jedilna želatina-tiramisu
Živjo!
Danes sem hotela kupiti zavojček za pripravo tiramisuja in zasledila, da je v sestavinah za kremo tudi jedilna želatina (ne piše pa kakšnega izvora je). Zanima me, če kdo ve, kakšnega izvora je ta? Pa kakšen drug dober recept za tiramisu?
Ali obstaja tudi želatina neživalskega izvora?
Hvala in lep pozdrav!
Kolikor vem, je želatina vedno živalskega – govejega izvora, torej pridobljena s kuhanjem zmletih govejih kosti in še nekih dodatkov. Ja, zdaj v času norih krav je torej povsem razumljivo in zdravo, da se je zdravstveno ozaveščeni ljudje izogibamo, saj naj bi predstavljala enega največjih rizikov pri prenosu BSE, menda celo večjega kot navaden zrezek. Sicer pa tudi mene “žre” zaradi tiramisuja, ki ga zaradi te sestavine ni več varno jesti! 🙁
Ne vem pa, kako je z Gustinom, ali je tudi to le vrsta želatine ali pa je drugačnega izvora, in ali obstaja kak nadomestek za želatino – morda bi to vedel kdo drug s foruma?
Lep pozdrav,
Tatjana
Sem že našla, na forumu Zdravstvo pri nas – tema Nore krave–poglej si Tatjanin post..( http://med.over.net/phorum/read.php?f=13&i=758&t=758)