Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek JEDI IZ PAPRIKE

JEDI IZ PAPRIKE

Imam nekaj svežih paprik, rumenih.
Šataraš sem že naredila, kakšno narežem v solato. Filane ne bom delala.

Kaj lahko še naredim iz paprik?

Hvala!

Popečeš na olju, skupaj z mlado čebulo in njenimi zelenimi listi, ki jih razrežeš na drobno, zraven dodaš malo česna.
Po želji lahko daš še jajca s sladko in kislo smetano, lahko pa brez.

Kaj pa filane s krompirjem?

Popražiš čebulo, lahko tudi šampinjone, melancane, bučke. Naribaš krompir, daš sol, poper, začimbe po želji. Vse skupaj premešaš in nafilaš v papriko. Pečeš cca. 45 minut na 180 stopinj. mmmmm ful dobro. Jaz si dam še malo kisle smetane na že gotovo jed.

Pa saj ni treba, da delaš klasične filane paprike z mletim mesom in rižem, kuhane v paradižnikovi omaki. Lahko jih napolniš z vsem, kar ti pride na misel, jih postaviš v pekač in spečeš v pečici. Tu sta dva recepta za primer:

http://www.jogaportal.si/recepti/108-pecene-polnjene-paprike

http://cookingbakingandstuff.blogspot.com/2010/09/pecene-paprike-polnjene-s-krompirjem.html

Lahko jih tudi predelaš za zimo v namaz z gorčico (variacija na ajvar, pri kateri se obnese tudi svetla paprika).

Ali pa si izdelaš “zelenjavno osnovo za svašta”: enake količine čebule, paprike in paradižnika zrežeš na drobne kocke. Paradižnik lahko po želji prej olupiš. Narezanega malo posoliš in pustiš na cedilu, da odteče del vode. Medtem svetlo prepražiš čebulo, dodaš papriko in paradižnik, soliš in dušiš toliko časa, da se primerno zgosti. Vroče napolniš v manjše kozarce ali po porcijah zamrzneš.

Uporabno za na goveje zrezke (meso popečeš, dodaš zelenjavo in vse skupaj dušiš), za ponarejeno kotlovino (spečeš razne kose za žar, dodaš zelenjavo in še malo podušiš), za v riž ali piro, za sataraš pozimi na hitro… Ni da ni.

Koliko si rekla, da imaš paprike? 10, 20 kil?

Jih das na 4 dele in spucas, na pekac, cist malo olja in speces v pecici, da so se hrustljave. Lahko tudi posolis in po izbiri cesen ali grski sir nadrobis gor. Men si najboljse brez vsega, samo olje, ker imajo tako res paprika okus.

Ali pa narezes na kocke, feta sir tudi nakockas gor, mogoce se nakockas paradiznik in sol, poper, kis, olje. Fino.

Narezes jo v rizoto, tudi v zelenjavno omako za testenine.

Jaz pa sem ravno danes rekla, da jih bom filala.

Piščančji paprikaš

New Report

Close