanje. Kje je tu tvoja računica? Resnično le tvoja “dobrota”, ko želiš nekoga odvrniti od “napačne” odločitve?

Takole je pri meni, mesečna poraba elektrike 250-280kw položnica 50-55€ mesečno, ogrevanje + topla voda kurilno olje, letna poraba 1100-1300 lit ( odvisno od dolžine zime in temperatur) poleti je 3 mesece peč izklopljena, elektrika pa zgolj vklopljeni aparati, ki morajo obratovat, hladilnik, hl. omara, vrtne luči poraba elektrike pade pod 100kw mesečno, če vse to seštejem na letno raven stroškov elektrike + ogrevanje je to 1500-1800€ letno ali  max 150€ mesečno, živiva v hiši dve osebi ogrevam približno 80m2 na 22-24st, če bi prešel na lastno elektriko ( paneli na strehi ) in toplotno črpalko za ogrevanje in sanitarno vodo bi me po zelo prizanesljivem izračunu to stalo 25-30 000€ to je vsota, ki jo niti pod razno nimam poleg vsega pa je moja poraba prenizka, da bi mi se splačalo taka montaža in meni še najbolj pomembno takoj bi moral plačati tak znesek, ki pa bi ga v sedanjem primeru potrošnje in mesečnega obračuna plačal šele v 20 letih kar nekako ne gre skupaj z izjavo “strokovnjakov” da se investicija v 10 letih povrne, ker se ne! Obstoja še ena težava, ki je zaenkrat skrita in jo razni strokovnjaki ne omenjajo, ko bo število teh samooskrbnih elektrarn naraslo na neko kritično mejo recimo 30% vseh uporabnikov elektrile bo za toliko padla tudi oskrba od sedanjih ponudnikov elektrike, to pa na mesečni ravni ni majhna vsota in bo treba ta izpad nadoknadit, kar me usmerja v logiko, da bodo sedanji ponudniki HSE, Geni, Elektro itd enostavno začeli obračunavat uporabo njihove infrastrukture vsem samooskrbovanim saj sedanje nadomestilo 10-15€ mesečno tudi pod razno ne pokriva stroškov servisiranja te infrastrukture torej se lahko pričakuje, da ni daleč dan, ko bo samooskrba v ceni skoraj izenačena s tistimi, ki tega nimajo, da se dotaknem še najbolj popularnega v zadnjem času, električnih avtomobilov, cena elektrike na polnilnicah gre v nebo in uporabniki že opažajo, da jih stane 100km vožnje na elektriko mnogo več kot pa fosilno gorivo, pred kratkim je nekdo napisal, da ga 100km vožnje stane na polnilnici 18€ pa še več kot uro je čakal, da je prišel na vrsto, skratka NE HVALA, za panele in TČ zaenkrat nimam denarja, da bi ga metal stran, če pa bo država to 100% subvencionirala in bom mesečno plačeval 150€ za elektriko in ogrevanje tako kot sedaj ste pa dobrodošli.

Mene pa zanima kakšen je celoten postopek, od začetka do konca. Prosim, če mi lahko razložite vse.

 

Hvala, Marjan

Mi jih pa imamo in se nam zelo izplača. Živimo v hiši, toplotna itd…Bi se še enkrat odločili.

Pri nas so bili računi takšni – v osnovi kurilno olje, po tedanjih cenah nekje 2500/leto.

Investicija v toplotno črpalko, 12.000, potem je bil strošek 600€ na sezono za črpalko in recomo 500 za olje (dodatno v res mrzlih obdobjih). Recimo, da se je v 10 letih investicija povrnila in je sedaj ogrevanje le še strošek za elektriko (oljne peči že leta nismo prižgali).

No, potem je pred leti nekje normalno prišlo še razmišljanje – zakaj pa ne še lastna elektrika. Res je investicija zopet precej visoka (novih 12.000),  a potem si energetsko resnično dokaj neodvisen naslednjih x let.

Sedaj “elektrarna” deluje že 6 let. “Pridelek” po pričakovanjih/izračunih, celo nekih 10% več, kot je bilo planirano. Ne, investicija še ni povrnjena. A sem pač optimist in predvidevam da bo, od tedaj naprej pa v bistvu “čisti +”.

Seveda, marsikaj se lahko vmes zgodi – potres, hujša toča, vojna …

Lahko tudi jutri umrem. Toda, če bi imel vedno v mislih najslabši možni scenarij, kaj naj človek sploh planira. Ker se ob slabih napovedih pač nobena stvar “ne splača”. Osebno torej računam na nek “najbolj verjeten” scenarij, ki je, da bo “elektrarna” delovala vsaj 20 let in bom imel torej skoraj 10 let “zastonj” energijo. Pač razmišljanje realnega optimista.

Seveda pa se o tem odloča vsak sam zase. Nikomur ne priporočam ali celo vsiljujem svoje rešitve, sem pa vedno pripravljen deliti svoje izkušnje.

Ja nobeden ne računa če bi ta kapital vložil v kaj bolj donosnega, nobeden ne računa da je potrebno plačati zavarovanje, ki ni poceni , redne servise in popravila.

