Jedilnica izven kuhinje
Ima kdo tako? Da sta prostora fizično ločena, vrata/obok vmes sicer.
Smo se v službi pogovarjai in večina pravi, da tega ne bi imeli, a meni se zdi praktično.
Pač predstavljajte si tloris tako v obliki črke L, da imate v enem kraku dnevno pol v sredini kuhinjo in drugem kraku jedilnico. Dnevna in kuhinja sta odprti povezan tip in ste vsi skupaj ko kuhate iz gledate tv. Med kuhinjo in jedilnico je obok in majhna shramba in še en obok pol pa jedilnica. Kot na sliki tukaj, levo mini shramba, kot pregradni prostor, desno kuhinja Vaš link in drug primer Vaš link. Meni je všeč ideja, ker bi pol bili res vsi v jedilnico in bi se posvetil pogovoru ob jedi, pa razmetana kuhinja od kuhanja se ne vidi, pa tv med tem ne moti, če se hočeš malo umaknit lahko greš tja, ko ni hrana na mizi je to lahko delovna miza in kaj za službo narediš v miru in tišini, pa obiski ne motijo tistih v dnevni sobi in obratno. Primerjam seveda z odprtim tipom, ko je dnevna, jedilni prostor in kuhinja vse v enem.
Preskoči, če ti ni všeč. Pametno, da avtorica sprašuje, da prebere različna mnenja. Tudi meni ni všeč ločena jedilnica. Naša je zraven kuhinje, ni daleč za nosit hrano in pribor. Če bi bila jedilnica posebej, bi bilo treba imeti servirni voziček, pa vedno se kaj pozabi. Ena kolegiva ima tak ločen prostor, pa sem se v njem počutila utesnjeno. Raje imam vse odprto.
Preskoči, če ti ni všeč. Pametno, da avtorica sprašuje, da prebere različna mnenja. Tudi meni ni všeč ločena jedilnica. Naša je zraven kuhinje, ni daleč za nosit hrano in pribor. Če bi bila jedilnica posebej, bi bilo treba imeti servirni voziček, pa vedno se kaj pozabi. Ena kolegiva ima tak ločen prostor, pa sem se v njem počutila utesnjeno. Raje imam vse odprto.
[/quote]
Mi doma smo imeli podobno. Obiske das v jedilnico in gres v kuhinjo kuhat kafe. Super. Not.
Kuharico postavis v kuhinjo kuhat ostali pa cvekajo v jedilnici njo pa ko j*.
Mi imamo kuhinjski otok z dvignjenim pultom in se od mize sploh ne vidi v razmetanost kuhinje…itak sproti dajes v pomivalca ko kuhas. Jaz imam tik pred jedjo v kuhinji samo lonce s hrano, ki caka na servuranje, ostalo pospravljeno in obrisano. Tv ne moti ker imamo med hisnimi pravili zapisano:
-med obrokom je tv ugasnjen
-ko imamo obiske je tv ugasnjen.
Racunalnik oz delovno mizo pa imamo v racunalniskem kabinetu.
[/quote]
Tako je. Sprašujem zaradi mnenj in izkušenj. Pač napake in spoznanja drugih so nam v korist. Gre se zato, da je dneva lahko malo večja, če se da jedilnico vn. Kuhinja je v začetku itak predvidena kot kuhinjski blok 240cm širok (nič otoka, šanka), zraven kuhinje je 2,4m široka in 1,7m globoka skramba, skozi katero se pride v en prostor, ki je ful svetel in lahko službi potem kot jedilnica. Pisarne ni, a cca 1×tedensko kaj za službo je treba storiti, kar je v kaki bolj glasni dnevni/bivalni sobi težje. Saj v bistvu od štedilnika do mize je nekje 3-4m, to ni tako veliko, se pa gre skozi 1,7m shrambe. Shramba je v bistvu pregrada.
Aja to glede stila pohištva na priloženih slikah, pa mislim, to sem našla na internetu približek oblike prostora, stil si itak izbereš drug, ki ti ustreza.
