Je beagle primeren za začetnike
Ali je beagle primeren za začetnike ?Smo družina 3 odrasli +ena najstnica in želimo si psa nikoli še nismo imeli psa zato me zanima ali je beagle sploh primeren za nas?Živimo v hiši ob glavni cesti kuža bi bil sam največ od 7-12tih (takrat smo vsi odsotni)drugače smo doma torej kuža ne bil bil sam Malo pomislekov imam ,ker je mlad beagle na sprehodu kar precej vlekel ali se to z starostjo umiri?
Beagle ima zelo izrazit lovski nagon. Težko ocenimo ali ste primerni lastniki ali niste samo po tako kratkem opisu, ampak glede na to, da to sprašujete na tem forumu, potem bi vas jaz najprej napotila do vzrediteljev, da vam predstavijo pasmo in potem študirajte, če je to tisto kar želite od psa. Na prvo žogo, bi jaz rekla, da raje iščite drugo pasmo, ker beagle ni ravno družinski kuža.
Kdor je beagla že videl v akciji, mu je jasno, zakaj vleče. Ne vem no, jaz ga ne bi imela, ker to ni pes, s katerim greš na prijeten, sproščen sprehod. To je pes, ki rabi akcijo, delat, lovska pasma, ne moreš ga izpustit, ker bo ušel za sledjo (redki primerki so taki, da se držijo gospodarja).
Naštela si pa tri take pasme, da ne vem, kaj bi vi pravzaprav radi od psa in zakaj bi ga sploh imeli in ali gledate bolj na videz, ker se vsakemu zdi cortkana druga pasma, ali vas dejansko skrbi in ste sploh pomislili, kako je živeti s psom?
Velikost vrta pa res nima veze no!
In naj te velikost psa ne zavede – če je majhen, ne pomeni, da je vzgoja kaj lažja. In psa ne izbirajte po videzu – najprej karakter, potem videz. Beagle je sicer fajn kuža in zelo hvaljena pasma, vendar se meni zdi, da rahlo neupravičeno, ker je zaradi svojega lovskega naloga izredno zahteven. Izredno.
Jaz imam dva velika psa, ovčarja, in grem na sprehod kot dama. Srečujem pogosto lastnika beagla, in je vedno ves penast, ker ne more tako lagodno po gozdu kot jaz. Pa ima on za krotit tistih dobrih 10 kg od psa, jaz pa 60 kg.
beagle je v osnovi lovski pes z mocnim lovskim nagonom. Rad leti po svoje, slisi, kadar mu pase, rad raziskuje, koplje, preleze vse vodoravno in navpicno, sledi svojemu nosu na konec sveta, saj ima izvrsten nos, zato ga na letaliscih uporabljajo za iskanje mamil, orozja, hrane v prtljagi. Ima mocno voljo, dostikrat mocnejso kot njegovi lastniki. Ce se vam vse to zdi sprejemljivo, in ce imate veliko energije, ce znate imeti stvari pod kontrolo, ga vzemite, sicer zacnite z manj zahtevno pasmo. Vrt obvezno ogradite, ker sam od sebe ne bo ostal na njem. Sicer so bistri, druzabni in igrivi psi in imajo radi ljudi in druge pse, ker niso napadalni.
Spanjel je prav tako bil namenjen lovu, a ima danes manj mocan lovski nagon kot beagle. Pri njih mene moti vecno jamranje in cviljenje. Tega seveda ne pocnejo vsi, ampak kar lep delez. Se najdejo tudi taki, ki lulajo, ko so razburjeni, ampak teh ni veliko. Na splosno so prijazni psi in bolj prilagodljivi, ampak zivcni in obcutljivi. Zahtevajo precej vec nege kot beagli, zlasti je treba redno cistiti usesa, sicer bodo smrdela do nebes. Spanjel je primeren za hisnega ljubljencka.
Maltezani so tipicne igracke, a so bistri, prijazni psi, ki zahtevajo dosti nege zaradi dlake, ki pa je ne puscajo povsod po stanovanju. Pomembno je, kako jih vzgajate, da ne postanejo popolnoma odvisni in zivcni peski, ki bodo po cel dan zdeli na kavcu.
Morda bo tole malce v pomoč: