Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Je prijava na zavod za zaposlovanje v času brezposelnosti obvezna?

Je prijava na zavod za zaposlovanje v času brezposelnosti obvezna?

Pozdravljeni,

je v času brezposelnosti in iskanja dela potrebna prijava na zavod za zaposlovanje? Kakšna je razlika, če se prijavim ali ne? Za socialno nimam namena zaprosit. Kaj lahko oni naredijo zame česar ne morem sam?

Zaenkrat sem še zaposlen, vendar se firma letos seli v tujino, jaz pa nimam želje oditi v manj razvito državo kot je Slovenija, delo na daljavo ni mogoče, tako da me kmalu čaka iskanje nove zaposlitve…

Sem že pričel s pošiljanjem prošenj, v opisih razpisanih del na zavodu za zaposlovanje sem opazil, da je za prijavo na določena dela potrebno priložit napotnico? A se lahko prijavim brez te napotnice, ali imajo prednost ljudje, ki so že člani zavoda?

Iskreno sem na robu živčnega zloma in me skrbi, da v času do selitve podjetja ne bi imel zagotovljene nove službe in bi bil posledično brezposeln.

Tebi resnično manjka tole:

( https://www.youtube.com/watch?v=Wpz4wtroTEI )

Bozomona pocakaj da ti odgovori , avtor. On ima veliko opravka z zavodi…taksnimi in drugačnimi… 😂

Nikamor se ti ni treba prijavljati, če ne misliš koristiti socialne in nadomestila.

Ko boste prejemali odpovedi moraš paziti kaj ti piše, torej odpoved iz poslovnih razlogov, saj ti ne morejo več nuditi dela po pogodbi o zaposlitvi.
Ne podpisuj kar kaj ti ni jasno.
S to odpovedjo se prijaviš na zavod za zaposlovanje, kjer imaš glede na delovno dobo pravico do nadomestila plače in zavarovanje za čas brezposelnosti.
Ob odpovedi ti pripada odpravnina in upam, da se zavedaš svojih pravic.
Delodajalec ti ne sme samovoljno nuditi delovnega mesta v tujini, za to je potrebna nova pogodba.

Naslednji dan po odpovedi se prijavi. Dobival boš denarno nadomestilo in ostale bonitete, ki ti po zakonu pripadajo: pokojninska doba, zdravstveno zavarovanje, razne pravice…

Z iskanjem nove službe je jeba,  razen če nisi nek redek kader. Gospodarstvo v EU je v prostem padcu, na sporedu pa je več vojnih konfliktov.

Če imaš odrasle otroke, razmisli o selitvi v tujino. Republika Srbska ali Srbija sta blizu.

Če ti manjka 5-7 let delovne dobe do penzije pa lahko razmišljaš o umiku iz podganje dirke.

Pripada ti odpravnina.

Odgovor na objavo uporabnika
Darko783, 20.04.2024 ob 22:49

Nikamor se ti ni treba prijavljati, če ne misliš koristiti socialne in nadomestila.

Hvala, to me je zanimalo! Tudi dela, ki jih ponujajo so slabša v primerjavi s tem, kar se najde na drugih portalih za delo (vsaj v moji stroki no, za ostalo ne vem).

Če se firma seli v tujino, boš verjetno dobil odpoved.

Če dobiš odpoved iz poslovnih razlogov, dobiš nadomestilo za brezposelnost, ker za to je odvajal delodajalec pri dohodku. Če se prijavic v roku, dobiš to nadomestilo in je odvisno za koliko časa ( odvisno koliko let si delal)

Zavod te samo vodi v evidenci, pošlje napotnico, ker nekaj morajo delati. Napotnica ni neka prednost…je kar nekaj, če res iščeš zaposlitev.

Nadomestilo ni socialna pomoč!

V času nadomestila, si tudi zdravstveno zavarovan!

Ni se ti treba prijaviti, ampak če dobiš odpoved in še nimaš nove službe, je edino smiselno, da se prijaviš najkasneje v 30 dneh od prenehanja delovnega razmerja, da prejmeš nadomestilo za brezposelnost, teče ti pokojninska doba in zdravstveno si zavarovan. Da ne boš kot tista uporabnica foruma, ki se ni prijavila, ker je mislila, da bo hitro našla službo, potem pa se je čez nekaj mesecev tolkla po glavi.

Samo umreti je obvezno.

Zakaj se pa nočeš prijaviti? Če se ne boš prijavil, ne boš dobil nadomestila za brezposelnost za katerega si ves čas ko si delal vplačeval. Ne vem če te razumem, ampak če si na zavodu to ne pomeni da se lahko prijavljaš samo na delovna mesta ki jih imajo oni objavljena. Lahko se prijaviš kamorkoli. Gledaš oglase kjerkoli. Ne razumem zakaj se ne bi prijavil. Kaj pa če ne najdeš službe? Od česa boš živel? Tudi če imaš prihranke, zakaj bi se odpovedal nečemu za kar si vplačeval? Pa nikoli ne veš koliko časa bo trajalo da novo službo najdeš. Lahko jo takoj, lahko pa traja. Ne razumem zakaj bi se odpovedal svojim pravicam. Ni nek napor se prijaviti na zavodu.

Jah, to so pa predsodki, ki jih gojiš v lastno škodo.

Oni ti naj dajo odpoved, se prijavis na zavod in prejemas nadomestilo.

Ti saj ves da bos brezposelen, jaz sem ostala brez sluzbe v 14 dneh…

Napotnico ti izda zavod, ce si prijavljen kot aktiven iskalec.

Zavod zate ne bo naredil nic kar bi lahko sam..lahko pa uveljavljas pravico do denarnega nadomestila.

Pogoj je da odpoved ni sporazumna.

Ogromno ljudi, brezposelnih že dolga leta ni prijavljeno na zavodu. Ker nekaterim ne pripada nobeni nadomestilo več.  Upokojijo se pač starostno. Pri 65. letih, ker imajo le 20 ker delovne dobe. Od česa živijo do takrat je pa njihov problem , ker tudi socialna ne pripada vsakomur.

New Report

Close