Javna tribuna: Ste za letos že izkoristili dodatno davčno olajšavo, ki vam pripada?
Zanima me, v čem je vaše dodatno pokojninsko zavarovanje boljše ali drugačno od tistega, kar ponujajo druge zavarovalnice pri nas. Kako se vaša ponudba izkaže, ko gre za možnosti vlaganja, kako obvladujete tveganja, ali ste stroškovno bolj učinkoviti? In še nekaj, kako fleksibilni ste pri prilagajanju potrebam različnih skupin, kot so ljudje v javnem sektorju, tisti z višjimi dohodki ali samozaposleni?
Hej, malo me zanima ta fora z davčnimi olajšavami pri dodatnem pokojninskem zavarovanju. Če prav razumem, mi vplačila v ta sklad zmanjšajo koliko dohodnine moram plačat? A lahko bolj po kmečko poveste, kako to deluje? Kako to, da mi država vrne del denarja in v kakšnih primerih mi zniža to, kar bi moral doplačat pri dohodnini?
Pozdravljeni.
Vidim, da se nam je nabralo že lepo število vprašanj. Odgovarjala bom po vrsti in se potrudila, da odgovorim na vse. 🙂
Andrej668, 06.12.2023 ob 09:32
Sem tik pred upokojitvijo in želim zagotoviti, da bom prejel dovolj prihodka, da bom udobno živel. Kako se lahko odločim med različnimi možnostmi izplačila rente, da bo najbolj ustrezala mojim ciljem?
Pozdravljeni.
Ko se boste upokojili, boste lahko izbirali med več različnimi oblikami pokojninskih rent. Kolikšna bo vaša pokojninska renta bo odvisno od višine privarčevanih sredstev, vaše starosti ob začetku izplačevanja, rentnih tablic smrtnosti, izbranega načina izplačila rente,… Izbirali boste lahko med rentami z zajamčenim obdobjem izplačevanja (dedovanje) ali brez ter pospešenimi oblikami izplačevanja rent. Izbrano rento prejemate do konca življenja.
Svoj informativni izračun lahko naredite tudi sami, in sicer tukaj: https://www.modra.si/informativni-izracuni/izracun-dodatne-pokojnine/
Maja775, 06.12.2023 ob 09:34
Stara sem 40 let in se sprašujem, ali je zdaj pravi čas, da začnem varčevati za pokojnino. Kateri sklad življenjskega cikla bi mi svetovali, da bi dosegel stabilen prihodek po upokojitvi?
Z varčevanjem je najbolj smiselno začeti že ob prvi zaposlitvi, a dejstvo je, da zaradi drugih finančnih obveznosti, mladi pogosto odločitev za varčevanje po upokojitvi odlagajo na kasnejši čas. Zato je vsekakor pravi čas, da začnete varčevati za obdobje po upokojitvi.
Sklad dodatnega pokojninskega zavarovanja pri Modri je oblikovan kot sklad življenjskega cikla, kar pomeni, da se varčevanje prilagaja starosti varčevalca. Pokojninski sklad je sestavljen iz treh podskladov, ki se razlikujejo po svoji naložbeni politiki. Zato je najbolje, da varčujete v podskladu, ki ustreza vaši starosti. V vašem primeru je to dinamični podsklad, ki ima sicer najbolj tvegano naložbeno politiko a hkrati na dolgi rok pričakovane višje donose.
Informativni izračun višine dodatne pokojnine (pokojninske rente) si lahko izdelate tudi sami: https://www.modra.si/informativni-izracuni/izracun-dodatne-pokojnine/
Če se nam boste pridružili v decembru, lahko vplačate premijo tudi za celo leto ter prihranite tudi pri dohodnini. Do 27. decembra vam vstopne stroške podarimo. Več o akciji: https://modra.si/bvs/
Minka402, 06.12.2023 ob 09:36
Sem v zrelih letih in se bližam upokojitvi. Kako lahko optimiziram svoje prihranke in izberem najustreznejši način izplačila rente?
Namen varčevanja v skladu dodatnega pokojninskega zavarovanja je pridobitev rednega dodatnega dohodka po upokojitvi. Ta nam bo, ob relativno nizkih pokojninah, zagotovil večjo finančno varnost.
Po upokojitvi boste lahko izbirali med več različnimi oblikami izplačil. Pri Modri boste lahko izbirali med izplačili z zajamčenim obdobjem izplačevanja (dedovanje) ali brez ter pospešenimi oblikami izplačevanja rent. Izbrano rento potem prejemate najmanj do konca življenja.
