Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Sta način prehranjevanja in vnetja v telesu povezana?

Javna tribuna: Sta način prehranjevanja in vnetja v telesu povezana?

Vnetje lahko nastane tudi, ko se spremeni mikroflora in se določene kulture glivic in bakterij prekomerno razrastejo. Vzroki za to so različni, med njimi tudi način prehrane.

V današnji javni tribuni, ob 11. uri, bomo spregovorili o povezavi prehrane in vnetij ter kako jih preprečiti z Darjo Ambrožič, dr. med. in AFP prehranska svetovalko.

Še posebno vabljeni, če imate vnetja nožnice, v Evropi najpogostejšo glivično okužbo, ki povzročitelj vnetja nožnice. S tem se vsaj enkrat v življenju spopade kar tri četrtine žensk.
Kako prehrana vpliva na to in ali si lahko kako pomagate?

 

Vprašanja lahko že postavite. Odgovarjali pa bomo ob 11. uri.

Predvidevala bi, da sladke stvari poslabšajo floro v nožnici. Je poleg sladkorja še kaj takega? Je kakšna hrana, ki preprečuje vnetja (kislo, probiotiki???)

Zanimiva povezava, nisem nikoli pomislila, bolj skrbim za preventivo npr po bazenih, športnih aktivnostih. Gre to za hrano nekaj dni prej (last minute rešitve) ali pač življenjski slog?

nova
Uredništvo priporoča

Živim zdravo, športam, pa mi se vsake toliko časa pojavi ta izcedek, me srbi. Pojem veliko sadja in vitaminov pa vseeno. Prebrala sem, da je vaginalno okolje odvisno od hrane. kako pa to?

Nekje sem brala, da pomaga tudi omega3, da je protivnetno. Pomaga tudi tu?

Ali lahko sama s posebno dieto pozdravim to glivično okušbo v moji nožnici?

Imam sladkorno, , pogoste vaginalne okužbe, močno me srbi. Kaj mi svetujete?

Jaz pa obožujem mleko in mlečne izdelke, imam pa kar pogosto vaginalno vnetje. Prijateljica mi je zadnjič rekla, da mleko povzroča vnetja v telesu (je veganka), pa se zdaj sprašujem, če imam morda zaradi tega tako pogosto probleme? Upam, da ne, ker se mleku res težko odpovem … 🙁

Se mi je pa pojavila ta vaginalna srbečica že nekajkrat, pa tudi dalj časa traja kljub zdravilom,ki jih kupim v lekarni.

Sem zaposlena , celo dopoldne ne jem, ko pridem domov, ob petih šele nekaj toplega pojem. Je lahko kako povezani?

Pozdravljeni in dobrodošli na javni tribuni.

Lep pozdrav tudi naši današnji gostji, Darji Ambrožič, dr. med. in AFP prehranski svetovalki.

 

Izkoristim to priložnost, da vprašam, kaj priporočate za krepitev imunosti – kar je zdaj sezonskega. Opažam prehlade, viruse, krepanje na vsej črti in ne bi bila rada del te množice. Razmišljam koprive, regrat … kaj vi priporočate, dr. Darja? Hvala za odgovor.

V zdravi nožnici prevladujejo t.i. koristne bakterije – laktobacili, ki vzdržujejo normalno nožnično bakterijsko poselitev. Vzdržujejo kislost nožnice, kar preprečuje prekomeren razrast škodljivih in neželenih mikrobov. V tem okolju se nahajajo tudi glivice in nekateri drugi mikroorganizmi, ki živijo v sožitju z laktobacili. Nezdrav življenski stil lahko povzroči spremembne razmerji v nožnici. Eden od ključnih dejavnikov življenskega stila je tudi prehrana. Nezdrave prehranjevalne navade, kamor prištevamo tudi prevelik vnos sladkorjev, porušijo ravnovesje v telesu (tudi v črevesju, na koži in ne samo v nožnici) in povzročijo tudi glivične okužbe – torej prekomeren razrast sicer normalno prisotnih glivic. Po drugi strani zdrava prehrana kamor spadajo tudi probiotična živila, pomaga vzdrževati ravnovesje in tako bi lahko rekli, da preprečuje vnetja. So pa glivične okužbe samo en delček težav, ki jih povzroča neravnovesje oz. nezdrav t.i. mikrobiom (skupno ime za vse mikroorganizme, ki normalno živijo v nas/z nami).

Odgovor na objavo uporabnika
vprašaj735, 12.05.2022 ob 09:31

Zanimiva povezava, nisem nikoli pomislila, bolj skrbim za preventivo npr po bazenih, športnih aktivnostih. Gre to za hrano nekaj dni prej (last minute rešitve) ali pač življenjski slog?

