Je zavarovalnina za primer smrti predmet zapuščinske?
Zadnja leta sem sam skrbel za očeta, doplačeval dom, ker je bil po kapi nepokreten in hudo bolan. Če je bilo treba kupiti zdravila, plačati zdravilišče, ko so mu ukradli v domu oblačila, sem vse sam kupil. Ker penzija ni bila dovolj, sem še sam dajal denar za dodatno pokojninsko zavarovanje in še zavarovanje za primer smrti, ki si ga je plačeval več kot 15 let… Upravičenec po smrti sem jaz. Drugih stvari ali nepremičnin oče ni imel.Pred boleznijo je živel pri meni.
Sedaj pa me zanima nekaj. Ali je ta zavarovalnina del zapuščine? Pogreb sem plačal jaz. Imam sestro, ki pa z mano ali očetom več kot 20 let nima stikov. Nikoli nam ni pokazala svojih otrok, ker ima takega partnerja, ki zanj mi ne obstajamo oziroma nismo dovolj dobri.
Je pa rekel, da še hoče žlice od očeta na pol delit. Jih pripada tudi del te zavarovalnine? Ker pogreb in vse ostalo je bilo skoraj tri jurje, napis in slika na spomeniku pa 350 evrov, zavarovalnine pa bom dobil 3500€. Pa še regres, ki ga je oče dobil po smrti, je še vedno na računu, ker hoče celega zase. Pa sem rekel, da naj gre v zapuščino pa naj sodnik odloči. Koliko pa bom plačal zapuščinsko, glede na to, da oče ni nič drugega zapusti? Najbolj me skrbi, da bo zahteval polovico te zavarovalnine.
Hvala
Spoštovani!
V zapuščinskem postopku morate priglasiti stroške pogreba, da se bodo odšteli od zneska zapuščine. V praksi to storite tako, da na zapuščini sporočite sodišču koliko so znašali stroški.
Ker ste edini upravičenec iz zavarovanja za primer smrti menimo, da gre za vaše premoženje, od katerega sestra ne more zahtevati nujnega dednega deleža.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.