Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Učinkovita raba energije v našem domu

Javna tribuna: Učinkovita raba energije v našem domu

Pozdravljeni MONovci in Energetika Ljubljana,

danes se pogovarjamo o učinkoviti rabi energije v našem domu.

Pisali bomo o tem, kako si lahko s povezovanjem dobave več vrst energentov kot so toplota, zemeljski plin in elektrika ter z njimi povezanimi energetskimi storitvami zagotovimo udobje vseh virov energije na enem mestu, pa tudi o prednostih visoko učinkovite soproizvodnje energije in zakaj je dobro voziti avtomobile na metan.

Za vprašanja kot tudi za odgovore se zahvaljujemo.

Dobrodošli!

Kok stane, če pride svetovalec iz Energetike Ljubljana na dom, da vidi situacijo. Ali je to sploh mogoče naročiti.

Kašni so najbol varčni načini uporabe bele tehnike?

nova
Uredništvo priporoča

Ker boste izpostavljali same prednosti, me zanima tudi druga plat.

Zanima me, kakšne so slabosti vozil na metan. Začetna investicija? Kako varen je metan za skladiščenje? Kolikšna je cena porabe v primerjavi z električnim vozilom?
Hvala

Pozdravljeni,
imam toplotno črpalko za gretje in hlajenje vode v bazenu ter ogrevanje hiše s kurilnim oljem. Hiša je majhna in zelo dobro izolirana. Zanima me ali lahko to toplotno črpalko izkoristim tudi za gretje in hlajenje hiše? Črpalka je kar oddaljena od hiše (CCA 50M).

Živim v bloku na Fužinah. Imamo upravnika in ne razumem najbolj kako se obračuna ogrevanje. Včasih imam občutek, da neki ne štima.

Živjo, za menjavo dobavitelja, kako to kot posameznik urejaš? Odklop pa nov priklop? Pač če ti je ena ponudba bolj ugodna ane …. da ni preveč zapleten, k me je mal strah, da ne bi ostal brez elektrike. 🙂

mene pa znima zakaj so vozila na metan bolša od navadnih bencinarjev/dizlarjev?

Bral sem v reviji da z Energetiko LJ lahko pridem do boljšega zraka, nisem razumel čisto točno, lahko nekdo razloži?
lp

Pozdravljeni MONovci,

najboljši nasveti so seveda zastonj 🙂

V Energetiki Ljubljana se trudimo svojim strankam svetovati v skladu z njihovimi potrebami, to kar počnemo, delamo vse v njihovo korist, in to brezplačno. Preprosto nas pokličete na naš brezplačni telefon 080 2882 in z veseljem vam bomo odgovorili na vse in se z vami tudi dogovorili za brezplačen obisk.

Upam, da mi boste lahko pomagali, čeprav je bolj specifično vprašanje.

Hišo 120 kv.m. ogrevamo na elektriko s klasičnimi radiatorji na navadne ventile.
Za ogrevanje vode je dodaten bojler.

Imamo peč Thermo. Slika v prilogi.
Zanima me, kako je optimalna regulacija delovanja peči? Na koliko nastaviš temperaturo vode, je bolje vklaplati in izklaplati peč, kaj so vsi ti gumbi?
Radi bi optimizirali porabo, sedaj je bil strošek elektrike 240 Eur mesečno (feb mar).

Hvala!

Ali pri vas naredite tudi vse potrebne projkete in inštalacije, če se odločimo, da gremo na plin? Priporočate, da gremo na zemeljski plin?

Pozdravljeni, želeli bi se priključiti na sistem daljinskega ogrevanja, a se nama s partnerjem zdijo postopki preveč zakomplicirani. Lahko poveste, čist preprosto – kaj je sploh potrebno narediti, da bi se priključili?

Imam hišo (kvadratura 120m). Hiša je dobro izolirana. Ogrevamo jo na kurilno olje. Na kurilno olje ogrevamo tudi vodo. Poleti uporabljamo peč samo za gretje vode. Ker je bojler zelo majhen 60L se peč neprestano zaganja in dogreva vodo. Zanima me ali bo manjša poraba elektrike in olja, če nastavimo tajmer in segrejemo vodo le popoldan (1x dnevno), saj nam načeloma to zadostuje.

a mogoče kdo ve ke so te polnilci za avto na metan?
lp

Letos gremo v prenovo plinske peči. Lani ste ponujali subvencije. Zanima me, ali imate to tudi letos, in kako poteka izplačilo subvencije.

V hiši imam potratneža, saj plačujem nenormalno ogromen znesek za elektriko. Na kakšen način naj ga poiščem glede na to, da imam večino naprav vgrajenih v omare ali knavf in nikakor ne moram priti do mesta kjer so vklopljeni?

Pozdravljen. Skrb je odveč. Postopek menjave je enostaven in brezplačen. Najbolje, da pokličete brezplačno telefonsko številko 080 2882, kjer boste skupaj s sodelavkami izbrali zase najprimernejši paket, ki si jih predhodno lahko ogledate že na naši spletni strani Vaš link. Tu si lahko izračunate tudi prihranke, ki jih dosežete z menjavo dobavitelja, in od tu tudi oddate prijavo v akcijo.

