Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Javna tribuna: Več obrazov strahu

Javna tribuna: Več obrazov strahu

Strah pred neuspehom, strah pred nesprejemanjem, strah pred obsojanjem in kritiziranjem, strah pred osamljenostjo, bolečino, izgubo, strah pred šefom, sodelavko, strah pred javnim nastopanjem, pred zaprtimi prostori, pred množicami …

Nikoli dokončan seznam strahov, ki človeku preprečujejo, da bi polno zaživel, saj izvirajo iz nizke samopodobe na kateri bi moral vsak posameznik delati.

Za samouresničitev sta potrebni dobra samopodoba in samozavest, ki pomagata, da premagate strah in se podate na svojo sanjsko življenjsko pot. Vsak dan je več takih, ki so se osvobodili zlate kletke, uživajo v vsakodnevnih opravilih, si privoščijo oddih, ko ga potrebujejo in so pravi navdih.

Vas mika izvedeti več?

Vabljeni, da svoje izkušnje o strahu delite v javni tribuni z Aljo Fabjan, integrativno psihoterapevtko, ki bo delila svoje poglede na strah, predstavila morebitne vzroke, izkušnje, zgodbe ljudi, načine spopadanja s strahom in drobne trike, ki bodo morda prišli prav tudi vam.

Zanimiva tema. Mislim, da imamo vsi strahove … Mene je strah umreti, ker mi je življenje tako zelo lepo …

Kdaj pa bo javna tribuna? Zdaj? Rada bi zvedela več o “načinih spopadanja s strahom in drobnih trikih”!

nova
Uredništvo priporoča

Pozdravljeni,

težko se soočam s seboj. Nisem si všeč. Kljub temu, da govorijo, da je potrebno, da se sprejmemo takšne, kot smo, se težko pogledam v ogledalo. Nisem si všeč, kljub temu, da se pozitivno programiram.


Pozdravljeni,

tako je, vsi imamo strahove, tudi strah pred smrtjo je vsekakor zelo pogost, tudi sama tema smrti je v danšnji družbi še vedno nekakšen tabu, čeprav je tudi na tem področju vedno več napisanega in povedanega… Veseli me prebrati, da imate radi življenje, da vam je lepo. Morda bi se o vašem strahu lahko pogovoril z nekom, ki vam je blizu, ki bi vas razumel, ali pa prebral kaj več na to temo…velikokrat pomaga, da svoje strahove bolje poznamo.

Vse dobro vam želim in vas lepo pozdravljam

Pozdravljeni,

zanima me kako se znebiti strahu pred stalno mislijo, da bodo vlomili v hišo oziroma najbolj strahu pred soočanjem z vlomilcem.

Hvala za odgovor.

Pozdravljeni,

navadno pomaga, da raziščemo vzroke svojih strahov (včasih to lahko storimo sami, včasih je potrebna pomoč strokovnjaka), nato pa si na področju, kjer se strahovi pojavljajo, na ustrezen način pridobiti varnost in samozaupanje. Strah namreč nastane takrat, ko dobimo občutek, da je ogroženo nekaj, kar nam je pomembno, hkrati pa ne zaupamo vase, da se bomo lahko z nastalo situacijo uspešno spopadli in jo rešili. V kolikor so strahovi še nekako obvladljivi (torej nas ne ohromijo, zablokirajo), je priporočljivo, da se z njimi čimprej soočimo (seveda, ko začutimo vsaj nekaj zaupanja, da to lahko storimo).

Želim vse dobro in vas lepo pozdravljam,

Pozdravljeni,

navadno pomaga, da raziščemo vzroke svojih strahov (včasih to lahko storimo sami, včasih je potrebna pomoč strokovnjaka), nato pa si na področju, kjer se strahovi pojavljajo, na ustrezen način pridobiti varnost in samozaupanje. Strah namreč nastane takrat, ko dobimo občutek, da je ogroženo nekaj, kar nam je pomembno, hkrati pa ne zaupamo vase, da se bomo lahko z nastalo situacijo uspešno spopadli in jo rešili. V kolikor so strahovi še nekako obvladljivi (torej nas ne ohromijo, zablokirajo), je priporočljivo, da se z njimi čimprej soočimo (seveda, ko začutimo vsaj nekaj zaupanja, da to lahko storimo).

Želim vse dobro in vas lepo pozdravljam,

Saj mi verjetno to ne morete povedeati tako v kratkem času…ampak ali obstajajo kakšne tehnike, da bi bolj zaupala v sebe in me ne bi bilo strah narediti sprememb? Vedno po istih vzorcih ravnam, pa se imam že dovolj!!!

Živjo,
zelo rada potujem, imam pa strah pred letenjem in zato sem s svojimi potovanji omejena samo na Evropo, želim pa si tudi na daljša potovanja. Ali imate kakšne predloge, kako se spopasti s tem strahom?
hvala

Pozdravljeni,

imam več strahov in se že v naprej in na obroke bojim ;-).
Največji strah pa imam, da se ne bi kaj zgodilo mojemu otroku, ali da bi skočil pod avto, ali grdo padel … Predvsem, da ne bi izkusila težko preizkušnjo ali se soočila z izgubo.
Se da kaj pomagati?

Najlepša hvala za odgovor.

Veliko metod obstaja za soočanje s stresom … Mene pa zanima, katera je tista metoda, ki lahko prelisiči strah … Tapkanje? Kaj priporočate?