Kljub temu, da se bližate upokojitvi, še vedno lahko varčujete za pokojnino. Hkrati pa vam individualna vplačila znižujejo osnovo za odmero dohodnine, zato plačate manj dohodnine, kot bi jo sicer oz. lahko celo dobite povrnjeno. Da si zagotovite davčno olajšavo za 2023, je skrajni rok za vplačilo premije zadnji delovni dan v decembru. Pomembno je, da premija prispe na račun Modre v tekočem letu. Zato strankam svetujemo, da ne čakajo do zadnjega dne v decembru. Če boste premijo plačali zadnji dan, izven delovnega časa plačilnega prometa, boste imeli priznano olajšavo v naslednjem letu.
Nika403, 06.12.2023 ob 09:39
Sem po faksu, in sem ravno začela delati. Starši so mi rekli, da moram že sedaj razmišljati o svoji finančni prihodnosti. Ali je varčevanje za pokojnino zame že smiselno?
Seveda, prej ko boste začeli z varčevanjem, več sredstev boste imeli, ko se upokojite. Tudi, če začnete z nižjimi zneski, se bo do upokojitve nabralo dovolj, da si zagotovite finančno varnejše obdobje po upokojitvi. Kasneje kot začnemo z varčevanjem, z višjimi zneski moramo varčevati, da bi do upokojitve prihranili dovolj.
Če boste pričeli v decembru, vam do 27. 12. ne bomo obračunali vstopnih stroškov. Pa še davčno olajšavo za leto 2023 si boste zagotovili. Več: https://modra.si/bvs/
Tomos, 06.12.2023 ob 09:59
Kako se obdavčijo izplačila rente po upokojitvi in kako se lahko izognem nepotrebnim davkom?
V času varčevanja, vam dodatno pokojninsko zavarovanje zagotavlja davčno olajšavo. Ob upokojitvi, pa so pokojninske rente, ki vam jih izplačujemo iz naslova dodatnega pokojninskega zavarovanja, obdavčene. A rente niso obdavčene v celoti, temveč je obdavčena polovica izplačane rente, druga polovica rente se ne všteva v davčno osnovo za dohodnino upokojenca. Od višine rente pa je odvisno, ali se ob samem izplačilu odvede akontacija dohodnine ali ne.
Pri posameznem izplačilu rente, ki je nižje od 160 €, akontacije dohodnine ne odvedemo. Pri rentah, višjih od 160 evrov, pa ob vsakem izplačilu odvedemo akontacijo dohodnine v višini 25 % od polovice zneska rente.
Višino letne dohodnine posamezniku odmeri FURS z Odločbo o odmeri dohodnine za posamezno koledarsko leto (poslan informativni izračun dohodnine, ki se po izteku roka za ugovor šteje za odločbo o odmeri dohodnine), z upoštevanjem vseh prejemkov ter že plačanih akontacij dohodnine v posameznem letu.
Če prejemnik rente oceni, da bo, glede na njegove ostale prihodke, akontacija dohodnine previsoka, lahko uveljavi znižano stopnjo akontacije dohodnine v višini 16 %. Obrazec za uveljavljanje znižane stopnje akontacije dohodnine mora prejemnik vsako leto poslati na FURS in Modri zavarovalnici.
Pretežni del upokojencev ima po upokojitvi nižje prihodke in poleg rente prejemajo le pokojnino ZPIZ, zato je obdavčitev rente praviloma relativno nizka (v povprečju se giblje med 2 in 8 %).
IndyB, 06.12.2023 ob 10:01
Imam le nekaj let do upokojitve in želim zagotoviti varno finančno prihodnost. Ali je še vedno smiselno začeti varčevati v dodatno pokojninsko zavarovanje ?
Nikoli ni prepozno za začetek varčevanja, čeprav je z varčevanjem res najbolj smiselno začeti že ob prvi zaposlitvi, ko lahko z nižjimi zneski privarčujemo dovolj za lepo starost. Starejši kot smo, z višjimi zneski moramo varčevati, če želimo privarčevati dovolj.
Ima pa dodatno pokojninsko zavarovanje še eno prednost, ki na vašo davčno optimizacijo vpliva takoj. Vplačane premije vam namreč znižujejo osnovo za odmero dohodnine, zato varčevalci v skladu dodatnega pokojnisnkega zavarovanja plačajo manj dohodnine oz. lahko celo le-to dobijo povrnjeno.
Svoj informativni izračun prihranka lahko naredite tukaj: https://modra.si/davcna-olajsava/#davcni-prihranek