Je prav, da mama vsak dan kliče 40 ali 50- letnika na telefon?
je, 11.11.2024 ob 13:38
je to v redu? čeprav ga ne rabi v smislu da bi potrebovala pomoč, a ga vseeno pokliče. Vsak dan mislim. Čeprav hodi on na obisk čez leto vsak teden enkrat ali na vsake 14 dni sigurno, kdaj sledi kakšen malo večji premor glede obiska. On pa ima svoje življenje.
Lahko, zakaj pa ne.Posebno, če je že starejša in živi sama.Da ji ni dolgčas, da kaj novega izve, ali pa kar tako.
In zakaj ne? Tudi mojega moža pokliče. Imamo redne obiske, 1x na teden ali dva tedna, ona in tast živita svoje življenje, midva svoje, onadva ne potrebujeta naju, niti midva niju. Pa ga vseeno pokliče, morda se kak dan zgodi da ga ne, a v večini vsak dan. Zakaj ne? Meni je to lepo. Tudi jaz se slišim skoraj vsak dan z mojo mamo.
je, 11.11.2024 ob 13:57
Ko je bil mlajši ga je vezala nase. Ni bila zadovoljna, da si ustvari življenje stran od nje. To mu je tudi direktno povedala in mu z njenimi besedami naredila močen občutek krivde, kar on še ni prebolel.
to je zdaj čisto drugi kontekst prvemu vprašanju. In vprašanje je v prvi objavi je potem precej neumno in tudi ne vem, če rabite dejansko odgovor. Ker vprašanje je: ali je v redu, da moža vsak dan pokliče tašča, ki ga je v otroštvu čustveno zlorabljala. Ja najbrž ni. Ampak kdo je tisti, ki lahko to sodi? Samo vaš mož. In če je njemu v redu, potem je v redu. Če mu pa ni, je pa on edini, ki temu lahko naredi konec. In konca ne bo naredil samo zato, ker mu nekdo na forumu reče, da ni v redu, da ga mama vsak dan kliče.
TicaMarica, 11.11.2024 ob 13:53
jaz sem se s svojimi starši slišala vsak dan. Z mamo včasih tudi večkrat. Pa kaj? Tudi s prijateljico se slišim vsak dan. Ne razumem, a je prepovedano imeti dobre odnose z ljudmi, ki so mi blizu ali kaj?
dajte nehat mame, ki svoje sinčke vežete nase. Tudi ti boš gnjavila svojega sina če ga imaš, ne?
Ne, ni normalno, to niso “dobri odnosi”, da s sinčkom klepetaš brez veze vsak dan kot da si njegova partnerica. Jasno, da gre to ženi ali partnerici v nos. Imam 2 odrasla sinova s svojima družinama, dobri odnosi, redno se obiskujemo, pa mi na pamet ne pade da bi ju klicarila vsak dan, pač tako da ju slišim. To je nezdrava navezanost, znak, da kot mati ne zmoreš odrezati popkovine. Da 40-letnika vsak dan sprašuješ, kako je dan preživel in kaj trenutno dela, je maloumno. Znak nadzora, nemoči prekiniti popolno navezo.
Če je tip mamin sine, si itak ne bo upal povedati, da naj ga na miru pusti, ali pa bo tudi on komaj čakal, da ga mamica pokliče.
Skratka patologija.
Drugo je, če je mati že betežna in obstaja možnost, da se ji kaj zgodi, pa nihče ne bo vedel. In se zmenita, da pokliče ali piše (SMS, Messinger…) vsak dan.
TicaMarica, 11.11.2024 ob 14:05
to je zdaj čisto drugi kontekst prvemu vprašanju. In vprašanje je v prvi objavi je potem precej neumno in tudi ne vem, če rabite dejansko odgovor. Ker vprašanje je: ali je v redu, da moža vsak dan pokliče tašča, ki ga je v otroštvu čustveno zlorabljala. Ja najbrž ni. Ampak kdo je tisti, ki lahko to sodi? Samo vaš mož. In če je njemu v redu, potem je v redu. Če mu pa ni, je pa on edini, ki temu lahko naredi konec. In konca ne bo naredil samo zato, ker mu nekdo na forumu reče, da ni v redu, da ga mama vsak dan kliče.
Ko gre za vsakodnevno klicarjenje, gre vedno za kakšne vrste zlorabo, nesposobnost odraslega otroka, ki še vedno rabi berglo itd. Ampak treba ločiti, ko mati pokliče in se s sinom/hčerjo pogovarja in ga sprašuje, kaj je delal, kaj se dogaja, kaj zdaj počne… na dolgo razlaga, kaj je sama počela…. ali pa ko pač hči pošlje po Messingerju fotografijo otroka in dopiše, kaj se je zgodilo in kaj so počeli. Ali pa vpraša glede česa. In tisti, ki sporočilo dobi, pač odgovori, ko ima čas. Prvo je bolezensko, drugo ne. Vsaj po moje.
Daj, no. Mama ga vsak dan pokliče ob štirih popoldan in z njim klepeta pol ure. Se ti to zdi normalno? To zame niso dobri odnosi, ampak zloraba. Tudi če sine komaj čaka, da ga mamica pokliče.
je, 11.11.2024 ob 14:18
TicaMarica
v tem je bistvo ja. Odnos, ne klici. Odnos. V to sem vpeta tudi jaz in me zelo obremenjuje.
