jedi na žlico
pri nas pa imamo že od nekdaj samo domače klasične kmečke jedi. čez zimo osnova kislo zelje (segedin, juha iz kislega zelja s krompirjem in papriko, kislo zelje s kašo v taki čorbi, kislo zelje zraven krompirja in krvavic, pečenic, jota), repa na 1001 način podobno kot zelje, razne kaše z dodatki, zapečene, kar tako …
potem veliko delamo različnih narastkov v pečici iz kaše, testenin, zelenjave, mesa, gob (lani jih je bilo veliko in mamo celo srkinjo), kruha, zelja, repe čez polivke na 1001 način.
mesa kot takega zelo malo. kdaj kakšni zrezki ali čez zimo pečenka brez tega ne gre :-)))))))
in noben v familiji nima problemov s prekomerno tt. res zmeraj bolj ugotavljam, da so kupljene napol pripravljene in neke fast food variante tiste, ki redijo. pri nas cvrtja praktično ni. imamo tudi sladice a so res domače. nobenih umetnih dodatkov, arom, e-jev.
se mi zdi da je to ne samo najboljše za jest, ampak tudi za naše zdravje.
Pri nas so obvezno 2x tedensko. Kuhamo pa:
-obare (telečje, piščanjčje, tudi kislo juho s svinjskih nogic :))
-jota, segedin
-polnjene paprike/čufti (ko ni sezone paprik)
-golaž/bograč
-boranja
-fižolova juha s testeninami ali knedelčki
-krompirjev golaž
-ješprenj ali ričet
-pasulj (to res bolj redko)
-sladko zelje v omaki s krompirjem
-ogrovtova enolončnica
-zelenjavne enolončnice
-potem pa raznorazne zlenjavne enolončnice z stročnicami (lečo, fižolom, čičeriko,…)
Pri nas pa ni tega tako veliko. Golaž je sicer velikrat ampak poleg naredim makarone ali krompir. Pasulja smo se malo prenajedli, ostalo pa ni velikokrat. Mož želi imeti vsak dan meso na mizi in najraje vidi da je kaka pečenka, zrezki, makaronovo meso, golaž… Zelenavne enolončnice ponavadi kuham zase. Ker meni pa meso začne presedati včasih.