Pozdravljeni,
meni se dogaja, da svoje strahove sicer zavestno predelam in je vse ok. Potem pa se sredi noči zbudim z razbijajočim srcem in me vsi strahovi znova preplavijo.
Nekaj časa sem na zdravnikovo priporočilo za pomiritev ob takšnih krizah jemal xanax vendar sem ugotovil, da sem se sposoben tudi brez tega pomiriti, le malo dalj traja.
Ali lahko naredim kaj, da se takšni napadi anksioznosti sploh ne bi pojavljali?

Spoštovani, kako gledate na ljudi, ki nimajo strahov, ki verjamejo v Božjo previdnost, torej da je vse, kar se jim zgodi oziroma kar jim je namenjeno, del nekega višjega načrta, ki v osnovi ne more biti slab?

Pozdravljeni,

najprej bi se bilo potrebno posvetiti vprašanju, odkod izvira vaš strah – ste kdaj imeli kakšno podobno izkušnjo, morda vi, morda kdo od vaših bližnjih? Včasih je dovolj že to, da nas pretrese kakšna zgodba in se razvije močan strah… Določena stopnja strahu glede tovrstnih situacij je lahko čisto običajna, seveda odvisno od okoliščin (če npr. bivamo nekje, kjer se to pogosto dogaja, je pričakovana višja stopnja strahu), pretirano intenziven in dolgotrajen strah (ki nam hkrati močno vpliva na kvaliteto življenja), pa lahko kaže tudi na bolj kompleksno težavo (npr. splošen občutek ogroženosti, stalno pomanjkanje občutka varnosti…), pri kateri bi bila dobrodošla pomoč strokovnjaka.

Želim uspešno razreševanje strahu in vas lepo pozdravljam,

Pozdravljena. Zelo sem vesela za tole temo, ker imam že dlje časa točno take težave in ne vem na koga naj se obrnem.
Imam slabo samopodobo, kar izhaja iz otroštva, saj za starše nisem bila nikoli dovolj dobra pa čeprav sem bila zelo pridna v šoli, hitro našla službo, doma vedno vse naredila…
Sedaj se mi v glavi neprestano pojavljajo pomisleki, da nisem dovolj dobra, kaj si bo mislila okolica, da v določenih projektih ne bom uspela,…
Sama se zavedam, da vse to ne drži a si ne moram pomagati. Kako se spopasti s temi težavami.
Zelo vam bom hvaležna za nasvet.

Kateri je tisti strokovnjak, ki zna najbolj zapeljati, da se soočimo s strahom. Kaj menite o hipnozi?

Mene pa pestijo črne misli in strahovi. Kar vidim kako se mi bo nekdo od bližnjih poškodoval, doživel nesrečo, da nas bo zadela naravna katastrofa,…
Kaj se dogaja z mano? Kako naj si pomagam?

V družini imamo hudo depresijo. Tudi sam opažam, da postajam z leti nestabilen. Kako naj ukrepam? Ali lahko naredim kaj sam?

Pozdravljeni,

predvidevam, da mislite na svojo telesno samopodobo, ko pišete, da si niste všeč? Samopodoba se razvije že zelo zgodaj v otroštvu, pri njenem razvoju so pomembna tudi mennja in odziv drugih, nam pomembnih oseb, pa tudi naše lastne izkušnje…”reprogramirati” jo je precej težko, a vseeno lahko uspe. Za začetek je dobro, da premislimo o tem, kaj lahko spremenimo ter kaj lako sprejmemo. Večina ni zadovoljna s kakšnim delom sebe, tako značajsko, kot tudi vizualno, pomembno je, da se trudimo usmerjeti pozornost tudi (ali predvsem) na tiste poteze, ki so nam všeč, ter na področja na katerih lahko napredujemo. Samopodoba je namreč skupek vsega, vizualni del je le en košček sestavljanke.

Želim vse dobro in vas lepo pozdravljam,

Pozdravljeni!

Mene je (najbolj)strah raznoraznih psiho….., posebej še tistih z titulami mag, dr, unidipl, ing.

Kako naj se obnašam do njih, saj praviloma (preko svojih izdelkov) vodijo množice in se jim ne da izogniti?

Pozdravljena,

gre res za kompleksno vprašanje, na katerega vam lahko odgovorim bolj na splošno (če želite bolj obširen odgovor, je spodaj moj kontakt): že to, da ugotavljate, da ravnate vedno po istih vzorcih in imate tega dovolj, je dober začetek. Nadalje je potrebno raziskati, od kod izvirajo te vzorci ter poiskati način, da bi jih spremenila. Začne se navadno z majhnimi (lažjimi) spremembami, ki sprožijo potem večje, skopaj s tem pa raste tudi samozaupanje. Pomembno je torej, da poskušate, začnite z malenkostmi.

Želim vase dobro in lep pozdrav,


Pozdravljena,

strah pred letenjem je zelo pogost. Že to, da vseeno potujete z letalom, pomeni, da se s tem strahom soočate. Morda bi lahko postopoma poskusila tudi z daljšimi leti?

Lep pozdrav,

Pozdravljena.

Imam strah, da bom zbolela in za seboj pustila otroke, ki so še majhni. Zdravnica me je napotila k psihiatru vendar pa je tam taka čakalna doba in ne vem kako bi mi pomagal. Doma imam super moža, ki se veliko pogovarja z mano vendar me muči nespečnost in panični napadi.
Kaj mi svetujete

Vedno me je zanimalo, kakšna je razlika med samopodobo in samozavestjo?

New Report

Close