Tako je. Sprašujem zaradi mnenj in izkušenj. Pač napake in spoznanja drugih so nam v korist. Gre se zato, da je dneva lahko malo večja, če se da jedilnico vn. Kuhinja je v začetku itak predvidena kot kuhinjski blok 240cm širok (nič otoka, šanka), zraven kuhinje je 2,4m široka in 1,7m globoka skramba, skozi katero se pride v en prostor, ki je ful svetel in lahko službi potem kot jedilnica. Pisarne ni, a cca 1×tedensko kaj za službo je treba storiti, kar je v kaki bolj glasni dnevni/bivalni sobi težje. Saj v bistvu od štedilnika do mize je nekje 3-4m, to ni tako veliko, se pa gre skozi 1,7m shrambe. Shramba je v bistvu pregrada.
Aja to glede stila pohištva na priloženih slikah, pa mislim, to sem našla na internetu približek oblike prostora, stil si itak izbereš drug, ki ti ustreza.
[/quote]
“Shrambo” bi vrgla ven.
Daj tloris.
Imam veliko kuhinjo z jedilno mizo.
Zelo, zelo redko smo sedeli skupaj za mizo. Le kdaj?
Različne ure prihoda domov in odhoda na krožke, vaje………………..Proste skupne dneve smo pa preživeli v naravi z hrano iz nahrbtnika ali pojedli kaj spotoma.
Se je pa naloga delala za kuhinjsko mizo, obiski so sedeli za natrpano kuhinjsko mizo dosti raje kot pa v dnevni sobi, ki je povezana z kuhinjo.
Vse en velik prostor, a ločen s pohištvom, povezava med kuhinjo in dnevno naj bo jedilnica, s tem, da se tudi iz kuhinje vidi v cnevno in obratno.
Pri nas imamo kuhinjo in dnevno ločeni šankom na eni strani, da se s kavča ne vidi na pult, na drugi strani, kjer ni kuhinjskih elmentov, pa oba prostora povezuje jedilna miza, ki je od obeh delov nekako odmaknjena, a spet je vse skupaj del istega prostora.
Če prav razumem, bi pa ti imela jedilnico povsem ločeno, svoj prostor, medtem ko bi bili kuhinja in dnevna v enem prostoru. In vmes med jedilnico in kuhinjo je še kao shramba? Ja?
Tudi ok, ampak zaradi boljše funkcionalnosti naj bosta prostora direktno povezana, nes posredništvom shrambe, zna bit zoprno.
Sodelavec, ki se ima za finega gospoda, ima nekaj takega. Hiša je od njegovih pokojnih staršev, tako da razumem drugačno gradnjo. Za njegov abraham pridemo k njemu, posadi nas v jedilnico, ki ni pravokotna, ampak je imela en vogal tako malo zaokrožen (kot če bi hiša imela stolp), okna zgoraj polkrožna, notr pa taka kič jedilnica. Pač ne kmečko starinsko, ampak tak za časom klasičen meščanski stil. Aja v jedilnici pa je miza s stoli in ena vitrina s kristalom, zavese do tal zvezane z vrvjo. Na stenah pa par slik s tistimi debelimi okvirji, pa svečnik na mizi, pa postrežba na pladnju. Drugega dela hiše nisem videla, sam kolikor ga poznam ima pomoje to sobo za razkazovanje. Lepo sicer za videt
kjer imajo tako loceno, kot je na tvojih dveh slikah, imajo v kuhinji jedilni pult ali manjso jedilno mizo s stoli, tako imenovani breakfast nook za druzino. Take locene jedilnice se uporabljajo samo za formalno pogostitev obiskov, ker so za vsakdanjo rabo precej neprakticne, in zahtevajo vec dela, razen, ce imas najeto gospodinjsko pomocnico ali si sama doma. Za tako loceno jedilnico bos potrebovala tudi servirni vozicek.
Mi smo v starejši vrstni hiši in je pač tloris tisti podolgovat pravokotnik, ki je tipičen za vrstne hiše. Skozi vhodna vrata stopiš, pa si praktično že na hodnike, levo ob steni stopnice, desno vhod v jedilnico. Jedilnico in dnevno povezuje hodnik-kuhinja. Pač izmeri si koliko korakov je od štedilnika do stola, ker pogosto je ta stena/obok/vrata med kuhinjo in jedilnico le v glavi. Vidiš vrata oz zid pa rečeš, da je daleč ker je druga soba, ko je v bistvu enaka razdalja do mize, kot če je vse v isti sobi, sam da zida ne vidiš.
