Najdi forum

Naslovnica Forum Starševski čvek Je to res manjvrednostni kompleks?

Je to res manjvrednostni kompleks?

Pred časom je bila na forumu tema o manjvrednostnem kompleksu, ki ga nekateri s slabšim materialnim stanjem kompenzirajo s pretiranim razkazovanjem dobrin (večinoma cenejših) navzven.

V našem manjšem mestu se večina ljudi vsaj na videz pozna, tovarna, ki je nudila leta in leta kruh večini meščanov, pa je šla v začetku leta v stečaj. Tako se ve, kdo je brezposelen, kdo je kje zaposlen….

Minuli teden pa sem bila na roditeljskem sestanku v šoli in me je pogled na starše – mame sošolk in sošolcev prav presenetil. Sama sem se za to priložnost oblekla kavbojke in majčko ter obula japonke, v roki denarnico in beležnico (doma sem pustila eleganten kostim, ki ga nosim v službo, torbico, čevlje s peto, ves nakit razen poročnega prstana) prav z namenom, da po urejenosti ne bi preveč izstopala, če me razumete. Nisem želela, da bi se mame sošolk, ki so brezposelne, počutile slabo ob meni, ki nisem brezposelna in imamo doma dovolj sredstev za življenje. Presenečenje pa je bilo veliko: jaz, mama zdravnica v ZD, mama vodja neke izpostave v mestu in mama farmacevtka smo bile oblečene preprosto v kavbojkah ali tankih športnih hlačah, nevpadljivo naličene ali celo brez, večinoma brez nakita, tako rekoč skromne…. kar veliko mam, ki pa so brezposelne, pa so izgledale, kot bi prišle naravnost z večerne zabave z ekstravagantno toaleto: zlati sandali s polno peto, tigraste pajkice, zlati torbice, dekolteji do popka in rjava koža, na dekolteju so visele zlate verižice v več plasteh druga na drugi, dolgi nohti kričečih barv in rožice na njih, make up strašanski… no, zgledalo je grozljivo, gotovo pa to tudi nekaj stane. Nek oče je rekel potiho mami zdravnici (sem slišala) v šali, da kaže, da je žel ZD v stečaj in ne to podjetje, ker je bila zdravnica skromno oblečena, brezposelne mame pa v vsesplošnem kiču. Na koncu me je presenetila razredničarka, ker je glasno brala imena in priimke otrok, ki imajo posebne olajšave za malico zaradi pomanjkanja denarja. Vsi imenovani otroci so bili otroci teh brezposelnih zlatih in tigrastih onohtanih mam, ki so bile repeče v lica od sramu.

Ko sem prišla domov, sem to povedala hčerki in mi je rekla, da imajo hčerke in sinovi teh brezposelnih mam najboljše mobitele, i-pade, garderobo, oh in sploh in da je moja hčerka, ki ima mobitel star 4 leta, največja “siromakinja” v tem pogledu (pa si lahko privoščimo, vendar smo zmerni).

Je to res manjvrednosti kompleks brezposelnih ljudi? Zdi se mi nemogoče, da bi se nekdo tako napravljal ob pomanjkanju denarja, čeprav so stvari bile cenene. Ne nazadnje, od kje jim denar za te stvari, četudi cenene? Te zlate in tigraste obleke delijo na Rdečem križu ali Karitasu?

Še premalo si študirana, da pišeš take stvari tukaj gor.
Inteligentnega in izobraženega človeka okolica ne bi motila!
To kar pišeš ti, je pa nezrelo in prostaško!

Ti imaš probleme, ker nisi izstopala in se zdaj počutiš manjvredna.
Kaj te pa briga kdo je brezposelen in kdo ne? Ker si naštela vse zdravnice in farmacevtke, pa sebe seveda, se imaš za več od ostalih in ker nisi mogla tega pokazat, pa zdaj nekaj pametuješ kdo ima in kdo kaže več.
Brigaj se zase.

nova
Uredništvo priporoča

Se podpišem.

No, glede na to, da vsako leto plačam skoraj 20.000 € dohodnine in 30.000 € davkov državi, mi ni vseeno, če država s socialnimi transferji “posredno kupuje” brezposelnim tigraste in zlate obleke. Morda bi mama z nohti živih barv in narisanimi rožicami veliko več naredila za svojega otroka, če bi ta čas urejanja nohtov raje posvetila pregledu otrokovih domačin nalog… no, to pa je že druga zgodba…. za pomoč otrokom pri učenju je potrebno biti vsaj funkcionalno pismen.

