Ješprenj
Takole, prvič v življenju bom kuhala ješprenj:)))). Malo študiram recepte, sestavine so mi jasne, sedaj me pa zanimajo izkušnje iz prvih rok. Kako zagotoviti, da bo res tisti, pravi? Meni osebno je sicer bljek, sanja se mi ne, kakšen okus naj bi imel, ko je narejen, tako da bom šla čist na slepo v to – moram pa uresničiti grožnjo:))) (kazen je vzgojna, vedno).
Torej, kaj je tista pika na i? Meso, zelenjava, kakšna posebna finta (v službi mi svetujejo vegeto, vendar tega pri nas ni in samo zaradi tega je ne mislim kupovati:)))? Vem, da naj bi bilo meso suho (prekajeno), vendar v enem od receptov je tudi piščanec (stegno brez kosti).
Pa še to: v čem je razlika med ješprenjčkom in ješprenjem? Ker v trgovini imajo oboje, jaz pa na tem področju totalni butl.(((
glej nona ga naredi takole:
– čez noč da močit fižol in pa ješprenj (zeleno obrobljena vrečka,proizvajalec Mlinotest)
– drug dan to vodo odlije stran, da svežo in da kuhat. Noter da potem dva, tri krompirje, korenček, peteršilj, šelna (tega daš malo, za vzorec) pa česnik.
– kar se mesa tiče, lahk daš kak kos rebrc (ona brez kosti – zgledajo kot panceta), kako klobaso, mi trenutno dajemo not prekajena rebra s kostjo (jih kupimo v šparu)
https://www.google.si/#q=ri{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Det
https://www.google.si/#q=ri{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Det
http://www.mojirecepti.com/zita/jesprenj.html
Uživaj pri kuhanju
No, uživala definitivno ne bom, ker to ni meni ljubo opravilo, sploh pa ta ta črn rajž:))), ampak kot pravim, kazen mora biti;)))
Hvala vam, javim rezultate (če bodo preživeli):)))9[/quote] …in potem bo kazen postala nagrada, boš videla, ko boš poskusila skuhano, ti bo žal, da si se tako zmrdovala. Zdaj pa pot pod noge, pa fižol pa ješprenj namakat, da bo jutri kosilo na mizi;))
O nič bat, jaz ga ne bom niti probala, se mi je zameril še v osnovni šoli, je bil non-stop na jedilniku, meni je bil pa tako odvraten (vedno sem rekla, da je bil spet ta črn rajž za malco), bo pa za vikend na vrsti (to so projekti, ki rabijo čas, se že en mesec pripravljam – zame je to hujše, kot pripraviti polet na luno.))) ).
Tisti v oš je bil zanič zato, ker je bil ješpren razkuhan. Tisto je bila sluzasta voda brez mesa in s kocko, ne pa ta prav ješpren. Tudi meni je bil zanič.
Sedaj ga skuham sama in pazim, da se ne razkuha-ko ugriznem v zrno je čvrsto in hrustljavo, poka v ustih kot bi kokice jedel. Krompirja in fižola ne dam v lonec, samo suha rebrca, jušno zelenjavo in debel ješprenj iz Kalčka. Pri rebrcih ne šparam.
Razmerje ješprenj, meso, zelenjava mora biti 1:1:1, fižola pa približno pol manj.
Krompir (po mojem) v ričetu nima kaj delat, ker gre za podvajanje OHjev, k okusu pa tudi ne prispeva ničesar.
Raje več zelenjave in ta spet ne sme bit ‘kisla’ ala paradižnik, paprika, temveč jušna oz. taka bolj sladkasta (korenje, por, cvetača, brokoli, koleraba, zelena (ne preveč), pastinak, korenina peteršilja, mogoče še grah (meni ne paše)), bučke tudi ne, ker se razkuhajo.
Ješprenj obvezno prej namoči. Fižol tudi, lahko pa uporabiš tudi fižol iz konzerve.
Pa kuhaj počasi in postopoma dolivaj vodo, ker ričet mora biti gost.
Še recept: http://kuharija.si/content/ri{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}C4{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}8Det
Jaz sem ga skuhala včeraj in bil je odličen:skuham namočen bio ješprenj iz merkatorja(zelena vrečka) dodam skuhan in zmiksan fižol(iz skrinje) posolim,popopram.V ponvi prepražim čebulo,česen,korenček in dodam ješprenju na koncu dodam žlico zaseke.Včasih dodam malo krompirja.Vre naj počasi dolgo časa,večkrat premešam ker se rad prime dna.Shranim ga tudi v skrinjo-kuhanega.
Za razliko od tkolele meni je meni krompir obvezna sestavina ričeta. Malo zaradi okusa, malo da razbije lepljivo tekočino. Zato pa mirne duše preskočim meso. :-)))
Delam ga pa tako: za ogromen pisker (za kake 3 dni) namočim 200 g ješprenja in 200 g fižola, ali pa vrečko (1/2 kg) mešanice žitaric in stročnic – izberem takšno, ki vsebuje ješprenj in fižol, kaka leča in pšenica so pa tudi čisto dobrodošli dodatki. Zamenjam vodo, dodam lovorov list in 2 cela olupljena stroka česna in pristavim kuhat. Vmes v miru olupim oz. očistim in narežem na kocke 1 do 2 srednja krompirja, kake 2 korena, malo kolerabo (ali polovico večje), mogoče par rezin pora in posebej prepražim manjšo čebulo. Vse skupaj zmečem v pisker in kuham naprej. Ko se ješprenj že mehča, poiščem tista 2 česna in ju zdrobim z vilicami. Potem dodam še zelenjavno kocko (tudi natur vegeta mi je ok), sol, poper, sesekljan zelen peteršilj in včasih malo rdeče paprike za barvo in skuham do konca. Kuhanega pustim po možnosti vsaj kako uro ali dve stati in potem še 1x pogrejem.
Komot lahko zraven skuhaš kako prekajeno meso ali klobaso. Daš kuhat na začetku, v kosu, potem pa vzameš ven, pustiš malo ohladiti, narežeš na kocke in streseš nazaj v pisker. Samo potem bodi zelo previdna s soljo.
Na koncu moraš dobiti ven nekaj, kar je podobno gosti enolončnici, ne pudingu z dodatki ali mizarskemu lepilu. Preizkusi s kuhalnico: postavi jo v sredino piskra in če bo padla, je vse v redu. Če bo ostala pokonci ali se samo rahlo nagnila, moraš nujno doliti vodo. :-))) Mogoče boš pa ugotovila, da jed niti ni tako slaba…