je res, da gre vsa pošta najprej v lj?
Tako je, najprej gre vsa pošta na Koprsko v Ljubljani kjer je centrala. Od tam pa naprej. Delo pa poteka čez noč.
Ne.
Okolica Štajerske gre v PLC v Maribor, Ljubljana z okolico pa gre v PLC Ljubljana.
Centrali kot vi pravite drugače se pa reče poštno logistični center je pa v Mariboru in Ljubljani. 1 bi bil malo premalo za celo Slovenijo, se vam ne zdi?
Niti približno ni res, da gre vse v LJ.
Sortira pa se čez noč, zato je dostavaže drug dan 98{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Ja in kar je še zanimivo, je bil PLC Maribor prej. V bistvu je vsa pošta hodila (pred tem se je razdeljevala in sortirala loklano – po poslovnih enotah) v Maribor, leta 1996 pa smo po vzorcu Nemškega poštnega sistema ustanovili 2 PLC-ja, večja, in ta je sedaj še v LJ (ustanovljen leta 1997), kjer je drugi poštni center za sortiranje pošte. S tem so se uvedle tudi spremembe na področju standrada naslavlanja. Desni spodnji kot, tiskane črke, saj tako se pošta lahko sortira strojno, drugače pa ročno.
Saj mislim, da to učijo tam nekje v 3. r. OŠ.
Delam na pošti ja.
No vem, da veliko časa nazaj, no morda sem se zmotila v razredu, so nas v OŠ učili Poštno zgodovino, kako deluje prenos pošte, kam gre, kje se zbira in kako se pravilno naslovi kuverta. Zelo fina zadeva, da to veš.
Saj sedaj pridejo najstniki na pošto, ti vržejo papir in rečejo eeeeeeeeeeeeeeee poslal, ko poveš, da potrebuje kuverto pa gleda začudeno kot, da ne ve kaj je to. LOL
Ampak mislim, da še vedno to učijo v šoli, saj je sodelavka rekla, da ima sedaj njena mala pri Slo poštno zgodovino in naslavlanje pošiljk – tako menda ene 3 ure vse skupaj, pa nek referat so morali delati.
Ne bo držalo.
Pismo (navadno ali priporočeno) 1 – 2 dni.
Paket 2 – 4 dni
Pa še to vrjemi je vsem predolgo. Me vprašajo, če ob ne vem 15.00 uri dajo pismo na pošto, če bo že danes dobila ta oseba na drugem koncu Slovenije pošiljko.
Stranke so vedno bolj kritične in zahtevne. Nič ni dovolj hitro.
Mislim celo, da bi morali še na primorskem imeti en sortirni center, ker so že ti zelo obremenjeni.
Aredhel, če mogoče veš, pod kaj v ceniku spada razglednica, pod dopisnico ali pismo? meni na poštah vsakič drugače povejo, včasih dajejo celo znamke D, pa se mi zdi, da posledično dostikrat preplačam :/
pa še nekaj me zanima, ne vem koga vprašati, mogoče tudi to veš če dam na razglednico kakšno nalepko, debelejšo recimo od znamke.. a je kaj problemov pri sortiranju? v pravilnikih nisem nič našla…
glej, kaj ti moram citirat vaše splošne pogoje, ali kaj???
Splošni pogoji izvajanja univerzalne poštne storitve,
28. člen – roki prenosa v notranjem prometu
Pošiljke morajo biti prenešene v roku enega dne (D+1) oziroma najkasneje v roku treh dni D+3
v roke prenosa se ne šteje
1. dan oddaje pošiljke
Kar se pošte tiče, v zadnjih nekaj letih opažam precejšnje izboljšave. Uporabljam jo izključno v osenbe namene, torej nič poslovnega, in sem glede na ostale relativno pogost uporabnik poštnih storitev. Zadnih nekaj let se ni zgodilo, niti konec decembra, da pismo po Slovenij ne bi prispelo do naslovnika od danes na jutri, torej v enem dnevu. Zadnjič sem celo na ponedeljek oddala pošto za Hrvaško v upanju, da prispe do četrtka. Gospa na okencu mi je prijazno in samoiniciativno razložila, kaj je moč storiti, da bo to zagotovo tako. In bilo je tako. Torej, ne glede na predpisane splošne pogoje poslovanja, se trudijo in opravijo hitreje in tako kvalitetno, da imaš včasih občutek, da dobiš več kot pričakuješ. Hvala.
mami
Razglednica in dopisnica ni isto.
Dopisnica že ima znamko gor, v vrednosti A (0,27€) in je namnjena pošiljanju v notranjem prometu.
Razglednice so te, ki so gor slikice (cene za razglednice so različne 0,35€ navzgor) nanjo se, da znamka v vrednosti A, B (0,31€) pa, če daš gor kakšno nalepkico – saj to pomenii, da se ne more sortirati skozi stroj.