… si šla razlagati še svoji hčeri?

edina si k tolk plača… Sicer se pa vid da si škrta do sebe, od drugih pa pričakuješ da so še bolj.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

avtorja sporočila načeloma ni treba citirati, sploh pa če pišeš prvi odgovor.. daj no, poglej kakšno nepreglednost povzročaš!

avtorici pa… mene to nič ne preseneča, skoraj vedno so nižji sloji tisti, ki se kitijo z neokusnim kičem (tigraste pajkice na stari zažgani babi – bljak), mene ne motijo, naj zapravljajo kakor želijo (itak so te stvari običajno poceni), izpadejo pač ceneno

Pa kaj se zdaj vse tiste brezposelne oglašate tu al kako?

Avtorica, če si to šele sedaj opazila, si očitno res malo za luno. Dejstvo je, da se ljudje s socialnega roba bojijo, da bo njihov otrok izstopal in da ga bodo zaradi revščine drugi izločili, zato družina vse dohodke usmeri v dajanje vtisa, da “imajo”. Se spomnim zgodbe zdravnika iz Beograda v času vojne. Je rekel, da ljudje niso imeli denarja za hrano, pa so bila kljub temu mlada dekleta oblečena v oblačila znanih kreatorjev in veliko lepše in bolj modreno kot recimo takrat pri nas. Saj tudi gostilne so najbolj polne tistih, ki nimajo. Nažalost 🙁


OH IN SPLOH imaš manjvrednostni kompleks! Kurite pa na fovšijo, če sem prav razumel!

NE RABIM POTRDILA, DA SEM NEUMEN, IMAM POTRDILO O DRŽAVLJANSTVU!

evo še nekdo, ki nepotrebno citira 30 vrstic, da lahko odgovori z eno

Zdravnica, nič te ne obsojam kot ostale ( na tem forumu je povsod sam obsojanje oseb, ki jim gre boljše).

Mislim, da je razlaga za tvoja opažanja čisto enostavna. Poglej, ti hodiš v službo vsak dan, rihtaš se za tja, vsak dan si med ljudmi in moraš biti urejena. Zato je bil zate roditeljski sestanek priložnost, kjer si lahko malo manj zrihtan, še posebno zato, ker drugi starši niso bogati, saj je večinoma njih izgubila službo, kot navajaš.

Za te mamice, ki so izgubile službo, pa je to malo drugače. NIkamor ne morejo it, nimajo službe, nikjer se ne morejo razkazovati – naposled vsaka ženska želi pokazat, da je lepa in urejena. Verjetno je bil ta roditeljski sestanek v tistem tednu ali mesecu edina priložnost, da so se lahko oblekle lepo in uredile in se pokazale. Zato so se za to priložnost res potrudile in lepo oblekle (no ja, lepo je bilo zanje, zate pač ne).

O kompenzaciji manjvrednostnega kompleksa z materialnimi dobrinami, ki lepšajo imidž drugače ne bi vedela dosti – je pa res, da se sama rada uredim, da zgledam lepo, ker se potem tudi znotraj boljše počutim. Mogoče so se tudi te mamice tako počutile. Tisto popoldne, ko je bil roditeljski sestanek, so se počutile dobro in so pozabile, da so na zavodu….

Tisto, da je razredničarka prebrala seznam otrok, ki so ogroženi, pa je grozno. Jaz bi taki razredničarki dala po riti.

Dejansko si tole napisala totalno prostaško in skrajnje butasto.

Dej no nehaj s temi lažnimi skromnostmi in upoštevanjem do brezposelnih, ker si prav patetična. Pa koga briga, kako si oblečena na roditeljskem sestanku, si mar res tako uboga v duši, da misliš, da je oblačilo statusni simbol, ogledalo finančnega stanja? Potem pa še navajaš cifre, koooooooooliko pa ti plačuješ davka? Ma koga pa še to briga, kolko ti plačuješ davka???

O bog, kaj vse ljudje počnejo, da se počutijo bolj pomembne!!!!

ja, težka je tale, da otrok iz socialnega dna bolj izstopa kt vaši sončki. Najbolj pa vidim da boli če ima v glavi več od vaše slame.

¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨¨ ·uʍop əpısdn əɥʇ Obožujem rdečo zvezdo, pijem Heineken. Iä! Iä! Cthulhu fhtagn! Gosturnca u solat še ni konc sveta.

