Je res fruktoza še bolj strupena od navadnega sladkorja?
Sama že vsaj 15 let namesto sladkorja uporabljam fruktozo (v kristalih iz DM-a), misleč, da je bolj zdrava oz. vsaj manj škodljiva, v zadnjem času pa vse večkrat zasledim, naj bi bila fruktoza strup za jetra. Lahko kdo napiše kaj več o tem? Je vsa fruktoza enaka, ker sem zasledila, naj bi v večino sladkih pijač dajali neko tekočo fruktozo.
Kateri sladkor je torej najmanjše zlo – kokosov, agavin sirup …?
Link do filma Grenka resnica o sladkorju: http://youtu.be/dBnniua6-oM
Fructoza na jetra ucinkuje podobno kot alkohol. Pri tem imajo alkoholne pijace v zmernih kolicinah se kak pozitiven ucinek, sama fruktoza pa ne.
Meni se je sicer najtezje odpovedati sveze izstisnjenemu sadnemu soku, ostalih sladkih pijac se praviloma izogibam.
Sirup, ki ga omenjas je pa hi-fructose corn sirup, ki se nahaja v prakticno v vseh sladkih pijacah, pa tudi v ketchapu ipd izdelkih. V ZDA je koruza ze tudi gensko modificirana, vplivi GMO hrane so se pa po testih na glodalcih izkazali za izjemno skodljive. Povecana rast tumorjev in pa sterilnost po nekaj generacijah.
Za sladkanje pa uporabljam navadni beli in rjavi sladkor, palmin cvet ali pa stevio. Stevio imam tudi posajeno, ampak premalo in jo nadomescam z izdelki iz stevie pri vsakodnevni uporabi.
Ja, res je. Fruktoza se presnavlja v jetrih in sicer je njena presnova zelo podobna presnovi alkohola. Če jo je preveč in je jetra ne zmorejo predelati, prej ali slej pride do nealkoholne zamaščenosti jeter oz. ciroze.
Če želite vam lahko tudi malce bolj potrebno opišem sam kemijski proces, samo bi morala pogledati v knjige, ker ga na pamet žal ne znam več.
Glukoza se presnavlja tako v jetrih kot v mišicah, sicer dviguje krvni sladkor, ampak se do neke mere lahko tudi vskladišči kot glikogen.
Načeloma je vsa fruktoza enaka oz. v telesu deluje enako.
Fruktoze ne pridobivajo iz sadja (čeprav je njeno drugo ime sadni sladkor), ampak največkrat iz koruze, ki je gensko spremenjena. Predstopnja v proizvodnji kristalizirane koruze je fruktozni oz. visoko fruktozno-glukozni sirup. Po svetu se je razširil predvsem iz ZDA, kjer država še vedno s subvencijami spodbuja pridelovanje koruze. Njegova uporaba se je povečala v osemdesetih, ko so po direktivi FDA (vsaj mislim) v živilski industriji označili maščobe za vir vseh težav in jih zaukazali, da jih morajo čim bolj odstraniti iz prehranskih izdelkov. Ker pa če odvzameš maščobo, izdelku odvzameš okus, je treba ta okus nadomestiti, zato so začeli dodajat sladkor in škrob kot gostilo. Ker so potrebovali poceni vir sladkorja, se je razpasla njegova pridelava iz koruze, v obliki visoko fruktoznega sirupa. No, po tej odločitvi oz. spremembi, se je pa v resnici začela epidemija debelosti.
Fruktoza v sadju ni problematična, če sadje uživamo celo, saj vlaknine poskrbijo, da fruktoza v jetra prihaja počasi in jo jetra lahko predelajo. Če pijemo razne smutije in sadne sokove (tudi doma narejene) se večina vlaknin uniči in telo prejme približno enako količino fruktoze, kot če bi spili kozarec koka-kole.
Na vprašanje, kateri sladkor je najmanjše zlo je nemogoče odgovoriti. Sladkor ni toliko problematičen zaradi kalorij, ki jih vsebuje, ampak zaradi biokemičnihi procesov, ki jih sproži v telesu. In telo reagira popolnoma enako na glukozo oz. fruktozo, ki pride iz belega ali pa kokosovega sladkorja (ta je zame itak nateg stoletja) iz medu ali agavinega sirupa (ta je skoraj čista fruktoza). Tistih nekaj mineralov, ki naj bi jih ti ‘bolj zdravi’ sladkorji imeli, pa z lahko dobiš iz drugih virov.
Edina prava pot je, da uživanje sladkorja zmanjšate. Oz. več naredite za svoje zdravje, če zmanjšate uživanje sladkorja za tretjino, kot pa, če recimo beli sladkor nadomestite s kokosovim (ali katerim drugim) in ohranite enako količino.
Ma na to je težko enoznačno odgovorit. Med, še posebej nesegret vsebuje ogromno koristnih snovi, deluje antibiotično … Žlička medu ni še nikomur škodila (tako kot tudi žlička sladkorja ne).
Če pa gremo na dve ta veliki žlici medu v skodelici čaja ali kozarcu limonade in če se teh skodelic in kozarcev na dan spije ene 3-4. Ja, potem pa definitivno negativni učinki sladkorja v medu izničijo oz. prevladajo nad pozitivnimi učinki ostalih sestavin medu.
Zmernost.