Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Je to preveč za maturantsko darilo?

Je to preveč za maturantsko darilo?

Če si lahko privoščijo – zakaj pa ne?

Odgovor na objavo uporabnika
seveda310, 14.07.2021 ob 09:33

Jaz sem tudi dobila avto za darilo ob maturi. Rabljen. Ker sem šla študirat v drug kraj. 25 let nazaj. Pa nisem nič razvajena in ne vem kaj še ti bodo tukaj nametali. Študij končala v roku. Se zaposlila in odselila na svoje (v najem), čez 5 let z partnerjem kupila prvo stanovanje…..

Otrok se ne razvadi s tem da se jim avto kupi. Ali pa stanovanje. Ali pa karkoli že. Otroke se razvadi s tem da jih naučiš da jim vse kar pripada samo zato ker so. To pa velikokrat delajo ljudje, ki si niti ne morejo privoščiti avta ali pa kar koli že. Nima veze z denarjem. Poznam več razvajenih ljudi, ki niso ravno pri denarju kot pa obratno.

Kot bi brala svojo zgodbo. Se strinjam z vsem kar ste napisali…. Zrastla sem v popolnoma zdravo, nerazvajeno osebo, ki ima sedaj svoj dom in družino. In tudi že 4. avto kupljen s svojim denarjem…. Me tisti prvi podarjeni ni prav nič pokvaril—pa nisem bila zlata maturantka, le končala sem srednjo šolo. Ne razumem pa določenih komentarjev a la “se mu lahko kaj zgodi” Zgodi se mu lahko karkoli, kadarkoli…. Tudi brez avta.. Potem najboljše, da sploh nimamo otrok in jih že vnaprej obvarujemo vsega hudega. 😉Kot mati bodoče maturantke že sedaj varčujem za darilo, ki ga bo dobila…. Ja, je njena obveznost končati šolanje—-kako pa kdo potem obdari ali ne svojega otroka pa je stvar posameznika. Ne vem zakaj se avtorica sploh sprašuje o tem…… Vsaka družina je svet zase.

Mama zlatega maturanta, 13.07.2021 ob 23:00

Sine je opravil maturo kot zlati maturant. Vesela, do neba, ampak nekako je na tem delal štiri leta in ni bilo presenečenje. Zdi se mi, da je prav, da sta angažiranost in trud nagrajena. Poslušam druge starše kaj bodo ali pa že so, dali otrokom za darilo za uspešen zaključek srednje šole. Vse živo, od nič pa do potovanj. Naš je na ob podelitvi dobil sliko, tako, ki bo večen spomin na njegove srednješolske čase, za nagrado bi mu pa kupili avto. Izpit že ima. Sestra pravi, da je to preveč razkošno in drago darilo, jaz pa pravim, komu bom, če ne svojemu otroku. Finančno nam nič ne manjka in si nov avto srednjega razreda lahko privoščimo.

Ko naredi diplomo pa naj dobil letalo. Pa do takrat naj naredi izpit tudi za letalo seveda na vaše stroške. Jaz se sprašujem ali danes otroci hodijo v šolo zaradi daril ali svojega znanja in da jim bo v življenju lažje pri iskanju zaposlitve?

Iskrene čestitke vašemu sinu in vam. Vi mu kar kupite avto, zakaj ne ? On se je trudil zase in ne nazadnje tudi za vas, da ste lahko ponosni nanj. Če imamo, zakaj ne bi svoje otroke nagradili ? Koga pa boš, če ne svoje otroke. Bravo, starši. Kar pa drugi govorijo in vas učijo, naj zase in za svoje potomce poskrbijo !

Trud je v to vlagal 4 leta, če ste se tako odločili, kar dajte, je lepo in pozorno darilo.

Veliko dijakov ga dobiva v tretjem letniku/za osemnajsti rojstni dan/ ob izpitu za nič, kaj šele za zlato maturo.

Navsezadnje bo rabil hoditi na faks kajne?

Kupì!

To, kar podariš svojemu otroku je izključno tvoja stvar. Kaj ima koga za brigati in kaj se ima kdorkoli spotikati ob to?

