Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jebemti POS napitnine

Jebemti POS napitnine

Delodajalci ne prelagajte vašega slabega plačila na kupce/goste. Kot mi ke znano je del.sila vkalkulirana v ceno? Si boste pa sami privoščili kaj manj in dali več delavcu, da ne bodo na koncu samo še žrtve agresije in prezira zaradi vas. Vedno večkrat opažam, da se na POSih pojavlja na ekrani-če že samo osebje ne pove- koliko % napitnine bi pustili. Napitnino za kaj?? Da mi je (po zelo dolgem času) prinesel skodelico kave? Kaj pa ste vkalkulirali v ceno kave, če ne tega??

Še bolj bizarno. Grem k šanku naročit in vzet(ker ne hendlajo strežbe), plačam s kartico in mi pomoli pos s tem napisom in me gleda. Kako prosim?? Napitnina ZA KAJ?!!?

Kaj so res samo še feeling entitled bumbarji na svetu? Meni je to naravnost bizarno.

večinoma so to bančni nategi, ker si banke zaračunajo X procentov od plačila, višje, kot je plačilo, več bo banka lahko potegnila

brez slabe vesti dajte nulo na napitnini, ker itak ne gre v roke delavcu, ampak na račun delodajalca, neobdavčen keš na račun in dvomim, da to kateri delavec sploh vidi.

Ko bo napitnina uzakonjena v Sloveniji, jo bodo lahko uradno molili pod nos tudi na POS terminalih na prodajnih mestih – če to delajo že sedaj, je to kaznivo dejanje. Prijavi jih.

Odgovor na objavo uporabnika
Alaria, 14.05.2024 ob 12:06

Ko bo napitnina uzakonjena v Sloveniji, jo bodo lahko uradno molili pod nos tudi na POS terminalih na prodajnih mestih – če to delajo že sedaj, je to kaznivo dejanje. Prijavi jih.

Koga in kam? To se mi je zgodilo tako v Cacao kot na Rožniku. Govorim samo za ta teden. Razpaslo se je.. . En začne, drugi ponavljajo. Še na odprti kuhnji imajo eni lončke za napitnino. Ma zakaj napitnino? Da naredi kar plačaš. Bizarnost brez primere.

Zakonodaja je “flap” – velja samo napitnina v primeru iger na srečo, torej po Zakonu po oigrah na srečo (ZIS-NPB8), 9. člen, kar pa nikakor ni  in ne sme biti po “defaultu” osnova ali pravilo tudi za storitveno dejavnost v npr. gostinstvu, gostincem, da si kar zaračunavajo napitnino  tako, da pomoli pod nis POS terminal gostu…:)

Res pa je, da FURS zadevo obravnava takole ( jasno, njemu je v interesu, samo da dobi keš):

To pa počnejo samo zato, kot je navedla tudi avtorica Cebela_Adela:  – ker  banke  gostincu obračunavajo kartično provizijo – pa si tako potem gostinec “drzne” povrniti to s pomolitvijo POS terminala gostu z napitnino še ta strošek – torej mu mora kupec povrniti stroške kartične provizije (!). To pa ni OK… Uprite se temu, pritisnite O…. Ker napitnina ne bo šla v tem primeru strežnemu osebjuk, ampka gostincu, da pokrije strošek kartične provizije, ki mu jo trga banka 🙂

http://www.racunovodja.com/clanki.asp?clanek=12347

To je za prijavit inšpekciji.

K sreči nismo v Ameriki. Pri nas ni napitnin. Koliko piše, toliko damo. Mogoče je prijava res na mestu.

nismo Amerika, 14.05.2024 ob 13:30

K sreči nismo v Ameriki. Pri nas ni napitnin. Koliko piše, toliko damo. Mogoče je prijava res na mestu.

Tako sem se jaz zadnjič zafrknila in nisem dobro videla koliko mi je dejansko kelnar naštimal na display…in je bilo 5 eurov!! Da bi bilo 0 (nič)  sploh ni bilo možnosti. Je caka tukaj.

