Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika je potrebno paprikam dati oporo, kot paradižniku?

je potrebno paprikam dati oporo, kot paradižniku?

Paradižnikovi sadiki naredimo oporo – sadimo ob palico. Zanima me, ali daste oporo tudi paprikam, ali pač to ni potrebno? Sadila pa bom papriko baburo. Nasvet prosim. Hvala.

Moja mama sadi paprike v paru, torej 2 skupaj, vedno že 40 let in vedno da količek zrven. Se obnese, sploh pri tistih paprikah, ki so rdeče za pečt.

Stara sem 50+, agronomske stroke in vsako leto posadim okoli 30 parov paprik (ki se VEDNO sadijo v paru) In nikoli ne dodajam količkov. Pa kje ste to pobrali?

To pa še nisem slišala niti prebrala. Kako v paru? V isto luknjo ali blizu skupaj? Na kakšni razdalji? Ali v loncu tudi to funkcionira? A morajo biti iste sorte ali lahko npr babura in koničasta?

Seveda, razen če ti slabo rastejo. Meni bi se lani vse polomile od teže, če jih ne bi vezal na kol.

°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°° Če meniš, da se ti godi krivica, ne išči maščevanja, kajti morda je tvoja nesreča le poduk, ki si si ga prislužil za nekaj, kar si spregledal." Eros [psi] st. 345

Se vidi, da ste iz stare šole. Sodobna stroka odsvetuje sajenje 2 paprik skupaj. Če ima paprika ustrezne pogoje, je to kar bujna rastlina in potrebuje tudi oporo. Kar poglejte si malo fotografije intenzivnih nasadov, če mi ne verjamete.

Ja, paprikam dam redno oporo. Živim na precej vetrovnem področju in se mi je že zgodilo, da mi je kakšno veter polomil. Sedaj mi jih ne več.
Oporo dam tudi malancanom in brstičnemu ohrovtu. Če je tvoj vrt v zavetju, ni potrebe. Če pa bo paprika zelo obložena, pa lahko narediš oporo tudi naknadno.

jaz vedno dam oporo pa nisem amater, tok k jaz paprike pa paradižnika vsako leto pridelam jo vi najbrž skupaj ne kar vas je

V čem je fora teh dveh paprik sicer?

Ko v Zanzibarju že sonce zahaja, pri nas je še noč. Palme, banane in kokos - otok cvetoč.

Jaz sem dala isto oporo kot paradižniku.
[img]https://www.mimovrste.com/i/21042268/450/450[/img]

Vsako leto jih pridelam za manjšo prikolico, ker jih obožujemo in velika družina smo. Potrebuje “tople noge”, to je pa to. Nikoli opore, res pa je, da intenzivnega nasada pa doma nimam:)))
Trenutno imam v rastlinjaku šest različnih sort. Plus feferone. Jaz bom kar dalje sadila kot znam in mi odlično rata, drugi pa dajte opore po svoje:))), zaradi mene tudi prekle.
Paradižnika sem pa recimo lani imela toliko, da sem ga ob vsakodnevni obilni uporabi, nakuhali še 150 kozarčkov mezge. Od 40 sadik. Z oporo.

Vsako leto jih pridelam za manjšo prikolico, ker jih obožujemo in velika družina smo. Potrebuje “tople noge”, to je pa to. Nikoli opore, res pa je, da intenzivnega nasada pa doma nimam:)))
Trenutno imam v rastlinjaku šest različnih sort. Plus feferone. Jaz bom kar dalje sadila kot znam in mi odlično rata, drugi pa dajte opore po svoje:))), zaradi mene tudi prekle.
Paradižnika sem pa recimo lani imela toliko, da sem ga ob vsakodnevni obilni uporabi, nakuhali še 150 kozarčkov mezge. Od 40 sadik. Z oporo.
[/quote]

Pravilno, šibaj po svojem znanju in volji 🙂

Glede na to, da so plodovi tezki in da ima tanko steblo, je tako kot pri paradizniku. Da rabi oporo.

New Report

Close