Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Je to primerno za “strokovno pomoč” otroka v vrtcu

Je to primerno za “strokovno pomoč” otroka v vrtcu

Pozdravljeni.
Sin je star 6 let, zadnje leto obiskuje vrtec. Vzgojiteljica mi je rekla, da noce sodelovati pri vodenih dejavnostih, recimo so nekaj risali, on ni zelel, je pa narisal kasneje po pocitku. In ker gre drugo leto v solo, ona svetuje da dobi neko ksebo za 3 ure na teden, da bo z njim v vrtcu in ss ukvarjala samo z njim. Madona, menk se je svet podrl, kaj je to? Sploh je nisem dobro razumela. Vem pa da bo to sina cisto sesulo, saj ni rad nekaj posebnega, ni rad izpostavljen. In naj bi ta oseba ostala tudi cez osnovno solo z njim. Meni se to ne zdi potrebno, ce povem po resnici. Hodi tudi k logopedinji, zaradi crke R, ki jo sicer ze obvlada, ampak delata se druge vaje. Skratka govorila sem z njo in ona ne vidi nic posebnega na njem, da bi to pomoc potreboval. Je sicer malo bolj zovahen, ampak po njenem v mejah normale, pac obicajen zdrav, radoveden fant. Tudi ona se strinja da bi zanj to bil prej minus kot plus. Omenila je tudi, da je tega vedno vec in da v vecini primerov gre pac zgolj za to, da se po domace povedano vzgojitelju ali ucitelju ne ljubi s takimi otroci ukvarjat, ker jim jemljejo energijo. Tisti ta pridni in mirni so ok, vseostalo je za pedopsihiatra.
Prosim koga tukaj za kaksno mnenje, ce se je jdo ze srecal s podobnim primerom in kako ste postopali naprej. Hvala lepa in lep vecer!

Mogoce vseeno hoce biti v srediscu?
Ne dela ko vsi delajo
Dela ko nihce vec ne dela

Si opazila to?

Sprejmi pomoc, ki ga bo naucila ubogati. Ce bo sreca ze so sole

Jaz tudi nisem delala kadar so delali drugi.. ko smo imeli za jest kaksen gres al kaj podobnega sem s sabo imela mortadelo in kruh 🙂 nikoli nisem pocivala po obroku ampak so mi vzgojiteljice dale kej za delat, z eno sem celo hodila kuhat kavo v kuhinjo 🙂

No in v soli nisem imela nobenega problema zaradi tega 🙂

Morajo imet službo tudi tisti ki.so jih postavili za takšne oblike pomoči.
Pa jim že v v vrtcu biznis iščejo s potencialnimi kandidati.
Sicer pa čist resno: povej da tega ne želiš in se pogovori z otrokom. Toliko star pa že zastopi če mu rečeš da se morata nekaj pomembnega pogovorit. Narediš doma en pomemben teatealni uvod, z resnim obrazom k u poveš da se od njega pričakuje sodelovanje.
Glej, če pomisliš tko dejansko: res se moramo v družbi prilagajat in tudi takšni malčki ne morejo nekaj po svoje.
Prej ko bo/boste dojeli, manj problemov bo.

Jaz sem bila ista. In vsec mi je tvoj odgovor, hvala, to mi daje upanje!

Tvoj sin je pameten in samosvoj, ne sledi drugim kot ovca, ima lastno voljo. Seveda nekateri ljudi to jemljejo kot problematičnega otroka, ker so vajeni, da so otroci ubogljivi, pridni in tiho brez svoje besede. Naj bo tak kot je, taki otroci izstopajo s svojo moč..

Midva z možem razmišljava enako! Hvala za odgovor!

Star je šest let in ne sodeluje pri vodenih dejavnostih?

In kako bo naslednje leto poslušal in sodeloval v šoli?

Šest let star otrok mora že znati določen čas mirno sedeti, poslušati odraslega ali vrstnika, sodelovati v pogovorih in to v stavkih, pripovedovati obnove zgodbic in pravljic, ustvarjati v likovnih delavnicah, se naučiti pesmice, prepoznati prvi in zadnji glas v besedi…

Otroci, ki ne sodelujejo, ponavadi res dobijo svetovalno delavko, ki se par ur na teden ukvarja samo z njim,da pridobijo , kjer so primanjkljaji.

