Jetrca kako pripravite
Jaz jih naredim tako:
na olju najprej popražim čebulo, nato dam v ponev narezana jetrca, ko se z obeh strani popečejo, dodaj sol in poper, popražim malo moke in zalijem z vinom. Ko malo povre, je jed gotova. Zraven skuham polento ali pa krompir in seveda solata ali radič.
Nisem pa še slišala, da kdo pripravlja jetrca v enolončnici.
Jetrca delam izključno samo na zrezke ( telečja, ne goveja, niti svinjska), nikoli na čorbo ali na omako – nam tisto ni dobro. In sicer jih na hitro opečem na ponvi, ki ima valovito (gril) žar dno – da odvečna voda če je kaj odteka v utore -da so res hrustljavo spečene z obeh strani.
Zraven skleda zelene solate z mehkim sirom iz slanice. Pa kos dobrega kruha od tavelikega hlebca ali pa domač pire krompir z mlado čebulco gor po njem narezano.
Saj ni treba biti nesramna, nisi najbolj pametna na svetu. Majhno žličko moke dam zato, da omaka ni vodena, sicer pa se ne rabim zagovarjati, saj nismo na sodišču.
Kar se pa tiče čaja, ti že veš.
[/quote]
Luna, čisto OK recept, tudi jaz ne vem, zakaj se nekateri tako spotikajo ob žlico moke v omakah, obenem pa dnevno požrejo kilo kruha in peciva.
Moka kot zgoščevalec omak ni noben kriminal. Eni gostijo z moko, drugi s škrobom v prahu, tretji pa s kuhanim krompirjem in celo mislijo, da se s takim načinom kaj manj “giftajo”. Glupsoni. Pusti jim veselje.
Luna, čisto OK recept, tudi jaz ne vem, zakaj se nekateri tako spotikajo ob žlico moke v omakah, obenem pa dnevno požrejo kilo kruha in peciva.
Moka kot zgoščevalec omak ni noben kriminal. Eni gostijo z moko, drugi s škrobom v prahu, tretji pa s kuhanim krompirjem in celo mislijo, da se s takim načinom kaj manj “giftajo”. Glupsoni. Pusti jim veselje.
[/quote]
Hvala, neučakana, mirno noč ti želim!
Enako, samo ne dam vina, vmesam pa vcasih na koncu zlico kisle smetane. Sploh ce so kurja jetra.
Ali pa na zrezke narezana in pecena na zaru ali na ponvi.
Pac, tisto zgornjo opno je treba odstranit in vse zile.
Kuhana kurja iz juhe so za pojest. Da bi sla v enoloncnico, se nisem slisala.
Moka za zgoscevanje. 3 od 5 osnovnih omak temelji na moki oz. prezganju. Po nekaterih receptih celo 4. Potem pa najdes mone, ki se zgrazajo nad moko v omaki. :))) Samo prav je treba skuhat, pa bo dobro in ne bo napenjalo.
Saj ni treba biti nesramna, nisi najbolj pametna na svetu. Majhno žličko moke dam zato, da omaka ni vodena, sicer pa se ne rabim zagovarjati, saj nismo na sodišču.
Kar se pa tiče čaja, ti že veš.
[/quote]
Jaz jetrca preprazim na cebuli. Na koncu jih solim in popram. Se nikoli nisem dala noter moke,pa ni bila omaka nic vodena.
Za jetrca je najboljša litoželezna ponev. Fora pri jetrih je, da so tanko narezana in hitro popečena. Potem se dodajajo začimbe, zelenjava, kaj drugega po želji.
Jaz piščanjčja tako pripravim. Na velikega trojčka namotam pošteno kepo, na večih koncih pustim, da visi stran, parkrat ovijem z razgradljivo elsatično nitjo, da kompaktno držijo. Plovec – veliko kroglo, imam drsno naštimano po prej izmerjeni globini na cca 30 cm od tal, foknem okoli 70 metrov daleč v vodo na prej predvideno mesto in potem čakam. Ko zagrabi som, ga izvlečem, tup po buči, spucam in narežem na kolute. Pripravim, spečem in jetrca so okusna , da bolj ne morejo bit.