Če se odrasel moški vsak dan po telefonu meni z mamo, gre vedno za odnos. In skoraj vedno za to da je mati vezala sina nase. In taki sinovi si ali ne upajo materi direktno reči, naj ne teži s klicarjenjem vsak dan, ali pa komaj čakajo, da jih pokliče.
V prvem primeru imaš brezvretenčarja, ki ima doživjenjski občutek krivde, da je razočaral mamico in se ji seveda mora oglašati vsak dan (Cankarjanska mati), v drugem pa imaš sinčka, ki je mamino igro popolnoma usvojil in ne more brez mamice. Pač maminega sinka imaš.
zara413, 11.11.2024 ob 14:24
Ko gre za vsakodnevno klicarjenje, gre vedno za kakšne vrste zlorabo, nesposobnost odraslega otroka, ki še vedno rabi berglo itd. Ampak treba ločiti, ko mati pokliče in se s sinom/hčerjo pogovarja in ga sprašuje, kaj je delal, kaj se dogaja, kaj zdaj počne… na dolgo razlaga, kaj je sama počela…. ali pa ko pač hči pošlje po Messingerju fotografijo otroka in dopiše, kaj se je zgodilo in kaj so počeli. Ali pa vpraša glede česa. In tisti, ki sporočilo dobi, pač odgovori, ko ima čas. Prvo je bolezensko, drugo ne. Vsaj po moje.
Daj, no. Mama ga vsak dan pokliče ob štirih popoldan in z njim klepeta pol ure. Se ti to zdi normalno? To zame niso dobri odnosi, ampak zloraba. Tudi če sine komaj čaka, da ga mamica pokliče.
Se strinjam, da je kontekst zelo pomemben. In je razlika v tem, da mama pričakuje, da se bo sin z njo vsak dan pogovarjal in ji poročal kaj so počeli in mama zblazni in kliče na 113, če je sin ne pokliče ali pa gre za klepet kot ste ga opisali vi in v katerem ni nihče žrtev tega odnosa.
Ampak tudi v primeru, da gre za zlorabo s strani mame, je sin edini, ki bo ti zlorabi lahko naredil konec. In ja, če je njemu to ok in tega ne prepozna kot zlorabo, se ne bo zgodilo kaj dosti.
je, 11.11.2024 ob 14:27
če ima kdo, kakšen red dober predlog, nasvet kako motivirati človeka, ki ima tak odnos, kaj mu reči, kaj svetovati. On do zdaj ni zmoral in uničuje še mene. Jaz sem vložila ves svoj trud v to. Izčrpana sem.
Ni nasveta! Lahko narediš dve stvari: ali pustiš, naj se z njo meni do njene smrti in delaš na sebi, da ti to ne bo paralo živcev, pač vržeš čez ramo kot njegov problem, ne tvoj. Ali pa spokaš in greš.
Če ga boš nekako prisilila, da bo mamo skenslal in se ji ne bo več oglašal, bo imel tak občutek krivde, da bo jezo znašal nate, ki si ga v to primorala. Verjemi, tako delujejo mamini sinkoti.
zara413, 11.11.2024 ob 14:33
Ni nasveta! Lahko narediš dve stvari: ali pustiš, naj se z njo meni do njene smrti in delaš na sebi, da ti to ne bo paralo živcev, pač vržeš čez ramo kot njegov problem, ne tvoj. Ali pa spokaš in greš.
Če ga boš nekako prisilila, da bo mamo skenslal in se ji ne bo več oglašal, bo imel tak občutek krivde, da bo jezo znašal nate, ki si ga v to primorala. Verjemi, tako delujejo mamini sinkoti.
točno to. ni boljšega nasveta.
Tako se mi zdi.bpol ure na dan je res veliko, a to je na strani sina, da pogovore skrajša. Če se pa malo slišita vsak dan, je pa super. Keatek klepet, kako si, kaj novega…in adijo.
Sem pa kar naenkrat poleh hčere in snahe tudi tašča in mama odrasle in odseljene hčere.
Mi gre dejansko na živce, da je treba paziti na besede. Nikogar nočem prizadeti, ampak mladi hitro kaksen stavek, vprašanje razumejo drugače.
Sicer je odvisno tudi od značaja. Mlajša hči je drugačna. Res pa je, da je starejša že od nekdaj bolj občutljiva.
Včasih imam občutek, da se spodobi, da smo starši odraslim otrokom vefno na razpolago, se moramo vedno prilagajati.
Dejstvo je tudi, da mladi z družino, v 20ih, 30ih res nimajo časa za starše, kar moramo razumeti. V teh letih je tako ogromno vsega.
A sedaj komunikacijo olajšajo sporočila, fotografije, ki si jih lahko pošiljamo.
Morda bolj kot kvantiteta je pomembnejša kvaliteta.
Gremo skupaj na izlet, v nakupe, na tekmo v drugo državo itd….pa ne vsak teden ali vsakih 14 dni.
Meni se ne zdi prav nic narobe, ce sin poklice mamo vsak dan. Poznam druzino, 3 sinovi, vsi zelo visoko izobrazeni, poroceni, poklicejo mamo vsak dan in peljejo oba strasa na dopust enkrat na leto. Vsi drzijo skupaj in imajo lepe medsebojne odnose. Ni mi jasno, kaj je patoloskega v takih dobrih medsebojnih odnosih.