Komentiram samo idejo. Zame zelo neprakticno. Ajde ce ti pride pogosto kup ljudi in da si vecino znosis v blizino. Da pa skoz tekas sem in tja si ne predstavljam…postavi se realno, ce ze imas druzino, sploh majhne otroke, kolikokrat moras vstat in kaj prinest. Pa predstavlji si nest tsem in tja vroce piskre itd…
Moja starsa imata v stanovanju taksno razporeditev. Kuhinja je manjsa in ima z ene strani prehod v dnevno sobo, z druge pa v jedilnico. Ampak je tako dobro izpeljano, da gostje, ki sedijo za mizo v jedilnici ali dnevni sobi, ne vidijo v kuhinjo. Jaz v hisi imam kuhinjo in jeilnico skupaj. Ampak bi raje imela loceno s prehodom
Jah če jedilnica ni daleč, to sploh ni problem. Kuhinja za vogalom oz obokom je lahko tako blizu, kot če je v istem prostoru. No celo bližje je lahko.
Bi me pa kot gosta malo čudilo, da bi me posedli v jedilnico obkroženo s štirimi stenami in tam pustil čakat. Lahko 10 let hodim tedensko na kavo pa vidim le jedilnico pri njih.
slike, stilski predmeti, dolg prt, lep pogrinjek, vitrina..lepše je sedeti tam in biti postrežen kot poleg kuhinjskih elementov in kupov posode v koritu in na pultih (dolga večerja) ker ne gre vse v stroj. Tudi sicer gledati gospodinjo kako zlaga v stroj in pogled na šporhet ter cet ni ravno očesu in duši prijazno. Če si estet. Če si pa kmet je pa vse v redu že samo, da sediš :))))).
Tisti otočki in pulti v kuhinji..to je šele bizarno in prostaško. Tako visijo vaški pijančki v beznicah. Joj narod hlapcef.
Samostojne jedilnice so lahko super tudi za vsakodnevno tabo (ne le za takrat, ko pridejo gostje), ampak morajo biti zelo praktično umeščene med ostale prostore, blizu kuhinje (pomembna je razdalja med štedilnikom in jedilno mizo) ter po možnosti imeti kakšen zares krasen element. Na primer lep razgled, velika okna in s tem veliko svetlobe, opremo, zaradi katere se družina rada zbira tam, izhod na teraso in na vrt itd.
Za jedilnico je pomembno, da je dobro povezana z drugimi družabnimi prostori.
Običajno ima vsako stanovanje z ločeno jedilnico sicer tudi v kuhinji neko manjšo mizo, ki je vedno popularna in pride prav.
Tvoje predlog mi ni niti malo všeč, ker:
– shramba med kuhinjo in jedilnico podaljšuje razdaljo med štedilnikom in kuhinjsko mizo. Večja je ta razdalja, večja je verjetnost, da jedilnice ne boste uporabljali tako, kot si ti želiš, ampak samo, ko boste imeli goste. Poleg tega gosta, po tvojem opisu sodeč, ne moreš peljati v kuhinjo (če bi si to zaželela), ne da bi ga morala peljati skozi shrambo. Slednje seveda ni prijetno niti prijazno do tvojih gostov.
– jedilnica in dnevna soba nista neposredno povezani, kar je slabo, ker se po jedi ne moreš prestaviti izza mize direkto v prostor za druženje (torej v dnevno sobo). Poleg tega je jedilna miza (lahko) tudi izredno družabni prostor v domu in je fino, da je dobro povezana z drugimi prostori za druženje (npr. z dnevno sobo ali pa s teraso).
– Koliko vhodov je v jedilnico? Če je edina pot v jedilnico skozi kuhinjo, takega prostora ne boste veliko uporabljali. Vse jedilnice, ki jih poznam in so v redni rabi, imajo vsaj dva vhoda v prostor, večina ima 3.