Anonimno 9032, 14.05.2024 ob 13:47

Tako sem se jaz zadnjič zafrknila in nisem dobro videla koliko mi je dejansko kelnar naštimal na display…in je bilo 5 eurov!! Da bi bilo 0 (nič)  sploh ni bilo možnosti. Je caka tukaj.

OK, to je  celo še hujša goljufija -da natakar že sam vkalkulira  npr dodatno znesek 5 EUR na končni račun, ki je za 5 EUR nižji in zaveden v blagajni ( verjamemo, da ima navodilo od šefa, da mora tako delat , za vse ki plačujejo torej s kreditnimi karticami-ker on direktno nima nič od tega, razen če ni sam tuydi lastnik). Ne, tako  ne smejo delati.

Torej bomo pa pridno  najprej pred plačilom s kartico  preverjali račune, ki nam ga prinese k mizi; ti ga mora dat najprej natakar na vpogled in potem še točno toliko vtipkat v POS terminal. Naj vam ne bo nerodno pri temu, če to  upravičeno zahtevate.

Spet očitno gostinci “hvatajo krivine” po svoje.

Alaria, 14.05.2024 ob 14:03

OK, to je  celo še hujša goljufija -da natakar že sam vkalkulira  npr dodatno znesek 5 EUR na končni račun, ki je za 5 EUR nižji in zaveden v blagajni ( verjamemo, da ima navodilo od šefa, da mora tako delat , za vse ki plačujejo torej s kreditnimi karticami-ker on direktno nima nič od tega, razen če ni sam tuydi lastnik). Ne, tako  ne smejo delati.

Torej bomo pa pridno  najprej pred plačilom s kartico  preverjali račune, ki nam ga prinese k mizi; ti ga mora dat najprej natakar na vpogled in potem še točno toliko vtipkat v POS terminal. Naj vam ne bo nerodno pri temu, če to  upravičeno zahtevate.

Spet očitno gostinci “hvatajo krivine” po svoje.

Bil je tisti ožji display, manj pregleden in sem prehitro stisnila zelen gumb.

Tisti širši so bolj pregledni.

Saj bi bilo vse v redu, če bi bili % napitnin prilagojeni Evropi, kjer so delavci plačani (in ne Ameriki, kjer so plačani iz napitnin). Skratka, nastavite napitnine na POS terminalu na 2, 5, 7 in 10 %, pa boste dobili napitnino. Ker pa je možnopt 5, 10, 15 in 20 (20!!!!) %, pa seveda samo debelo pogledamo oziroma se zgražamo.

Jaz plačam ceno po ceniku in vedno v ceniku preverim cene, če že slučajno grem v gostilno. Plačujem s kartico, če pride kdo s idejo o napitnini, pritisnem 0. Če te opcije ni, reklamiram znesek dokler ni ustrezen. Napitnin ne dajem nikoli, tudi v ZDA ne.

Nismo v ZDA, 14.05.2024 ob 14:14

Saj bi bilo vse v redu, če bi bili % napitnin prilagojeni Evropi, kjer so delavci plačani (in ne Ameriki, kjer so plačani iz napitnin). Skratka, nastavite napitnine na POS terminalu na 2, 5, 7 in 10 %, pa boste dobili napitnino. Ker pa je možnopt 5, 10, 15 in 20 (20!!!!) %, pa seveda samo debelo pogledamo oziroma se zgražamo.

Ne sme je nastaviti na nič, ker napitnina v gostinstvu  v Sloveniji ni uzakonjena 🙂

In ker slovenski delavec  v gostinstvu tudi po kolektivni njihovi pogodbi ni plačan po fiksnem in variabilnem ( napitninskem) delu, ker to ni uzakonjeno – mu tako ne piše v pogodbi o zaposlitvi, niti za delo  preko študenta to ne velja – da ga mora delodajalec torej plačati po prejeti napitnini. Nismo mi Amerika, gostinci pa bi to očitno radi prakticirali mimo zakonodaje.