Jaz sem brezposelna, vendar pa to ne pomeni da nimam denarja, da ga nisem prihranila v 20 delovnih letih in si nisem še nikoli nič kupila.
Kljub temu da sem brezposelna se ne oblačim v tigrasta oblačila, vedno me boš srečala v kavbojkah in majici, denarčki pa naj bodo do naslednje službe lepo na banki!

Tvoje mišljenje pa je res popolnoma prostaško, popolnoma nezrelo in nestrpno, zato močno dvomim, da si kaj v šolo hodila, oziroma, hodila najbrž si, naučila pa si se bore malo:)

Točno to je bistvo mojega sporočila. Žalosti pa me, da drugi niso razumeli. Na sploh srečujem ljudi, ki ne razumejo osnovnih življenjskih dejanskih stanj in se zapletajo v strašanske težave… no, pustimo… vsaj živi svoje življenje.

Spoštovana,

koliko sem jaz “šol” naredila in koliko sem se “naučila”, so presojali moji profesorji na fakulteti, zadnjih 20 let pa delodajalec, ki mi plačuje za mojo pamet izjemno dobro plačo. Toliko.

Spoštovana,

koliko sem jaz “šol” naredila in koliko sem se “naučila”, so presojali moji profesorji na fakulteti, zadnjih 20 let pa delodajalec, ki mi plačuje za mojo pamet izjemno dobro plačo. Toliko.[/quote]

Bo že spoznal svojo zmoto in boš tudi ti ostala brezposelna, pa si boš lahko nataknila tigrasta oblačila. Tako se spotikaš ob nezaposlene in njihove obleke, me prav zanima, če so tudi nezaposlene mamice tebe tako obirale. Zaslužila bi si!!!
In veš, čisto nič nisi več vredna od njih! Pravzaprav si usmiljenja vredna, ker si v glavi prazna!
Kako si prišla do izobrazbe je pa itak druga pesem,, vsi vemo kaj in kako presojajo profesorji :-ppp

Nisem še doživela, da bi na roditeljskem sestanku prebirali imena otrok, ki so opravičeni do plačila malice. Domov dobiš odločbo in to je to. Kar se tiče cenenih mam, je verjetno avtorica posta gledala Married with children in opisala Peg Bundy. Provokacija in to cenena!

ko je šla hči v 1 razred nisem bila zaposlena. Nikoli nisem imela nič regresirano, tisti, ki so imeli in smo ostali to vedeli, pa razredničarka ni obveščala ostalih staršev. Tudi ni povedala imensko kdo ima odločbo za pomoč pri učenju, ker se to nas staršev enostavno ni tikalo. Ne vem na katero šolo hodi tvoj otrok in v kateri razred, da se to tako javno pove. Drugič naj na oglasno desko da v šoli, da bo še bolj očitno.

Da pa si doma s hčero diskutirala o tem, mi pa prideš naprej kot moja soseda, ko sta z možem jemala kredit in prenavljala stanovanje in je imela njuna 13 letna hči glavno besedo kam in koliko bo za kaj šlo denarja.

Draga zaposlena mama: vedeti moraš, da brezposelni se včasih za drugam kt za v šolo in trgovino nima kam uredit, ker žal ne hodi v službo.

Na naslednji sestanek se pa le uredi, da ne boš šla v kavbojkah in japonkah, pa na broško iz službe si ne pozabi pripet, da se vidi kje delaš in kdo si.

Spoštovana,

kdo sem in kaj delam, ve 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} meščanov našega mesta, pa tudi vse ostalo:)

Evo, ti imaš to za ego, one pa imajo za ego dobre geštele in tigrasto opravo. Pomembno je, da imate vse ego tako visoko, da ne zapadete v depro.

Spoštovana,

kdo sem in kaj delam, ve 90 {04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} meščanov našega mesta, pa tudi vse ostalo:)[/quote]

Omg, samo ti si pa res bedna. patetična in osladna. Daj vzem se k seb in pusti druge ljudi pri miru.

Potem se pa le zrihtaj za sestanek, da te ne bodo obirale, tako kot ti sedaj njih.

ne, tiste v tigrastih pajkicah in s kilami turškega zlata al bižuterije so prostaške in popolnoma nezrele.
mislim, da je naključje, da so brezposelne – hočem rečt, nima veze ali so ali ne v službi, ne glede na to so pač ženske, ki jim je roditeljski sestanek najpomembnejši dogodek meseca. Takih je povsod dovolj.
resnično veliki ljudje so pa itak skromni. Ne po vsebini, po videzu

New Report

Close