Zdrava prehrana kot del življenskega sloga v resnici ni zdravilo s hitrim učinkom, torej sedaj bom nekaj dni zdravo jedla in ne bom zbolela oz. sedaj imam težave in bom to težavo hitro odpravila z zdravo prehrano.V resnici gre za način življenja, ki deluje bodisi preventivno, oziroma je lahko zelo učinkovito zdravilo ali največkrat zelo učinkovito dopolnilo drugih oblik zdravljenja, na dolgi rok. Zato je ob akutnih težavah še vedno najbolj smiselno poseči po zdravilih (v primeru glivičnih okužb nožnice so to protiglivična zdravila bodisi za lokalno bodisi sistemsko uporabo), ob tem pa seveda skrbeti za preprečevanje nadaljnih težav ali ponavljajočih se težav tudi z zdravim načinom prehrane in vsemi ostalimi preventivnimi ukrepi, ki ste jih navedla zgoraj.

Odgovor na objavo uporabnika
moja421, 12.05.2022 ob 09:30

Predvidevala bi, da sladke stvari poslabšajo floro v nožnici. Je poleg sladkorja še kaj takega? Je kakšna hrana, ki preprečuje vnetja (kislo, probiotiki???)

V zdravi nožnici prevladujejo t.i. koristne bakterije – laktobacili, ki vzdržujejo normalno nožnično bakterijsko poselitev.Vzdržujejo kislost nožnice, kar preprečuje prekomeren razrast škodljivih in neželenih mikrobov. V tem okolju se nahajajo tudi glivice in nekateri drugi mikroorganizmi, ki živijo v sožitju z laktobacili. Nezdrav življenski stil lahko povzroči spremembne razmerji v nožnici. Eden od ključnih dejavnikov življenskega stila je tudi prehrana. Nezdrave prehranjevalne navade, kamor prištevamo tudi prevelik vnos sladkorjev, porušijo ravnovesje v telesu (tudi v črevesju, na koži in ne samo v nožnici) in povzročijo tudi glivične okužbe – torej prekomeren razrast sicer normalno prisotnih glivic. Po drugi strani zdrava prehrana kamor spadajo tudi probiotična živila, pomaga vzdrževati ravnovesje in tako bi lahko rekli, da preprečuje vnetja. So pa glivične okužbe samo en delček težav, ki jih povzroča neravnovesje oz. nezdrav t.i. mikrobiom (skupno ime za vse mikroorganizme, ki normalno živijo v nas/z nami).

Odgovor na objavo uporabnika
biljka, 12.05.2022 ob 09:32

Živim zdravo, športam, pa mi se vsake toliko časa pojavi ta izcedek, me srbi. Pojem veliko sadja in vitaminov pa vseeno. Prebrala sem, da je vaginalno okolje odvisno od hrane. kako pa to?

Vaginalno okolje, torej mikroflora v nožnici je del naše mikroflore – t.i. mikrobioma, ki je odvisen v veliki meri od naše prehrane, hormonskega ravnovesja, pa tudi ostalih dejavnikov življenjskega sloga.Večje tveganje, da pride do neravnovesja mikrobioma, ki se potem pokaže kot glivično vnetje nožnice, katerega tipičen znak je bel nožnični izcedek, imajo ženske po rabi antibiotikov, tiste z oslabljenim imunskim sistemom in ženske z nekaterimi kroničnimi obolenji (npr. sladkorno boleznijo). V to skupino uvrščamo tudi ženske z raznolikimi in intenzivnimi spolnimi praksami, številnimi spolnimi partnerji, s preveč agresivno nego zunanjega spolovila in nožnice in uporabnice nekaterih kontracepcijskih metod (npr. hormonske kontracepcije). Zdravo prehrano in gibanje moramo tako razumeti kot del velike sestavljenke, pri kateri je ogromno delčkov in je potem slika bolj ali manj jasna v odvisnosti od tega kateri deli sestavljanke manjkajo ali so napačni. Tako tudi uživanje sadja in vitaminov, športanje samo po sebi ni dovolj za preprečitev težav. Tudi na zdravo prehrano je potrebno pogledati širše – kdaj in koliko ter kakšno sadje, kdaj in zakaj dodajanje vitaminov, kaj sestavlja našo prehrano poleg sadja, kakšna je naša telesna sestava, itd . -skratka zdrava prehrana je že samo po sebi sestavljenka z neštetimi koščki.

Za zajtrk vedno jem sadne jogurte in mueslije. Prebrala sem, da je v teh stvareh veliko sladkorja. A je to slabo za moji imunost in nevarnost vnetij?

Odgovor na objavo uporabnika
Mojca_L, 12.05.2022 ob 09:34

Nekje sem brala, da pomaga tudi omega3, da je protivnetno. Pomaga tudi tu?

Omega 3 nenasičene maščobne kisline so za naše telo esencialne, to pomeni, da jih telo ne zna narediti samo, pač pa jih moramo zaužiti. Znano je, da delujejo protivnetno, pa tudi, da je problem sodobnega človeka predvsem razmerje med omega3 in omega6 (torej še eno esencialno nenasičeno obliko maščobe), saj omega 6 delujejo provnetno, torej sodelujejo v vnetnih procesih. Po podatkih iz različnih raziskav je v naši “sodobni”prehrani razmerje nekje okoli 1:10, 1:15 pa vse do 1:36 v korist omega6, torej “vnetnih” maščob. Kljub sledenju principom zdrave prehrane, je zagotavljanje ustreznega razmerja (idealno omega3: omega6 naj bi bilo 1:3 nekje do 1:5) brez dodajanja omega 3 s prehranskimi dodatki (kapsule, olje) praktično nemogoče. Tako sta prehranski dopolnili, ki vsebujeta omega3 in tudi vitD3 verjetno edini res smiselni dopolnili za vse, vsa ostala prehranska dopolnila morajo biti bolj premišljena/prilagojena glede na potrebe posameznika. Če povzamem: da, jemanje omega 3 deluje protivnetno, vendar gre za del večjega protivnetnega paketa, ki se skriva v zdravem življenskem slogu in žal ne za samostojno zdravilo, ki bo pomagalo, če imamo težave z vaginalno okužbo.