Jaz bi  svojemu otroku z največjim veseljem dala takšno lepo popotnico za življenje. Meni nikoli nihče nič ni dal, nihče me ni niti pohvalil, čeprav sem bila odlična učenka in študij zaključila v roku in brez posebnih težav. Bi pa bilo res lepo, če bi mi družina znala na kakršen koli način pokazati da so ponosni name. Zato bom jaz svojim otrokom dala to vedeti, koliko bo pač v mojih zmožnostih. Če bom lahko bom kupila prvi avto in prvo stanovanje. Če se obrne drugače, pa bom pomagala pač po svojih zmožnostih. Dala jim bom pa vedeti, da sem ponosna do neba in nazaj.

Jaz sem svojemu sinu za 18 RD dal 5000 eur, ki sem jih za ta namen varčeval 15 let. Hotel sem videti, kako bo razpolagal z denarjem. Kljub temu, da ni imel vsega v življenju, ima pri 22 letih dva svoja stanovanja, ki jih daje v najem in, ki si jih je sam kupil. Ima stalno službo in zraven še študira.

Otroku moraš dati možnost, včasih so otroci pametnejši od staršev, vendar se starši tega prepozno zavedamo. Seveda pa mora biti celo otroštvo pravilno zgrajeno.

Tudi jaz sem dobil avto za končano maturo (20let nazaj) Sicer yugota, starega 10let, katerega sem sam vzdrževal, da sem se lahko vozil na fax… Da ne jemlješ družinskega avtomobila… 😎

Zelo priporocam, ampak ce ima brata ali sestro mu morate omogocit isto, brez razlik.

Ja in ko boš ugotovila, da imaš doma namesto sina, ki je pravi dec, razvajeno pičko, pa v jok pa vsi bodo krivi samo ti ne.Moj si je vse kupil sam.Pa je človek na mestu in samostojen. Tako kot je treba.

Seveda, zakaj pa ne.

Mati bodoče maturantke, 15.07.2021 ob 18:01

Kot bi brala svojo zgodbo. Se strinjam z vsem kar ste napisali…. Zrastla sem v popolnoma zdravo, nerazvajeno osebo, ki ima sedaj svoj dom in družino. In tudi že 4. avto kupljen s svojim denarjem…. Me tisti prvi podarjeni ni prav nič pokvaril—pa nisem bila zlata maturantka, le končala sem srednjo šolo. Ne razumem pa določenih komentarjev a la “se mu lahko kaj zgodi” Zgodi se mu lahko karkoli, kadarkoli…. Tudi brez avta.. Potem najboljše, da sploh nimamo otrok in jih že vnaprej obvarujemo vsega hudega. 😉Kot mati bodoče maturantke že sedaj varčujem za darilo, ki ga bo dobila…. Ja, je njena obveznost končati šolanje—-kako pa kdo potem obdari ali ne svojega otroka pa je stvar posameznika. Ne vem zakaj se avtorica sploh sprašuje o tem…… Vsaka družina je svet zase.

Prfect, podpišem! Za 18. rd sta naša dva oba dobila vozniški izpit, in ko smo skupaj ugotovili, da potrebujeta avto, jima tufi vsakemu svojega rabljenega kupili. Pa sicer nimamo ne vem kaj, dve sorazmerno dobri delavski plači, hišo in zmerno relativno mirno življenje. Mene je bolj skrbelo, da ju s tem zavezujemo, da morata “poskočiti”, ko ju pokličemo in potrebujemo. Še po kar nekaj letih vozita isti vozili, skrbita zanju, da sta v dobrem stanju, in sva z možem torej uspela ju naučit, da če za stvari skrbiš, ti služijo. Enako je z odnosi. Imata službi in ljudi, ki ju imajo radi. In sama povesta, da ju življenje služi, ker skrbita za lasten mir in mir v njuni okolici. Kar pomeni, da smo jima vedno zaupali, in to se je obrestovalo. Razmišljat pa na način, da se mlade razvaja, četudi gre za nagrado za maturo, ki je njihova odgovornost, je pa popoln mrk. Od prvega joka falje moraš verjet v osebico, ki di jo za, na žalost, hudo kratek čas dobil v varstvo in vodenje. V yem času lahko hudo zamočiš, in ne z materialno podporo, ko to potrebuje.

