Jebi se alpsko mlek s proteini
Vsakih nekaj minut mi na Youtube teži alpsko mleko s proteini, beljakovinami bolje rečeno, vsako mleko ima beljakovine , če je krava krmljena s koruzo, silažo, torej ne čisto “naravno s travo in senom ima več beljakovin v mleku, torej vam bodo kot nekaj posebnega prodali mleko iz silaže in GSO…. Ja res super , nikoli ga ne kupim, sedaj pa le teži naprej, naredil sem kar sem lahko, opozoril sem vas, v kolikor mi ne bi težili bi bil pa tiho !
aja, sem pa zadnjič zasledila hack, kako si sam skoncentriraš mleko z zmrzovanjem.
zmrzneš lonček mleka, nato pa to zmrzlino daš na cedilo in v hladilnik.
najprej se bo stalila voda in odcedila, kar bo ostalo, bo imelo višji delež maščob, sladkorjev in beljakovin, zato iz tega lahko narediš lepšo in boljšo peno za kapučino
moram enkrat probat.
samo moraš pazit, da pravi čas prekineš, ker slej ko prej se vso mleko odtaja.
Sama pacarija je s tem mlekom. Tudi tisto Barista od Ljubljanskih mlekarn je ena velika pacarija. Po mojem dodajajo jajčne beljake, saj se speni tudi če ga mrzlega malo zmiksaš. Kot beljaki. Prav smrdi po jajcih, sploh če je malo dlje odprto. Tudi pena je drugačnega okusa kot pri drugem mleku za penjenje in trda kot stepen sneg.
Alpsko s proteini ima predvsem dodan mlečni retentat – gre za zgoščeno obliko mleka, praktično samo beljakovinski del, nekaj laktoze, ki se sicer uporablja pri proizvodnji sirov. To je najceneje, vsi praški vplivajo na okus in potrebno jih je v mleku stabilizirat z raznimi stabilizacijskimi sredstvi, okus pa prekriti s sladili in aromami. Sirotkine beljakovine morajo biti za sterilizacijo posebej obdelane, da so odporne na toplotno obdelavo. Brez znanja ljudje – laiki težko razumete kar koli. In super mleko je. Praktično brez maščobe, brez laktoze, torej hitro prebavljivo in brez nepotrebne kemije da ostane stabilno.
Ti si res bistre glave – jajce je alergen, ki bi bil na deklaraciji deklariran. Beljakovina je tista, ki dela peno, če bi malce znala brati deklaracije in prehranske tabele bi kmalu ugotovila, da je v Baristi zgolj nekaj več beljakovine, kot je v normalnem mleku. Za poskus lahko speniš mleko z 0,5 % maščobe in boš videla, da naredi veliko pene, več kot z navadnim 3,5 % mlekom. Maščoba peno zmanjšuje, beljakovina jo povečuje. Ti pa jajca, jao, jao.
Nutrition expert, 30.01.2024 ob 13:06
Alpsko s proteini ima predvsem dodan mlečni retentat – gre za zgoščeno obliko mleka, praktično samo beljakovinski del, nekaj laktoze, ki se sicer uporablja pri proizvodnji sirov. To je najceneje, vsi praški vplivajo na okus in potrebno jih je v mleku stabilizirat z raznimi stabilizacijskimi sredstvi, okus pa prekriti s sladili in aromami. Sirotkine beljakovine morajo biti za sterilizacijo posebej obdelane, da so odporne na toplotno obdelavo. Brez znanja ljudje – laiki težko razumete kar koli. In super mleko je. Praktično brez maščobe, brez laktoze, torej hitro prebavljivo in brez nepotrebne kemije da ostane stabilno.
a ni laktoza beljakovina?
Ne laktoza je mlečni sladkor, naravno prisoten v mleku. Če ga razgradiš z encimom, kar pri prebavi naredijo naša prebavila, se razgradi na glukozo in galaktozo, dva sladkorja, ki sta pa po okusu slajša od laktoze. Zato je mleko brez laktoze nekoliko slajšega okusa. Je pa fajn, ker potem za mlečni riž in gres ne potrebuješ dodajati sladkorja za sladkost – torej imaš obrok praktično brez dodanega sladkorja. Za otroke super stvar.