Odgovor na objavo uporabnika
sanja263, 12.05.2022 ob 09:42

Ali lahko sama s posebno dieto pozdravim to glivično okušbo v moji nožnici?

Najkrajši in verjetno najbolj verodostojen odgovor je ne, posebej če gre za akutno stanje. Prehrana lahko pomaga na dolgi rok, predvsem preventivno, saj z zdravo prehrano skrbimo za ravnovesje našega mikrobioma (mikroorganizmov normalno prisotnih v telesu), kar pomeni, da glivice ne morejo prevladati in torej ne povzročijo vaginalnega vnetja. Če je vnetje že prisotno in so težave hude, neprijetne, boleče, je najbolj smiselno poseči po zdravilih, ob tem pa seveda delati hkrati tudi na vzpostavljanju ravnovesja mikrobioma, torej med drugim skrbeti tudi za zdrav način prehranjevanja. Posebna dieta v resnici ne obstaja, prava dieta je pravzaprav zdrava prehrana, kar vključuje tudi izogibanje sladkorju, nezdravim maščobam, konzervansom, aditivom, predelani, predpripravljeni hrani.

Kako vlogo ima pri glivični okužbi pekoča hrana? zelo rada imam začinjeno, pekočo hrano.

Kaj pa presna prehrana … pri meni se je vse uredilo, ko sem tako začela jesti, ampak sestra pa ima še več problemov, pa ne samo z vnetji. Lahko bi bilo kaj drugega. Kako pa veš, če bi lahko bila prehrana?

Pozdravljeni, meni je pomagalo umivanje z intimnim milom Vidermina, v lekarni sem kupila Canesten vaginalno kremo ( pozdravi akutno stanje), nato uporaba vaginalet Micovag po zdravljenju s Canestenom. Dobro pa je narediti še kuro z dobrimi probiotiki (približno 3 mesece).

Odgovor na objavo uporabnika
blis, 12.05.2022 ob 10:06

Imam sladkorno, , pogoste vaginalne okužbe, močno me srbi. Kaj mi svetujete?

Sladkorna bolezen tipa 2 je ena od tistih kroničnih bolezni, ki je na eni strani zelo velik dejavnik tveganja za pogoste vaginalne okužbe, katerih tipičen znak je tudi srbenje, po drugi strani pa bolezen, ki je tesno povezana z nezdravim življenskim slogom. Za sladkorne bolnike sta zdravo prehranjevanje in gibanje v resnici najboljše zdravilo za obvladovanje bolezni, zdravila so pogosto samo, večinima nujna, pomoč pri obvladovanju nivoja sladkorja v krvi. Pogosto že 5-10% zmanjšanja maščobe v telesu s pravilno prehrano in gibanjem pomaga obvladati bolezen in zmanjšati potrebo po zdravilih (to seveda ne velja za sladkorno bolezen tipa 1, kjer je težava v trebušni slinavki). Če malo poenostavim: z zdravo prehrano na dolgi rok uravnovesimo naš mikrobiom, izboljša se sladkorna bolezen in s tem se tudi zmanjša pogostost vaginalnih glivičnih vnetji. Če imate torej akutne težave in vas močno srbi, se obrnite na svojega zdravnika, da vam predpiše za vas ustrezno protiglivično zdravilo, sicer pa poskrbite za preventivo v smislu uporabe primernega perila, preoblačenje kopalk, primerno športno perilo, neagresivnih higienskih sredstev, in seveda zdravega prehranjevanja in čimveč gibanja.

Prehrana je tudi pomembna, manj sladkorja, ostalih ogljikovih hidratov, več zelenjave, manj sladkega sadja. Dobro je tudi uživati kislo zelje, jogurt ipd., vse kar vsebuje mlečno kislinske bakterije. Pomembno pa je tudi obleči zračna, ne preveč oprijeta oblačila iz naravnih materialov (vljučno z spodnjim perilom, ki je ključnega pomena).

rada imam sladkarije, težav s težo nimam, zato si jih privoščim, Glivično okužbo sem že imela, pa še mazolje imam. Praviko, da zaradi sladkorja. Vaše mnjenje o tem, koliko je dovoljeno?

 

Enkrat sem zasledila, da nekatere uporabijo jogurt za v nožnico. A je jogur primerno živilo za lokalno uporabo? kaj pa kefir? Sama delam vodni kafir.

Tema je zaprta za komentiranje.

New Report

Close