Odgovor na objavo uporabnika
Ja, 20.03.2024 ob 12:03

Ja nobeden ne računa če bi ta kapital vložil v kaj bolj donosnega, nobeden ne računa da je potrebno plačati zavarovanje, ki ni poceni , redne servise in popravila.

To je res,pa tudi elekrika ima visoko borzno ceno nekje od začetka vojne v Ukrajini .Sigurno ne bo več šla na podobne cene, ampak ko se bojo stvari umirile ,se bo cena stabilizirala.

Spoštovani!

Kako točno se bo poračunala proizvedena in porabljena elektrika v tem novem obračunu? Vsak mesec? Se bodo tudi viški obračunali/vračali vsak mesec oziroma bo dobropis vsak mesec?

Hvala

Pa še to ,daleć  precenjeni so ti kitajski paneli v Evropi,pa še katastrofa za estetiko na primorskih hišah z opečnato kritino.

 

Točno tako, mi smo vložili najprej v NKBM pa je na žalost padlo, potem smo verjeli v Bricoin, pa smo spet vse zgubili, in na koncu sme dali denar še v Pfizer. Da ne govorim, da smo si sredstva izposodili v švicarskih frankih.

Kakšna je cena prejete elektrike in kakšna oddane?

Mi jo imamo. Se nam splača. Grejemo se na električno peč in polnimo električni avto. Mesečni račun za elektriko dobimo 12 eur skozi celo leto isto. Zivimo pa v 140m2 hisi. Všeč nam je, da smo samooskrbni. Vsak se sam odloči kaj mu znese.

Pozdravljeni,

mene pa zanima koliko na slabšem bodo v resnici lastniki SE po novi shemi v primerjavi s tistimi, ki imajo net metering?

Hvala

 

Vprašanje:

Ali bo Gen-I omogočal brezplačne prenose viškov proizvodnje zasebne solarne elektrarne drugemu porabniku pri Gen-I-ju?

Oz na drugo odjemno mesto. Morda tudi pri drugih dobaviteljih?

2. Ali bo Gen-I tudi odkupoval viške? Vem za dobropise oz bone – a zanima me za primer, ko ima zasebna solarna elektrarna višek na letnem nivoju, tudi potem ko v zimskih mesecih porabiš dobropise iz poletnih mesecev?

Pozdravljeni,

prosim, če mi lahko pojasnite zakaj je cena prejete elektrike toliko višja od cene, po kateri se obračunajo viški?

Kar nekaj slabih izkušenj sem slišala in me zanima, kaj vi porečete na razne požare, ki so se zgodili v hišah, ki so imeli vgrajene celice za zbiranje elektrike na srehi.

Poleg tega me zanima, ali so bile opravljene kakšne meritve, kako vsa ta tehnologija vpliva na človekovo zdravje.  Znano je, da zadrževanje v bližini daljnovodov in transformatorskih postaj povzroča tveganje za številne bolezni … kako pa je s tem – je kdo preverjal in kakšni so rezultati?

Hvala!

Pozdravljeni. Zanima me višina investicije, ki bi bila primerna za hišo s cca 160 m²?

Vnaprej hvala za odgovor!

Pozdravljeni,

začenjamo z današnjo javno tribuno in lepo pozdravljamo našega sogovornika, g. Davida Germovška.

Uredništvo Med.Over.Net

Kako natančno se bo po novem obračunavala prejeta in oddana električna energija? Kakšna bo vloga in vpliv nove metodologije obračuna omrežnine na končni račun za elektriko za lastnike sončnih elektrarn?

Spoštovani. V kolikšni meri bodo  spremembe obračuna elektrike vplivale na tiste, ki so v skupini neto meritev? Hvala in vse dobro.

Kakšne konkretne ugodnosti prinaša nov produkt GEN-I za nove lastnike sončnih elektrarn in kako se te ugodnosti primerjajo z obstoječimi ponudbami na trgu?

 

Kdaj se je pametno odločiti za enkratno izplačilo viškov?

Kako lahko samooskrbna sončna elektrarna pomaga gospodinjstvom stabilizirati stroške za električno energijo v daljšem časovnem obdobju, še posebej v luči naraščajočih cen energije?

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 7461, 20.03.2024 ob 11:04

Mene pa zanima kakšen je celoten postopek, od začetka do konca. Prosim, če mi lahko razložite vse.

 

Hvala, Marjan

Pozdravljeni, 

izgradnja sončne elektrarne GEN-I Sonce poteka po načelu »vse na ključ«, kar pomeni, da je v postopek in pogodbeno ceno vključeno vse, od začetnega svetovanja do končne montaže, vključno s pridobivanji soglasij ter urejanjem dokumentacije. Po telefonu ali elektronski pošti vam lahko svetujemo še pred pripravo informativne ponudbe, podrobneje pa na strokovnem ogledu objekta, po katerem vam pripravimo končno, zavezujočo ponudbo. Po njeni potrditvi sledita priprava in podpis pogodbe, za tem pa postopki načrtovanja izgradnje, pridobivanja soglasij, urejanja dokumentacije, montaža in končen priklop naprave na omrežje. 

Obiščite spletno stran GEN-I Sonce, izpolnite obrazec, prejmite informativno ponudbo, prilagojeno svojim potrebam in se naročite na ogled lokacije.   

Lep pozdrav, David, GEN-I

New Report

Close