Živim skoraj v Centru in se želim priključiti na vročevodno omrežje, ampak mi vsi pravijo, da je to precej drago. Koliko znese investicija za hišo dvojčka, smo pa tri družine notri?

Ponujate finančni najem … kaj točno se pod to smatra? kako pridobiš, kako je z obrestmi?

Če hočem plin v hiši, morajo eni priti in prekopat hišo. Če bi hotel daljinsko ogrevanje, verjetno še več kopanja. Vsi strokovnjaki so fulla pametni, jaz pa imam še vedno en kup dilem. Rad bi samo našel neko rešitev, ki mi ne bo zakomplicirala življenje.

Pozdravljeni. Kolikor vas razumemo, je govora o delitvi stroškov znotraj večstanovanjske stavbe. Energetika Ljubljana dobavlja toploto v stavbo in njene količine mesečno beleži preko glavnega toplotnega števca, ki je namenjen odčitavanju porabe energije celotne stavbe. Delitev porabe toplote znotraj stavbe, to je na sekundarni strani toplotne postaje pa je v pristojnosti upravnika stavbe.

Delitev stroškov določa Pravilnik o načinu delitve in obračunu stroškov za toploto v stanovanjskih in drugih stavbah z več posameznimi deli (Ur.l.RS, št. 7/2010) – 4. člen in Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb (Ur.l.RS, št. 60/09 s spremembami), ki pa nista pravilnika, ki zavezujeta Energetiko Ljubljana, temveč pravilnika, ki zavezujeta etažne lastnike, pooblaščence za sporočanje stanj in upravnike. Predlagamo, da pravilnost in način delitve stroškov ogrevanja preverite pri vašem upravniku.

Pozdravljeni,
dobro vprašanje in tudi zato malo daljši odgovor. Metan ali stisnjen zemeljski plin (mednarodna oznaka CNG) v vozilih uporabljamo kot pogonsko gorivo namesto bencina ali plinskega olja – stisnjen zemeljski plin (CNG) ni avtoplin oz. utekočinjen naftni plin (LPG). Vozila na metan so okolju prijazna vozila, ker proizvedejo manj škodljivih emisij, ne tvorijo trdih delcev in povzročajo manj hrupa. Stroški in poraba goriva so nižji, motor in katalizator imata daljšo življenjsko dobo. Pogosto je zaslediti prepričanje, da vozila na metan ne smemo parkirati v podzemno garažo. Nasprotno, vozilo na metan smemo parkirati v podzemni parkirni garaži, saj je zemeljski plin lažji od zraka in se ob morebitnem uhajanju pomeša z zrakom, katerega potem prezračevalne naprave odvedejo na prosto.
Začetna investicija za nakup vozila na stisnjen zemeljski plin oziroma metan pa je tako kot pri električnih vozilih v primerjavi s konvencionalnimi vozili višja. Težko govorimo o konkretnih zneskih, saj se vozila med seboj zelo razlikujejo (več vrst tovornih in osebnih, različni proizvajalci). A če upoštevamo ceno metana in njegovo energijsko vrednost, plačamo zanj precej manj kot za energijsko enako količino drugih pogonskih goriv. Ali povedano drugače: za enako vsoto denarja se lahko z osebnim vozilom na metan peljemo precej dlje. Vzemimo konkreten primer, in sicer vozilo Opel Zafira, moč motorja med 130 in 150 KM: Za 10 EUR lahko prevozimo:
CNG (metan) 231,3 km
LPG (avtoplin) 202,2 km
Diesel 188,7 km
Bencin 136,3 km

Cene goriv so z dne: 4. 3. 2016

Omenili ste še primerjavo vozil na metan z vozili na električno energijo. Pomembno dejstvo je, da sta obe vrsti primerni za zmanjševanje emisij, ki izhajajo iz prometa, a če bi želeli iskati razlike, bi izpostavili predvsem naslednjo: V kolikor je električna energija v določeni državi proizvedena pretežno iz fosilnih goriv, se z večanjem proizvodnje električne energije za potrebe vozil, kumulativno povečujejo tudi emisije. V kolikor je električna energija proizvedena pretežno iz obnovljivih virov, pa je seveda zgodba drugačna. Pri vozilih na metan te razlike ni občutiti. Kako pomemben je izvor električne energije, je pred nedavnim na svoji koži izkusil neki Singapurčan, novopečeni lastnik električnega avtomobila Tesla. Namesto pričakovanega popusta za električno vozilo je moral plačati takso za prekomerno onesnaževanje, saj je skoraj vsa električna energija v Singapurju proizvedena v plinskih elektrarnah. Pri vozilih na metan pa gre za neposredno uporabo vir in z njim povezane proizvodnje.

Zagotovo pa je slabost, ki jo velja izpostaviti, to, da je mreža polnilnic majhna. V Sloveniji imamo trenutno samo 3 polnilnice (Ljubljana, Maribor in Jesenice), a v Ljubljani pospešeno že postavljamo nove. V tem letu bosta postavljeni še dve.

Zakaj je dobro imeti vozilo na metan?

Srečko1, pozdravljeni. Malo bolj obšrino sem že odgovoril gospodu/gospe z imenom “Kaj pa so slabosti”, zato vam predlagam, da si pogledate tisti odgovor.

New Report

Close