D (0,44€) pa, ti dajo gor, če razglednico s takšno nalepko pošiljaš v tujino, saj se tudi mora sortirati ročno, če pa ne bi imela nalepke gor (ki je debela kot si napisala) pa bi se dala gor znamka C (0,40€) kar je poštnina za razglednico in pismo do 20g za pošiljanje v tujino.
0,40€ se pa doplača, če želiš storitev prednostno – velja samo za tujino.
Pošiljke morajo biti prenešene v roku enega dne (D+1) oziroma najkasneje v roku treh dni D+3
1. dan oddaje pošiljke
http://www.posta.si/opis-storitve/501/Pismo%5B/quote%5D
Bom šla danes do generalnega in mu povedala, da ena monovka želi, da zapremo en PLC, ker storitve opravljamo hitreje kot imamo v pravilniku, zatorej ni nujno imeti 2 PLC-ja. Kaj veš morda nam plače zvišajo
1. dan oddaje pošiljke
http://www.posta.si/opis-storitve/501/Pismo%5B/quote%5D
Bom šla danes do generalnega in mu povedala, da ena monovka želi, da zapremo en PLC, ker storitve opravljamo hitreje kot imamo v pravilniku, zatorej ni nujno imeti 2 PLC-ja. Kaj veš morda nam plače zvišajo :)[/quote]
saj se vidi, da si funkcionalno nepismena, ker ne razumeš, kaj sem ti želela povedat.
haha, aja, ti kar idi pa mu v detajle razloži, kako in kje zabušavaš, namesto da bi delala :)))))[/quote]
Ne bo potrebe – moje delo je narejeno pred roki
Glej, res se ne mislim prepucavati tukaj, govorim iz primerov iz prakse, ker pač to počnem in vem kako gre.
Če si pa ti ena takšnih, ki ve vse bolje od vseh pa izvoli. Res ne vem kako se ti, da vsak dan gledati kaj pišem in kako in na to dajati neke replike… Življene ti je precej pusto.
haha, aja, ti kar idi pa mu v detajle razloži, kako in kje zabušavaš, namesto da bi delala :)))))[/quote]
Glej, res se ne mislim prepucavati tukaj, govorim iz primerov iz prakse, ker pač to počnem in vem kako gre.
Če si pa ti ena takšnih, ki ve vse bolje od vseh pa izvoli. Res ne vem kako se ti, da vsak dan gledati kaj pišem in kako in na to dajati neke replike… Življene ti je precej pusto.[/quote]
1. toliko, kot ti tu visiš, se človek res lahko samo čudi, če sploh opraviš kaj dela.
2. jaz ti tupim v glavo to, kar ima pošta v svojih pravilnikih in v zakonu. če tega ne razumeš, hja… nimaš kaj, omejena sposobnost razumevanja napisanega.
hvala za pojasnila!
pošiljam v tujino in sama lepim znamke gor, pa se mi je zdelo, da bi lahko nalepke vplivale na strojno sortiranje… bom od sedaj bolj striktno dajala D na tiste z nalepkami[/quote]
ja tako je, če pa nalepiš gor C in D znamko pa bo prišlo 1x hitreje.
Ja, če je ta nalepka gor, potem ne gre skozi stoj, ker bi se zagozdilo.
Pridejo pa sedaj v petek ven, nove, čudoooviteee znamke
Predlagam, da narediš zalogo, ker so res lepe – sploh, če imaš rada ptice
Če si pa ti ena takšnih, ki ve vse bolje od vseh pa izvoli. Res ne vem kako se ti, da vsak dan gledati kaj pišem in kako in na to dajati neke replike… Življene ti je precej pusto.[/quote]
1. toliko, kot ti tu visiš, se človek res lahko samo čudi, če sploh opraviš kaj dela.
2. jaz ti tupim v glavo to, kar ima pošta v svojih pravilnikih in v zakonu. če tega ne razumeš, hja… nimaš kaj, omejena sposobnost razumevanja napisanega.[/quote]
Čisto razumem kaj govoriš. Vendar, jaz ti govorim kako je v praksi.
Če pošta ni dostavljena drug dan je že problem, če paket ni v 2 dneh je že problem. Zadeva je napisano bolj varnostno, kaj se pa dogaja v praksi je pa drugo, to veš samo, če to delaš.
Ne skrbi za moje delo, je vse narejeno nekateri si znamo delo razporediti. Sem že zelo zgodaj tukaj, ker lažje delam, ko je mir v pisarnah
2. jaz ti tupim v glavo to, kar ima pošta v svojih pravilnikih in v zakonu. če tega ne razumeš, hja… nimaš kaj, omejena sposobnost razumevanja napisanega.[/quote]
daj ne teži. Aredhel si je vzela čas in razložila, kako stvar zgleda v praksi. Ti pa hočeš nekomu, ki dela zadevo vsak dan, utupit, da je tako, kot piše na papirju (aloooo, v Sloveniji smo, koga brigajo zakoni, wakey wakey, da ne omenjam tega, da najverjetneje nisi pravnica, si pa zelo rada pametna okoli interpretacije… če jo tebi v prid). Butara.