Taka rešitev je super. Poznam en tak dom, najdaljša stena ob jedilni mizi ima pri njih velika okna s pogledom na teraso in vrt ter tudi izhod na teraso. Krasno, izredno funkcionalno in spodbujajoče za preživljanje kvalitetnega skupnega časa. Tak prostor je velik in zračen ter deluje izredno prijetno.
Mah eni ne veste kaj komentirate. Je drugo to kar so delali nekoč, ko je bila velika jedilnica v sobi na koncu hodnika ali celo drugo nadstropje, tam res rabiš strežbo, to da daš jedilnico zraven kuhinje, torej povezano z obokom, vrati itd pa je spet drugo.
Mi smo to naredili in nam odgovarja. Kuhinja in dnevna sta skupaj, tako da smo med kuhanjem vsi skupaj, lahko pazim otroke oz se sučejo okrog mene. Dnevna je polna igrač in služi kot igralnica, tako bo dokler so otroci majhni in ni mi žal prostora za igrače. Jedilnica pa ni na drugem koncu hiše, ampak za vrati zraven kuhinje. Pač kuhinja na eni steni, levo kjer se zadnji pult konča prehod v jedilnico. Ko igrače več ne bodo aktualne bomo mogoče dal kak otok not, a zdaj je tam gugalnica in tobogan, barbie hiška. Ko se gre pa jest pa gremo stran od tv, igrač, igral in smo spet skupaj v jedilnici. Če se pa hoče kdo kdaj odmaknit od ostalih v dnevni pa nima daleč za it.
Samostojne jedilnice so lahko super tudi za vsakodnevno tabo (ne le za takrat, ko pridejo gostje), ampak morajo biti zelo praktično umeščene med ostale prostore, blizu kuhinje (pomembna je razdalja med štedilnikom in jedilno mizo) ter po možnosti imeti kakšen zares krasen element. Na primer lep razgled, velika okna in s tem veliko svetlobe, opremo, zaradi katere se družina rada zbira tam, izhod na teraso in na vrt itd.
Za jedilnico je pomembno, da je dobro povezana z drugimi družabnimi prostori.
Običajno ima vsako stanovanje z ločeno jedilnico sicer tudi v kuhinji neko manjšo mizo, ki je vedno popularna in pride prav.
Tvoje predlog mi ni niti malo všeč, ker:
– shramba med kuhinjo in jedilnico podaljšuje razdaljo med štedilnikom in kuhinjsko mizo. Večja je ta razdalja, večja je verjetnost, da jedilnice ne boste uporabljali tako, kot si ti želiš, ampak samo, ko boste imeli goste. Poleg tega gosta, po tvojem opisu sodeč, ne moreš peljati v kuhinjo (če bi si to zaželela), ne da bi ga morala peljati skozi shrambo. Slednje seveda ni prijetno niti prijazno do tvojih gostov.
– jedilnica in dnevna soba nista neposredno povezani, kar je slabo, ker se po jedi ne moreš prestaviti izza mize direkto v prostor za druženje (torej v dnevno sobo). Poleg tega je jedilna miza (lahko) tudi izredno družabni prostor v domu in je fino, da je dobro povezana z drugimi prostori za druženje (npr. z dnevno sobo ali pa s teraso).
– Koliko vhodov je v jedilnico? Če je edina pot v jedilnico skozi kuhinjo, takega prostora ne boste veliko uporabljali. Vse jedilnice, ki jih poznam in so v redni rabi, imajo vsaj dva vhoda v prostor, večina ima 3.
Taka rešitev je super. Poznam en tak dom, najdaljša stena ob jedilni mizi ima pri njih velika okna s pogledom na teraso in vrt ter tudi izhod na teraso. Krasno, izredno funkcionalno in spodbujajoče za preživljanje kvalitetnega skupnega časa. Tak prostor je velik in zračen ter deluje izredno prijetno.
[/quote]
Da nisi bila pri meni , ja tudi izhod na teraso je
. To je pri nas več ali manj centralen del hiše, kjer se skoraj vse dogaja. Miza je velika (skoraj malo prevelika, ampak nam je všeč) stolov je tudi preveč, Za enim vogalom je potem kuhinja, za drugim pa dnevna.