Je kdo tukaj arhivar?
Arhivar je študij ali pa misliš samo kak tečaj?
Nisem arhivar, sem pa morala narediti nek tečaj, izpit za to področje. Nisem vedela, da obstja tudi študij v to smer.
Bolj verjetno, da je dovolj, če pač narediš neko šolo pa potem določene strokovne izpite.
Drugače pa: jaz bi rekla, da precej dolgočasno.
Mislim, da moraš imeti 2. bolonjsko stopnjo in strokovni izpit iz arhivarstva. Ampak nekje sem zasledila oglas prav za nek študij arhivarstva, ampak se ne spomnim imena izvajalca. Pisalo pa je, da v Sloveniji primanjkuje 3.000 arhivarjev, zato me zanima, ali je to res ali samo kakšna njihova marketinška fora.
Me pa tudi zanima, ali je kdo izmed vas arhivar in kako poteka delovni dan?
Nisem arhivistka. Loh pa kaj dam addacta. Nesmiselno, ko se sprašuje o nepojmu. Kot, kako se zlom roke inštalira. Za tistega, ki sploh ni doktor. Da obrnete google, ni napredek. Da bi delali v osnovi, kjer rabite googl, je škoda časa. Da si zaposlen v arhivu, lepo piše. Da imaš pojem o tem in še čem, bo itak bolje. Arhivitizem ali arhivistka uporabljajo le plačljive platforme. Univerze morda zgolj pod formo. Kot Univerza, ne pa neki fjakarski v nazivu. Če nimaš pojma, niti kam pogledati, arhiviraj Mon in ga sortiraj. Da boš vsaj zgodovinarka
Arhivar, 02.04.2025 ob 10:01
Mislim, da moraš imeti 2. bolonjsko stopnjo in strokovni izpit iz arhivarstva. Ampak nekje sem zasledila oglas prav za nek študij arhivarstva, ampak se ne spomnim imena izvajalca. Pisalo pa je, da v Sloveniji primanjkuje 3.000 arhivarjev, zato me zanima, ali je to res ali samo kakšna njihova marketinška fora.
Me pa tudi zanima, ali je kdo izmed vas arhivar in kako poteka delovni dan?
6 razredov osnovne šole bo povsem zadoščalo. Če bi jih primanjkovalo bi bili tudi razpisi. Pa jih ni.
Arhivar, 02.04.2025 ob 09:12
Kako poteka vaš delovnik? Neka visoka šola ali fakulteta oglašuje svoj program arhivarja in objasnjuje, da v Sloveniji primanjkuje 3.000 arhivarjev, pa me zanima, ali je res takšno pomanjkanje ali je to samo marketinška fora, da se privabi ljudi na študij?
Verjetno se gre za oglaševanje šole..
Kot je že nekdo komentiral, ne potrebuješ nujno nek tečaj ali šolo. Na delovnem mestu te bodo itak uvajali. Moraš pa biti takšne mentalitete da ti bo vseeno zanimivo, ker večini se bo zdelo dolgočasno. Odvisno je tudi če boš delala v javnem arhivu ali v kakšni ustanovi. Ker za to prvo imaš tudi stik z javnostjo, za to drugo pa ne. Morda najboljše je da povprašaš vse kaj te zanima direkt v najbližji arhiv, si mal pogledaš, in ustvariš svoje mnenje.
Arhiv, 02.04.2025 ob 10:21
Verjetno se gre za oglaševanje šole..
Kot je že nekdo komentiral, ne potrebuješ nujno nek tečaj ali šolo. Na delovnem mestu te bodo itak uvajali. Moraš pa biti takšne mentalitete da ti bo vseeno zanimivo, ker večini se bo zdelo dolgočasno. Odvisno je tudi če boš delala v javnem arhivu ali v kakšni ustanovi. Ker za to prvo imaš tudi stik z javnostjo, za to drugo pa ne. Morda najboljše je da povprašaš vse kaj te zanima direkt v najbližji arhiv, si mal pogledaš, in ustvariš svoje mnenje.
Krasno je kar nekaj na pamet pisati.
Za arhivarja v podjetju je potrebno imeti vsaj 7. stopnjo izobrazbe in izpit za ravnanje z dokumentarnim in arhivskim gradivom. Delavnice ter posledično izpit organizira Zgodovinski arhiv Ljubljana. Vsaj jaz sem tam opravljala izpit. Ta izpit moraš v obliki obiskov teh delavnic refrešati na -mislim da- 4 leta.
Moja sodelavka je delala kot arhivarka. To je kar “zafrknjeno” delo. Od nadrejenih ni dobila nekih pametnih navodil, morala se je znajti, kot je vedela in znala. Upoštevala je določbe Zakona o arhivskem gradivu (ali nekaj takega). Kolikor se še spomnim, se je nekatera dokumentacija shranjevala, drugo pa smo lahko uničili. Trajno se shranjujejo razne pogodbe, zapisniki, prijave zaposlenih, obračunske liste od plač…verjetno tudi bilance.
Sem že v penziji in takrat sploh ne vem, če je obstajala kakšna šola za arhivarje. To delo so običajno delali administrativni delavci, gimnazijski maturanti, ekonomski tehniki.
Arhivarju je bilo treba dostaviti urejeno gradivo, ni arhivar tisti, ki bo prebiral razne kupe dokumentov.
a je to študij, 02.04.2025 ob 09:31
Arhivar je študij ali pa misliš samo kak tečaj?
Nisem arhivar, sem pa morala narediti nek tečaj, izpit za to področje. Nisem vedela, da obstja tudi študij v to smer.
Bolj verjetno, da je dovolj, če pač narediš neko šolo pa potem določene strokovne izpite.
Drugače pa: jaz bi rekla, da precej dolgočasno.
Dolgočasno je kot za koga. Zame bi bilo dolgočasno recimo opravljat delo z ljudmi, ker večinoma me delo s strankami dolgočasi in stresira. Daj me v kup papirjev, kjer bom imela mir in se bom maksimalno skoncentirala do zadnje črke in ti ga uredila tako, da bo za veke vekomaj pripravljeno, da ti ga sredi noči najdem, če je treba.
Pa tudi, oprosti, dolgočasno se zdi, ko pomisliš na proces in če izhajaš iz sebe. Ko boš pa rabila nek dokument, mogoče tvoje spričevalo iz osnovne šole ali nek rojstni list ali neko smrtovnico ali nek overjen prepis dediščine kakšnega tvojega prednika, boš temu dolgočasnežu ljubila noge, ko ti ga bo lepo pripravljenega položil na mizo.
Da v Sloveniji primanjkuje 3000 arhivarjev je samo marketinški trik privatne univerze Alma mater za novačenje naivnih študentov. Z njihovo diplomo arhivarja še nihče ni dobil zaposlitve. Razpisi za arhivarja so zelo redki, mogoče eden ali dva na leto za posamezno regijo. V LJ sta dva arhiva, državni (ARS) in Zgodovinski. Za tam rabiš zelo dobre zveze in poznanstva.
Z arhivskim gradivom v ustanovah se ukvarjajo tete v glavni pisarni in administraciji.
Za arhivarja v Sloveniji rabiš srednješolsko izobrazbo in strokovni izpit iz arhivistike. V tujini je poklic arhivarja veliko bolj cenjen in zahteva univerzitetno izobrazbo.
Kaj dela arhivist? Različno. Ureja in popisuje gradivo, ga prevzema od institucij itd.