Jaz bom prej zbolela zaradi panike, kot pa zaradi virusa
Ja, situacija je resna, vem, ampak kar je preveč, je pa preveč! Prižgeš TV, korona. Prižgeš radio, korona. Grem v službo (moram pač), korona. Srečaš mimoidoče, korona.
Samo je*beno korono poslušam že 14 dni!! A druge teme ne obstajajo?!
Ta panika name vpliva bistveno bolj, kot pa virus sam. Predvsem psihično. Ne morem z nikomer normalno komunicirati, ker se ves svet vrti samo okoli korone! Noro!
resno- jaz sem prejšnji petek skoraj skozi presedela pred tv s tistimi konferencami, ki jih je imela še prejšnja vlada- se mi je skoraj zmešalo… zdaj ofne enio spletno stran,da pogledam kaj novega zjutraj in zvečer poslušam poročila, pa še to ne cela, samo tako,da zvem ev. bistvene nove info…
drugače tega ne poslušam več…
in tudi tukaj mi gredo na živce ljudje in posti z ustvarjanjem panike – tako glede razmer v ita kot tudi glede gospodarstva…
evo glede slednjega – je na planetu članek, gosp. se bo pobralo mnogo hitreje kot se je po krizi 2008, samo omejitve se morajo nehati
glede virusa pa – zdaj je 14 dni mino od prvih okuženih pri nas, mislim,da bi morali začeti poročati tudi o tem – kako je kaj s testiranjem ozdravelih, zdaj bi bil že čas,da jih tudi pri nas kaj ozdravi, da jih testirajo in nam poročajo tudi o tem.
Ki nam gre to teženje na živce. Daleč od tega, da bi podcenjevali situacijo, ampak vsa histerija okoli tega, ki še poslabšuje stanje in ja, prav ta je tista, ki vpliva na psihično stanje ljudi. Folk si sam dela škodo, pa tega ne dojame. Tako da: Odklopi se! Od interneta, tv novic itd. Pri nas skušamo živeti čim bolj normalno dalje, se sicer držimo priporočil, ampak ne travmiramo, ne kopičimo in se skušamo izogibati (pretiranim) debatam okoli tega. Raje knjiga, film, igrica, pospravljanje, kuhanje….. Enkrat bo konec tega in konec bo kmalu!
točno to… kar me je zmotilo je to,da ko se je v petek razglasila epidemija, so še posebej pop – naštimali novice na par ur, namesto,da bi dali sproščujoče vsebine, zdaj naj sedimo doma po njihovo in buljimo vsake dve uri v novice, ki jih itak znova in znova ponavljajo… to je recept za psihično sesutje s pomočjo medijev… saj niso normalni.
in iz tega vidika mi je čist fajn da ni še tistih novinarskih konferenc vsak dan po dve uri.
Glede na to da smo že 14+ dni danes v tem dreku od prvih okužb, bi bilo prav, da nam kaj začnejo tudi o ozdravitvah poročati.
To zastraševanje z italijo in vsem je tudi nemogoče grozno, jaz sem sama preverila malo podatke, in tukaj nekaj ne more štimati, se ne ujema… glede na število opravljenih testov, ki je manjše od številk o sporočenih novih primerih – to ne gre skupaj.
evo zdaj tukaj prilimam nekaj za malo smeha: – Vid valič je dal gor celo predstavo, nasmejte in sprostite se, pa zdravi ostanimo 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=IjTw3-8zhjU
Pozdravljena,
Uh, kako veliko tesnobe in strahu je zaznati v tem času v našem slovenskem prostoru. Strah, tesnoba, panika…vse to je popolnoma normalno za čas kriz, ko je prihodnost tako negotova, ko ne vidimo konca in ne vemo, v kaj se bo prevesil čas, ko bo to mimo.
Pa vendar…poskušajmo malo pogledati izzven tega. Mož mi je zadnjič dal super nasvet in moram reči, da pomaga. Rekel mi je: »Predlagam eno tabletko za strah, ta pa je, da za nekaj časa ugasneš televizijo, nehaš poslušati vse novice in omejiš telefon. Tisto, kar moraš v tem času vedeti, bo sigurno prišlo do tebe.« Naj začnem s tem. Res smo zasuti z vsemi informacijami, kar nas vrže iz našega centra, iz nas samih. Pozornost je usmerjena zgolj v poslušanje, kaj se dogaja od zunaj, to pa pomeni, da nam preprečuje, da bi tisto, kar se V NAS dogaja, zmogli ubesediti. Potrebno je izstopiti iz tega začaranega kroga in delati stvari, ki so nam ljube, biti ob ljudeh, kjer nam je varno. To naj bi bila družina. Mož, partner.
Najbolj zanimiva se mi zdi vaša izjava: Samo je*beno korono poslušam že 14 dni!! A druge teme ne obstajajo?!
Seveda obstajajo tudi druge teme, ogromno jih je, ki niso povezane z virusom in te teme so prav enake, kot pred izbruhom. Le vi ste si izbrala TO temo, ki vas zaseda in izgleda, kot da ji ne morete ubežate. Veste, le od vas je odvisno, čemu boste sledila, kaj počela, s kom govorila in kaj ter kako bo to na vas vplivalo. Odločitev!
Strah ima kar dvojno in zato tako močno vlogo. Strah, ki je prisoten v človeku, se kopiči, posledica je splošno tesnobno stanje. Na dolgotrajno stanje strahu, ki se mu pridruži še strah pred prihodnostjo, se odzove telo z vso slovitostjo. Gre povsem za fiziološki odziv telesa. Ko telo odreagira s tesnobo ali celo s paničnim napadom, pomeni, da je neizgovorjenega čustvenega sveta ogromno. Potrebno je ubesediti tisto, kar se vam dogaja. Pa ne na način: Samo je*beno korono poslušam že 14 dni!!….temveč poskušajte res povedati, kaj čutite, kako čutite, česa vas je najbolj strah, kaj se je v vas zamajalo, itd. Prepričana sem, da je to obdobje iz vas izzvalo en kup strahu in tesnobe, ki niso novi, temveč so tam že bili. Če pogledate nazaj vaše življenje: Kako tesnobna ste? Koliko strahu nosite s seboj? Kako se soočate s nervozo, strahom in tesnobo? Na kakšen način se vam kaže oz. kdo od vaših bližnjih srka vašo tesnobo, če je niste bila zmožna sproti predelovati?
Sliši se res grozno, vendar za vas je to obdobje pravzaprav priložnost, da strahu in tesnobi pogledate v oči: od kje prihaja, kdaj v preteklosti, otroštvu jo je bilo največ, od kje izvira ta strah, kdaj ste se morala naučiti pretirano kontrolirati svoje življenje? Veste, slej, ko prej bi se vam enako stanje zgodilo, bilo je le vprašanje časa. Sedaj je čas, da se poskušate umiriti, se usmeriti vase, s kom pogovoriti, povedati, kako vam je. Umirjeno, čustveno. To je izziv in je priložnost.
Bistveni preobrat v človeku se zgodi, ko ima le ta lastno izkušnjo in občutek, da lahko začenja kontrolira svoje misli, občutke in telesne odzive. Torej lahko govorimo, da ima človek nazaj samega sebe. To pa se lahko zgodi le postopoma ob poglobljenem procesu vpogleda vase. Ko človek začne sprejemati svoj strah in ga ne zanika ali se mu hoče izogniti. Ko človeka ni več strah svojega strahu.
Živeti v stalnem strahu je zelo težko. Tesnobne motnje in telesni odzivi na to so posledica pretiranega neubesedenega strahu. Strah se največkrat pokaže ravno v medosebnih odnosih v obliki strahu pred bližino, kar je največja krivica za človeka, saj dobi izkušnjo, da nima pravice do odnosov, ki mu v osnovi pripadajo. Strah pa se lahko ozdravi edino v odraslih varnih odnosih. Je sicer tveganje, ker nikoli ne vemo, kaj bomo dobili v zameno, po drugi strani pa ravno tveganja prinesejo največje radosti. Ljubezen, ob kateri zraste prostor za besede, pa je zdravilo za strah.
Vse dobro!
Samo malo bom dodala in popravila… Je res da obstajajo tudi druge teme, ampak jih tudi mediji izpustijo. Tudi mediji poročajo selektivno samo o tistem kar je zanje najbolj aktualno. Recimo bom dala primer, ki tudi mene zadeva, novico sem Sana našla preko spremljanja subjektov ki v njej sodelujejo in njihovih o jav. Mediji v vecini so to ignorirali… Izjema RTV in se to je bila postranska novica na koncu… Gre za temo o izbrisanih delničarji iz l. 2013 in odločanju ustavnega sodišča o tem zakonu. Torej sodišče sprejelo sklep 5.3. Vse to je bilo torej se pred epidemijo pri nas, pa že takrat so mediji to ignorirali. Novico smo sami našli na spletnih straneh ustavnega sodišča… Tako samo kot primer, da niso vse druge novice tudi ne v medijih, tudi mediji žal poročajo selektivno in tisto kar se jim trenutno najbolj prodaja… In to je večinoma samo ta epidemija sedaj. Žal.
Pozdravljeni,
evo, pa smo zopet na temi virusa :), vidite, kako hitro se zgodi. Ko sem govorila, da obstajajo tudi druge teme, sem imela v mislih teme, ki si jih sami izberemo in ki so obstajale tudi pred tem in niso povezane s korona virusom. To so vsakodnevne teme, ki jih imamo radi in se za njih odločimo, ker so nam všečne in prijetne: otroci, hobiji, partnerstvo, občutki, debate, želje, potrebe, itd…pač vse tisto, o čemer bi si želeli govoriti in kar nas ne spravlja v tesnobo in ven iz odnosov. Izbirajmo si teme, ki nas povezujejo, nam dajejo dobre občutke, nam povrnejo lastno intimnost, sigurnost vase.
Virtualno potujem že par dni…prej sploh nisem vedela,da je to možno v takšni obliki
…gooogle arts and culture…nekaj božanskega…..
Na joutub spremljam live today…Singapur, Hongkong pa malo v Južno Ameriko….
Pa sem srečala tole pesmico…kako pomirja, lahkolebdiš….
https://www.youtube.com/watch?v=-fxsPdYkRIA
Povsod korona, povsod razna ugibanja. Eni pravijo, da to ni nič, da bo mino, drugi, da je grozno in še dolgo ne bo nič bolje. Kaj je res? Najbrž nekaj na sredi. Zadnjih par dni poslušam poročila na radiu ob7h in gledam TVD na nacionalki ob 19h. Ostalo vse ignoriram. Sem na ta forum pridem redko. Če že, potem tem o koroni skoraj ne odpiram.
Panika in negotovost, strah so hude stvari.
Sem tudi jaz opazil, da je povsod po medijih samo še korona, sam, akj češ. Vse ostalo je ugasnilo. Ni več tekem, ni več srečanj voditeljev. Ničesar ni več. Razen korone imaš lahko kje drugje samo še novice o tem da cena nafte pada – zaradi korone in pa da cene delnic padajo – zaradi korone…. No, pa da onesnaženja ni več toliko – zaradi korone spet.
Pač razlog je ta, da se nič drugega ne dogaja več.
On s čikom in kozarcem ta močnega, ona s histeričnim napadom. Popolna kombinacija.