Nekateri otroci pa ostanejo še eno leto v vrtcu.

draga mamica, najprej se pomiri … sem s področja in moj odgovor je naslednji: sicer ima bzgojiteljica prav, da deček še ni zrel za šolo, kar pa ne pomeni, da morate vstaviti iz omenjenih razlogov za dodatno strokovno pomoč … na vašem mnenju bi šla do psihologa, ki bi vam izdal mnenje, da se otroku podaljša vpis v prvi razred za eno leto – s tem letom bo otrok pridobil na socialni ravni in zrelosti za vpis in delo v šoli … dodatna strokovna pomoč se da otrokom, ki imajo res težave – ampak specifične … tudi če bi kasneje prišlo do tega, bi iz opisanega poteboval bolj uro socialnega pedagoga (vključevanje v razred in navajanje na pravila družbe), kar pa ne bi bilo tako stresno za otroka, kot si sami predstavljate …
sicer iz opisanega ne morem veliko razbrati, ali gre tudi še zakaj bolj specifičnega, lahko pa mi pišete na julijalobanova (gmail pošta), pa se zasebno pogovriva o vašem otroku – sem specialna pedagoginja, tako da me lahk ores vprašate vse, pa tudi ni vam potrebno razkrivati podrobnosti o vašem otroku na forumu …
lep večer!

tudi moj otrok v vrtcu ni hotel barvat,risat,rezat,lepit,skratka ni sodeloval in mi je vzgojiteljica isto rekla ,da ne ve kako bo v šoli .tudi jaz sem bila takrat čisto na tleh.no,danes je v osmem razredu in prekaša marsikaterega takrat v vrtcu zelo sodelujočega otroka.ne se sekirat.otrok ima še leto časa.lp

Imam prvčka. Lani me je njegova vzgojiteljica spravila v popolno žalost. Pred vstopom v šolo sem šla na sestanek, kjer mi je samo pravila, kaj ne zna in ne zna in ne posluša in ne sodeluje. Sem iskala strokovno pomoč in dobila odgovor, da je izjemno bister in rabi več pozornosti, ker se začne hitro dolgočasiti. Skratka normalen otrok. V šoli pridno sodeluje. O vzgojiteljici sem pa tudi od ostali staršev slišala podobne zgodbe. Vsi niso za pedagoški poklic.
Če je z otrokom nekaj narobe, bo normalen starš opazil (imam izkušnje s starejšim sinom, ki je slabo slišal in so bili prblemi z govorom).

Zakaj bi bila pomoč otroki neka sramota in katastrofa??? Kaj je z vami ženske resno?? Saj ne rojevate robotov ampak ŽIVA BITJA!!! Vsak otrok je drugačen. Za vstop v šolo se predvideva, da ima otrok že osvojene določene veščine. Kar ga ne naredi ovco ampak socializiranega človeka. Ovco ga naredi to, da se stvari uči na pamet, namesto da bi mislil z svojo glavo. Da brez vprašanj sledi vsemu kar mu rečejo. V določenih stvareh se je treba “podredit”, ker tako funkcioniramo v normalnem življenju! Kot skupnost. Pri drugig stvareh pa je noro, da bi bil ovca. In otroka je treba usmerjat v tej smeri. Kar pomeni da ko je šolska ura se SEDI! Nalogo pa se ne prepiš iz rešitev ampak odgovori po lastni pameti, čeprav v rešitve ta ni pravilna. In se potem zagovarja svoj odgovor in stališče. 1+1 je 2 in tu pač ni nekih debat. Medtem,ko na drugih področjih lahko razmišlja v drugi smeri. Stoji za svojimi stališči neglede na to kaj mislijo drugi. Da gre z glavo skozi zid – tipičen primer to z barvanjem – se ni še NIKOLI končalo dobro. To je le tolaženje in nepriznavanje problema. In vse ro se bo pomazalo slej kot prej na otroku. Nažalost negativno, ker jih ne znate oziroma NOČETE usmerjat v pravo smer ampak raje tiscite glavo v zemljo kot noj. Pomoč otroku še nikolo ni bila nič slabega. Sram naj te bo da jo zavrneš!! Kaj ti več pomeni – otrok ali mnenje drugih? In sploh ne vem kaj si tako užaljena? Prepoznali ao problem, ki ga ti ne moreš rešit in otroku ponudili strokovno pomoč. Ampak že to užali današnje vrle matere. Sprejmi pomoč – če boš videla da jo ne rabi jo še vedno lahko odkloniš. Če boš videla, da pomaga pa si lahko ponosna nase in na otroka. Nehaj si bildat ego z nekimi zjajcanimi govori o ovcah. Raje realno poglej na situacijo in ne takoj reagirat z odporom.

