Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis jedrni stavek

jedrni stavek

Ali mi lahko kdo razloži kaj to je.

Hvala.

Pozdravljena, ker vidim, da ti ni nihče razložil, si bom vzela par minut časa in ti razložila. Jedrni stavek je takšen stavek, ki ima jedro. Zato se tako tudi imenuje. Jedro je tisti del stavka, brez katerega le-te nekako ne bi imel smisla in tisti del, ki ga nikakor ne moremo izpustiti.

Naj ti to ponazorim na primeru:

Prelepa jadrnica je stala na morju.

Stavčni členi so : prelepa jadrnica = predmet, je stala = povedek na morju = prislovno določilo kraja.

Jedro v tem stavku je jadrnica, ker je ona tisto, brez česa stavek ne bi mogel obstati in ne bi imel smisla (Prelepa je stala na morju ..) 😉
Prelepa pa je v tem primeru, levi prilastek.

Upam, da ti je sedaj bolj jasno, v primeru, da ti ni in da bi želela še kakšen primer, ali pa te karkol v zvezi tega zanima, mi lahko pišeš na [email protected] in ti bom z veseljem odgovorila;)

Lep pozdrav, Sanja

Hočeš reči, da je plula ali je bila zasidrana. Ne vem, če lahko za jadrnico rečemo, da stoji na morju. 🙂

Jaz ti bom kar nekaj skopirala 🙂

Če želiš še kaj več, pa pojdi gledat na to stran.

Sestavine pomenske podstave povedi tvorijo podstavno oz. propozicijsko jedro.
Primer:
Tone pove novico bratu. ==> JEDRNI STAVEK
Tone pove novico. ==> redukcija (ko neko stvar zamolčimo)
Tone pove novico bratu. ==> adjunkcija (ko neko stvar dodamo)

Sanja, naj te popravim! Prelepa jadrnica ni predmet, ampak OSEBEK!!! 🙂

lp

Našla še eno zadevo, namreč definicijo. Upam, da jo bo MMA razumela.

Jedrni stavek je stavek, ki ima samo neobhodne, vezljivostno predvidene sestavine. Je pripoveden in tvoren in služi kot podstava za pretvorbene različke, na primer vprašalne, trpne.

Primeri:
Dežuje.
Otrok spi.
Učitelj hvali učenca (ne more biti samo Učitelj hvali … pravila vezljivosti narekujejo, da poveš, koga hvali; ni pa neobhodno povedati na primer, da ga zelo hvali).

Po moje bo to prav, le pri zadnjem primeru je treba dodati še kakšno besedo, npr. Tone pove slabo novico bratu.
Jedrni stavek je jedrnat, bi jaz rekel.

New Report

Close