Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Javna tribuna: Se sončna elektrarna in toplotna črpalka sploh še splačata?

Javna tribuna: Se sončna elektrarna in toplotna črpalka sploh še splačata?

O hranilnikih in smiselnosti naložbe je znanega precej, pa vendar je v splošni javnosti še vedno veliko pomislekov in vprašanj. Zato vse bralce vabimo, da na Javni tribuni, ki jo organiziramo skupaj s podjetjem Termo Shop, postavijo vsa vprašanja o hranilnikih, njihovem delovanju, gospodarnosti naložbe, na katera želijo dobiti strokovne odgovore.

Vabljeni z vprašanji o hranilnikih, na katera bo odgovorjal Matic Slatinek iz Termo Shopa.

Uredništvo

Pozdrav, mene zanima ali se lahko hranilnik časovno programira po časovnem bloku, da jemlje elektriko iz njega, ko je omrežnina najdražja ali vsaj delno. In nihče ne omenja življenske dobe teh hranilnikov, da slučajno po 10 letih preheha delat.

Ali je hranilnik v povezavi s sončno sploh rentabilen, če nimaš bazena, EV in podobnih odjemalcev, temveč samo TP.  S poletja za zimo hraniti energijo tako ne gre.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 1614, 09.12.2024 ob 13:36

Ali je hranilnik v povezavi s sončno sploh rentabilen, če nimaš bazena, EV in podobnih odjemalcev, temveč samo TP.  S poletja za zimo hraniti energijo tako ne gre.

Kolikor sem bral o “hranilnikih energije”, se to v resnici ne izplača. Še najceneje je, če ob gradnji hiše predvidiš prečrpovalno malo elektrarno, ki jo pokombiniraš z zajemom meteorne vode. Ampak tega danes še ni v miselnem dosegu arhitektov…

Ali se danes splača montirati fotovoltaične panele, če imaš hranjenje energije rešeno samo preko TČ in talnega gretja brez baterijskih hranilnikov?

Kaj se je praktično spremenilo zaradi odprave “netmeteringa”?

1.      Ali hranilnik zagotavlja popolno samooskrbo z električno energijo in neodvisnost od omrežja? Če ne, zakaj je potem smiseln?

Kakšna je razlika pri deležu samooskrbe, če imamo SE brez ali pa s hranilnikom? Zanima me po novi shemi.

Imam sončno elektrarno približno 9 kW. Ali se mi splača dodat še hranilnik, kaj bo s tem boljše in kakšno kapaciteto bi moral imeti, koliko bi to stalo? Še to: sem v net meteringu.

Odločam se za 11 kW SE in hranilnik. Kakšen mora biti hranilnik in kakšen razsmernik? Ali priporočate tudi upravljanje nadzora, kako vse skupaj deluje v praksi?

Hranilniki naj bi porezali konice pri obremenitvi omrežja. A mi lahko prosim malo bolj razložite, kaj to pomeni, oziroma kako to deluje, zakaj je to dobro?

Kako glede na moč SE zračunam, kakšen hranilnik je pravi? Poraba v gospodinjstvu je cca 9500 kWh.

Kako bi lahko deležniki skupnostne elektrarne koristili vse prednosti hranilnika kot so rezervno napajanje ob izpadih el. energije in zmanjševanje konične moči odjema?

1.      Kakšna je cena za 15 – 20 kWh zmogljivosti hranilnika oziroma koliko je cena na kWh?

Kakšna je cena za 15 – 20 kWh zmogljivosti hranilnika oziroma koliko je cena na kWh?

Kako bi se izšla investicija: 11,35 kW SE in hranilnik. Poraba na leto približno 12.300 kWh. Kapaciteta hranilnika?

V gospodinjstvu porabimo približno 7800 kWh na leto. Kakšno SE in hranilnik priporočate, kako bi se izšla investicija?

Če se odločim za SE in zraven hranilnik, ali potrebujem soglasje? Zdaj so mi samo za SE zavrnili soglasje v celoti, kaj lahko naredim, načrtoval sem cca 10 kW SE.

Kakšne so glavne razlike med hranilniki, kaj je treba gledati pri izbiri?

Ali imata SE in hranilnik podobno življenjsko dobo? Je treba hranilnik vmes zamenjati ali se lahko obnavlja, servisira? Koliko je vzdrževanja?

Poraba gospodinjstvo in delavnica je približno 16.000 kWh na leto. Kakšno SE in hranilnik priporočate, doba vračila in koliko bi bila naložba?

Kaj priporočate? Ngen, Moon, Huawei … Kakšne so razlike?

Koliko prostora potrebujem za montažo hranilnika, kam ga je najbolje dati, kakšna je požarna varnost?

Kako si sploh lahko naredim izračun delovanja SE + hranilnik? Ali lahko to pojasnite po korakih, ker če mi nekdo reče, da se naložba vrne v 7 ali pa 10 letih, mi ne pomeni veliko, če ne razloži, kako je to izračunal?

Kakšni so izkoristki hranilnika glede na kapaciteto, od česa je to odvisno?

Ali se SE in hranilnik splačata. Če na leto porabimo med 4500 in 5000 kWh?

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close