joga-izkušnje
Priporočam društvo Joga v vsakdanjem življenju. Definitivno ni kr neki… Poglej na njihovo spletno stran in si poišči vadbo v kraju, ki ti najbolj ustrza. Zdaj se začenja nov semester in prve tri (se mi zdi) vadbe na začetni stopnji so ponavadi namenjene ravno temu, da prideš in vidiš, če ti ta način vadbe sploh odgovarja.
Srečno!
Treba je vedeti, za kakšno vrsto joge gre. Če je to samo kakšna meditacija in vaje za sproščanje, je lahko precej dolgočasno in statično. Sama sem obiskovala hatha jogo (telesna joga) in bila zelo zadovoljna. V 1 uri razgibaš prav vse dele telesa, veliko je raztezanja, krepitve mišič, vse podkrepljeno z dihalnimi vajami. zelo sproščujoče za telo in duha. Po redni vadbi so mišice bolj napete, prožne in telo je polno pozitivne energije.Dvakrat na teden je kar dovolj. Lp.
ni treba hodit na noben tečaj joge. lahko se jo naučite sami iz knjig. jz sem bla popolna začetnica, pojma nisem mela o tem, pa sem ko se mi je pojavil interes ( pa ne trenutni de ne bo pomote) sem sama od sebe začela brat knjige o jogi in se iz njih učit vaj. lahko se učiš na tak način, treba pa je vedet de v vsakem primeru je bistvo de vztrajaš, vaje prilagodiš po potrebi ( knjige te zelo jasno o tem usmerjajo), treba vedet kdaj s kakšnim položajem nehat, se izogibat položajev k jih ne zmoreš, in treba pazit če maš kakšne resne zdravstvene težave ( knjige učijo de v tem primeru je treba govort z dohtarjem k ti svetuje kako in kaj, ker joga NI sredstvo za zdravljenje resnih zdravstvenih težav, in kire vaje sploh smeš izvajat in kdaj se določene vaje odsvetujejo. je pa treba met velik koncentracije, vztrajnosti in jogo izvajat redno. jz jo delam dnevno ( večinoma). ne vzame velik cajta jz zanjo ( brez drugih metod k jih še uporabljam) porabim največ 20 min dnevno, pa sem zlo uspešna. vadit doma je treba v vsakem primeru, tud če se recimo odločiš za tečaje joge. zanjo ni posebnih omejitev razen morebitnih zdravstvenih težav zaradi katerih se joga odsvetuje, tud posebne hrane ni treba met to je pa vsa umetnost. ampak treba bit pripravljen na skoraj vsakdanjo vadbo. joga ni stvar k se jo naveličaš čez 2 dni. če se to zgodi, potem nisi taprav človek za to zadevo. potrebno je tud velik koncentracije de se ne ukvarjaš z drugimi stvarmi in se posvečaš samo temu. odsvetuje se de se dela zvečer ker lahko vpliva na spanje. drugač pa ma joga kup pozitivnih učinkov, meni je izboljšala telesno držo k jo mam zelo v redu, odkar sem začela z jogo ( kakšni 2 leti nazaj), izboljšuje mi psihično stanje in telesno pripravljenost ( slednjo mam res odlično). še nekaj, bližnjic in ‘poskusov’ pri jogi v smislu de bi čez 2 dni pa raje kej drugega počel, ni. če pride do tega si izberi kej drugega. knjige pa ponavadi zlo nazorno razložijo kako in kaj tko de ni problemov. ne berejo se pa kot čtivo. treba brat in zraven poskušat samostojno izvest vaje. če tega ni nimaš na jogi kej počet. to so dejstva.