Hvala da si mi pojasnila da je z mano nekaj HUDO narobe, ker sem namesto gresa jedla mortadelo, ker po obroku nisem spala in ker nisem barvala ko so barvali drugi :)))

DAla si čisto premalo informrmacij za resen odgovor. Vprašanje je, ali je res le “živahen”, ali pa je “nemiren”. Vprašanje je, ali občasno ne sledi dejavnosti, ali je praviloma tako. Vprašanje je, ali zmore. Vprašanje je, ali se ob resnem pogovoru z njim potem otrok umiri, posluša in zmore sodelovati (tudi pri dejanostih, ki mu niso všeč) ali pa tega enostavno ne zmore. Vprašanje je, ali zaradi te svoje “živahnosti” zamuja dosegati svoje razvojne potenciale, ali pa je klju vsemu uspešen? Vpršaanje ali, ali s svojo živahnostjo moti “vzgojiteljiceo” ali pa kar celo skupino? In mnogo je še takih vprašanj.

Ja, lahko je le živahen samosvoj fant. V tem primeru bi bilo dobro z njim malo bolj vzgojno ukrepati. Ker lahko, da bo v šoli vse ok, morda pa tudi ne. In jaz se ne bi zanašala na tistih 5 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}, ki so potem ok. Lahko pa je otrok s slabo koncentracijo, težko pozornostjo in nemirom, ki mu onemogoča sodelovanje pri dejavnostih. To pa je hud problem za šolo. Saj vrtec bodo pregurali, šola pa… ali gre gor, ali pa samo še dol.

Jaz bi ponujeno pomoč sprejela. Itak je vezana le na predšolsko obdobje in se ne nadaljuje v šolo, če si starši tako ne bi želeli oz. v tem ne bi videli smisla.

No, 6 let je star in še vedno v vrtcu? Moja ja 6 let in je v drugem razredu.

avtorica posta…..
Imaš prav, da si začudena in ne dovoli, da ti v vrtcu takoj vsiljujejo svojo voljo. Ti najbolj poznaš svojega otroka.
In kaj sem doživljala jaz s svojo hčerko zadnji dve leti v vrtcu, ko sta hoteli vzgojiteljici, predvsem ena novinka je bila našpičena nad mojo hčerko . Hoteli sta doseči, da bi jo vodili kot otroka s posebnimi potrebami. In to sta hoteli izsiliti mimo mnenja otroškega zdravnika, hoteli sta, da jim prinesem napotnico in bi otroka napotili k ustreznemu terapeutu .Celo na ministrstvo za šolstvo so samodejno pisali, kakšen je moj otrok, lagale, naštevale vse, kar jaz pri svojemu otroku nisem nikoli zasledila. Na vsak način sta hoteli dokazati, da je potreben posebne vzgoje ,da z otroci v vrtcu sploh ne sodeluje, da je nedružabena, samotar, nič ne sodeluje pri vrtčevskih dejavnostih, na sprehodih so jo držale za roko, da ne bi pobegnil..Ob koncu vrtčevskega leta ni prinesel ničesar domov od izdelkov, kakšne risbice , ali karkoli..
To je počela oseba, ki je bila potrebna sama terapeuta in ki je do zaposlitve prišla s pomočjo zvez. Ministrstvo brez zdravniških dokazil in mojega dovoljenja, ni pristalo na njihov predlog.Početje vzgojiteljic ni bilo dobronamerno, žal je tudi vodstvo vrtca nasedlo tema dvema vzgojiteljicama in sta imeli vso podporo.
Danes je otrok v šoli, je prvošolka. S kakšnim veseljem pride domov, riše, telovadi, piše…Svet se ji odpira, v vrtcu so jo načrtno zavirale in govorile, da ne zna sedeti in mirovati, da nima koncentracije.. Seveda, jeza in bes sta bila brezmejna, ker jima načrt ni uspel.
Mamica, ne daj se. Kar je napisano, imam pisne dokaze, vse shranjeno, kakšno bitko sem bila…. Take osebe nikoli ne bi smele delati v službi z otroci.

tole se pa malo ne sklada

Eno so hoteli poslati.v pomožno šolo, ker je stalno motila pouk, imela kup en, se pretepala, grizla in napadala celo odrasle.
Na psihološkem testu so pa ugotovili, da je visoko nad povprečjem. Pa je ostala v redni šoli (verjetno zato, ker imajo tudi v pomožni šoli svoje meje in niso hoteli nečesa tako norega).
V tretjem razredu se je porezala in stala na strehi in pravila, da jo kličejo ljudje, ki so že umrli. Govoriti je začela v tujih jezikih in vsaka beseda je bila kletev. Takrat so pa dečki, ki so bili ministranti prinesli vedro blagoslovljene vode, zlezli na streho in ga vrgli vanjo.
Potem je dala mir in zlezla dol, toda spodaj so imeli že blazino, če bi hotela skočiti in so jo odpeljali v norišnico.
Pri osemnajstih se je pa inštruktorju zaprla v prtljažnik in to samo zato, ker je padla na izpitu za avto.
Zato norci so med nami in nobeden psiholog tega ne more preprečiti. Če se nori otroci začnejo po tleh valjati dobijo Apurin.

New Report

Close