JEDI IZ PAPRIKE
Pa saj ni treba, da delaš klasične filane paprike z mletim mesom in rižem, kuhane v paradižnikovi omaki. Lahko jih napolniš z vsem, kar ti pride na misel, jih postaviš v pekač in spečeš v pečici. Tu sta dva recepta za primer:
http://www.jogaportal.si/recepti/108-pecene-polnjene-paprike
http://cookingbakingandstuff.blogspot.com/2010/09/pecene-paprike-polnjene-s-krompirjem.html
Lahko jih tudi predelaš za zimo v namaz z gorčico (variacija na ajvar, pri kateri se obnese tudi svetla paprika).
Ali pa si izdelaš “zelenjavno osnovo za svašta”: enake količine čebule, paprike in paradižnika zrežeš na drobne kocke. Paradižnik lahko po želji prej olupiš. Narezanega malo posoliš in pustiš na cedilu, da odteče del vode. Medtem svetlo prepražiš čebulo, dodaš papriko in paradižnik, soliš in dušiš toliko časa, da se primerno zgosti. Vroče napolniš v manjše kozarce ali po porcijah zamrzneš.
Uporabno za na goveje zrezke (meso popečeš, dodaš zelenjavo in vse skupaj dušiš), za ponarejeno kotlovino (spečeš razne kose za žar, dodaš zelenjavo in še malo podušiš), za v riž ali piro, za sataraš pozimi na hitro… Ni da ni.
Koliko si rekla, da imaš paprike? 10, 20 kil?
Jih das na 4 dele in spucas, na pekac, cist malo olja in speces v pecici, da so se hrustljave. Lahko tudi posolis in po izbiri cesen ali grski sir nadrobis gor. Men si najboljse brez vsega, samo olje, ker imajo tako res paprika okus.
Ali pa narezes na kocke, feta sir tudi nakockas gor, mogoce se nakockas paradiznik in sol, poper, kis, olje. Fino.
Narezes jo v rizoto, tudi v zelenjavno omako za testenine.
Jaz pa sem ravno danes rekla, da jih bom filala.