Kjer se mi bi to zgodilo bi bila zagotovo zadnjič.  Še prej pa bio pritisnila=.

Mene je natakar vprašal, če želim dati napitnino, da je preko posa. Bil je mlad fant in ker ne zaupam, da pride k njemu, temveč delodajalcu, sem ga vprašala da dam, če to dobi on. Je rekel, da dobi. Sem pa proti takšni napitnini, kajti tole si bodo mnogi delodajalci lastili. Res so kuharji včasih izviseli pri napitnini, toda dober kolektiv si je denar delil.

Sedaj bodo še bolj nezadovoljni, takšna napitnina se mi ne zdi pravična. Kader v gostinstvu pa nezadovoljen in nezainteresiran za delo.

Ta mafijska država postaja kopija ameriške fašistične greznice.

Tudi narod je vedno bolj zabit, pa debel, pa pokvarjen…..

Smaragdna reka, 14.05.2024 ob 14:51

Mene je natakar vprašal, če želim dati napitnino, da je preko posa. Bil je mlad fant in ker ne zaupam, da pride k njemu, temveč delodajalcu, sem ga vprašala da dam, če to dobi on. Je rekel, da dobi. Sem pa proti takšni napitnini, kajti tole si bodo mnogi delodajalci lastili. Res so kuharji včasih izviseli pri napitnini, toda dober kolektiv si je denar delil.

Sedaj bodo še bolj nezadovoljni, takšna napitnina se mi ne zdi pravična. Kader v gostinstvu pa nezadovoljen in nezainteresiran za delo.

Mene to moti. Napitnina je IZJEMA za ekstra, top of the tops storitev..ne pa da običajno storitev plačaš in sprašujejo za napitnino. Kaj so to še eni Kralji ulice? Pozor INŠPEKCIJE preprečite to preden nam nardijo sramoto pred turisti.

Pa naj dajo popust na gotovino za tisto provizijo.

Hodim v eno tehnicno trgovino kjer vprasajo gotovina ali kartica in ce je gotovina je ne glede na z esek minus dva odstotka.

robi9, 14.05.2024 ob 15:44

Ta mafijska država postaja kopija ameriške fašistične greznice.

Tudi narod je vedno bolj zabit, pa debel, pa pokvarjen…..

TOcno tako….saj so zvozili sem ogromno te ameriske greznice…napitnine so le cesnja na torti….samo poglej debile kako organizirajo t.i baby shower ali razkritje spola ali vse te obletnice, itd….teleta pac

Hrhen @
Jasno, da to ni ok, saj študentu rad daš, kašen euro, da si izboljša finance.
Toda, da te vprašajo, če želiš dati napitnino, pa saj, ko plačaš z gotovino nihče ne stoji in sprašuje za napitnino. Mislim, da imajo navodila od delodajalcev.
Samo glede na to, da je rekel, da dobi svoje, ne razumem cake.

Najbolje,  da se mi v službi naštimamo skodelico z napitnino pri teh mizernih plačah

Smešno, 14.05.2024 ob 12:02

Delodajalci ne prelagajte vašega slabega plačila na kupce/goste. Kot mi ke znano je del.sila vkalkulirana v ceno? Si boste pa sami privoščili kaj manj in dali več delavcu, da ne bodo na koncu samo še žrtve agresije in prezira zaradi vas. Vedno večkrat opažam, da se na POSih pojavlja na ekrani-če že samo osebje ne pove- koliko % napitnine bi pustili. Napitnino za kaj?? Da mi je (po zelo dolgem času) prinesel skodelico kave? Kaj pa ste vkalkulirali v ceno kave, če ne tega??

Še bolj bizarno. Grem k šanku naročit in vzet(ker ne hendlajo strežbe), plačam s kartico in mi pomoli pos s tem napisom in me gleda. Kako prosim?? Napitnina ZA KAJ?!!?

Kaj so res samo še feeling entitled bumbarji na svetu? Meni je to naravnost bizarno.

Prvič to doživela za naročilo za šankom na Rožniku. Ja, res BIZARNO.

New Report

Close