Ma kak avto, najbolje avion. Ali se otrok ne uči zase, da si ustvari svojo karjero, status in boljše življenje? Ma dej nehi.

avto je precej bolj resna in razmisleka vredna stvar, da bi ga kar tako kupil kot darilo. ali si sploh želi imeti avto in kakšnega? ali se veliko vozi, da rabi svojega, ali je odgovoren voznik? ali bo zmogel plačevati stroške zanj, ga znal vzdrževati kot je treba?

to so vprašanja, na katera se je treba ozirati, to, kako je priden ali si ga zasluži, ne toliko.

lepo povedano

In potem pravijo, da so Slovenci revni.

tako ja, 13.07.2021 ob 23:02

Tako ja. Za diplomo pa je treba obvezno novo hišo kupit.

Ko bo dobil prvo službo bo pa že treba kako vilo recimo na Kanarskih nabavit.

pa mater foušija, če je priden in spoštuje in se lahko, se kupi, če ne spoštuje, pa ne…pa je očitno priden

slovenc79967, 17.07.2022 ob 19:13

avto je precej bolj resna in razmisleka vredna stvar, da bi ga kar tako kupil kot darilo. ali si sploh želi imeti avto in kakšnega? ali se veliko vozi, da rabi svojega, ali je odgovoren voznik? ali bo zmogel plačevati stroške zanj, ga znal vzdrževati kot je treba?

to so vprašanja, na katera se je treba ozirati, to, kako je priden ali si ga zasluži, ne toliko.

super

Fant bo avto potreboval – svojega ali pa si bo sposojal vašega. Če bo študiral v drugem kraju, avto potrebuje še toliko bolj. Saj ni potrebe po pretiravanju, nekaj do 15000 eur je čisto ustrezno. Imel ga bo lahko do prve službe po zaključku študija in še dlje, dokler se ne postavi na lastne noge. Presodite sami kaj fant potrebuje. In dajte mu v okviru svojih zmožnosti. In ne poslušajte “nasvetov” ljudi, ki si tega pač ne morejo privoščiti ali nimajo tako uspešnih otrok.

Točno tako👍

Če sta dva, se gotovo da. Nekaj našparata, ostalo kredit.

Mislim, berem te komentarje in opažam, da se velika večina samo pritožuje.

Meni se zdi pohvalno da starši kupijo avto svojemu otroku, ker konec koncev bo definitivno bolj primeren avto če ga starši kupijo, ki imajo izkušnje in o avtu nekaj vedo. Bedno bi bilo da sine kupi poceni (slab) avto in bo kasneje z njim imel same težave.

Plus če mu kupite avto potem vi ne boste imeli težav da bi si kdaj vašega sposodil, glede vzdrževanja itd. Kako ga bo uporabljal pa kam se bo peljal naj bo pa njegova stvar.

Meni so tudi prvi avto kupili starši ni bil nekakšen presežek, je bil rabljen ampak vse je delalo in sem ga vozila do lanskega leta (cca. 5 let).

Verjemite da bo tega darila veliko bolj vesel kot pa nekega dragega potovanja. 😀

Veliko sreče še naprej in bodite s otokom še naprej tako dobri starši.

No jaz sem predleti za maturo dobil avto in danes mi ne manjka nic, se najmanj sem pa razvajen. Po maturi sem sel v Ljubljano na faks in ker so povezave iz mojega kraja z javnim prometom obupne, sem pac dobil avto. Majhen,srednjega razreda in starsi so si ga lahko privoscili. Faks sem naredil, se zaposlil, se porocil in si ustvaril druzino, z zeno sva kupila stanovanje….skratka zaradi tega avta nisem zabluzil, ampak mi gre prav dobro. Poleg tega sem starsem hvalezen, da sta me spravila do samostojnosti in mi omogocila studij. Tako da vsi, ki ste avtorici prispevka nevoscljivi, da ima nekaj denarja in sinu lahko podari kaj dejansko uporabnega, nehajte z bednimi izgovori.

Za diplomo pa letalo… Ko dobi službo pa raketo da gre lahko na drug planet živet

New Report

Close