Jota
Glede tega recepta me zanima:
http://www.kulinarika.net/recepti/5928/enoloncnice/jota-moje-mame/[/url]
Za koliko ljudi je kaj tole? Treba bo skuhat za nekje 30 ljudi, kako naj pomnožim sestavine? Vse krat 10?
Ko gledam recept, mi manjka čebula…ni čebule v joti? Nisem ravno najboljša kuharica pod soncem, tako da prosim za pomoč
Za zelje je mišljeno tisto, ki se že kupi narezano v litrskem piskru? Neee, bo samo zelje ali samo repa, ker je treba čim manj komplicirat.
Schildkrote (odgovorila si v spodnji temi, pa ti tu odpišem :), bi dala čebulo, ker ne bo klobas noter, pa se mi zdi, da da fajn podlago.
Zakaj se pa ne sme vse skupaj v enem piskru delat?
tkole:
namest kisle repe lahk daš kislo zelje, tudi brstični ohrovt, čeprav to za nekatere več ni jota
fižol iz piksne..tega ne vem, ker mi mamo vedno zamrznenega kuhanega. Ali pa ko se ga kuha se ga da nekaj na stran in se ga takoj porabi za joto
mi ocvirkov in klobase nikoli ne rabimo v joti. Zabelimo z malo olja in na njem prepražimo česen in pa mislim da malo moke.
tko da potem pride taka jed za 3 osebe.
nam je taka okej
Saj če bi bilo to za domačo rabo, bi se jaz tudi ukvarjala cel dopoldan s tem in uporabila domač fižol in zelje…
ampak ni za mene, temveč za eno prireditev, na voljo imamo 3-4 ure (z nakupom vred), zato ni časa kuhat fižola in rezat zelja Poleg tega, da niti približno ne moreš ocenit števila obiskovalcev, tako da bo mogoče treba še sproti kuhat.
Yo, thnx. Torej najprej krompir skuhat, šele pol pa zelje (že okisano, torej dejansko ga je treba samo povret).
Rabiš zelo malo časa. Če nimaš fižola, lahko vzameš iz piksne – daš ga čist na koncu.
Skuhaj oz prepraži ali zelje ali repo, po želji. Jaz dam ponavadi not celo čebulo, ki jo pretaknem s klinčki, pa jo pol odstranim, če imam pa več časa, pa pražim ćebulo. In seveda kaj suhomesnatega.
Krompir na kocke, skuhaš posebej.
Pol pa meso ven iz zelja, repe, streseš not fižol, krompir, meso, ločeno od kosti, jaz obvezno potem še pacam s česnom in začimbami – ćist po okusu.
Čebulo prepražim… zelje razrežem na kocke, da se ne vleče…fižol posebej skuhat ali iz konzerve….krompir dam notr čist na koncu-naredim pire in vmešam….ne gostim z moko…
Hamburško slanino na kocke prepražim in mast odlijem stran….dam med zelje…lahko zraven še ocvirke će komu paše…
Začimbe: sol, poper v zrnu, mleta paprika, malo mezge koncentrat, piment, lovor, kumina mleta, klinčki, šetraj, brinove jagode, koriander mleti, česen prepražen….
Kuham 2 uri…
moja jota:
Najboljša nam je mešana: zelje in repa
Krompir olupljen in na kocke narezan dam kuhat, v drug lonec popražim stisnjen česen, dam žlićko moke, pomešam, odstranim z ognja in dam žličko rdeče paprike, pomešam, dodam zelje, pomešam(če dam mešano, dam zraven še repo), zalijem z litrom vode. Pristavim na ogenj.
Dodam lovorov list, ščepec kumine, cel poper.
Kuham 20 minut. Dodam malo potlačen krompir z vodo vred in fižol iz piksna. Kuham še 10 minut in je jota gotova.
Če želit meso zraven, ga skuhate posrbaj in šele potem dodate v joto, če ne, je preslana. Solim je ne, ker je kislo zelje dovolj slano.
Dober tek!
Kaj ne bo čisto nič mesa? Da namreč precej okusa
Čebula v joto ne spada.
V enem loncu skuhaš zelje in fižol (lahko daš vmes tudi repo saj to ti ne vzame več časa), dodaj česen (4-5 strokov na pol kg zelja), lovorjev list, poper. Nekateri dodajo še mleto papriko in žlico paradižnikove mezge. V drugem loncu skuhaj krompir. Krompir z vilico malo pretlači in dodaj zelju. Preden zmešaš poiskusi zelje koliko je kislo. Če je preveč zamenjaj del vode s svežo.
Ko vse zmešaš probaj kuhat vse skupaj vsaj eno uro, da se okusi malo prepojijo.
čebula v joto ne spada? da namreč precej okusa
ja, pa kakšen prekajen konec prašiča tudi…
http://okusno.je/recept/jota
http://www.kulinarika.net/recepti/11994/enoloncnice/jota-na-najbolj-enostaven-nacin-/
http://jazkuham.si/jota-ali-vipavska-juha-recept-2510
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=847
jaz joto skuham v enem loncu (ekonom).
Fižol namočim čez noč, zjutraj vodo odlijem in nalijem svežo. pristavim na štedilnik in ko zavre, kuham še 10 minut. Odprem lonec in vanj dam še krompir, olupljen in zrezan na kocke. Spet na štedilnik in ko zavre, ugasnem. Odprem lonec in oboje malo pretlačim s tlačilko za krompir. Dodam zelje ali repo, zaprem in kuham toliko časa, da ponovno zavre.
Medtem v ponvi razpustim žlico ocvirkov in na tej maščobi zarumenim žlico moke. Malo zalijem z vodo in stresem v ekonom.
Suho meso vedno skuham posebej in ga narezanega dodam v joto.
čebula v joto ne spada? da namreč precej okusa
ja, pa kakšen prekajen konec prašiča tudi…
http://okusno.je/recept/jota
http://www.kulinarika.net/recepti/11994/enoloncnice/jota-na-najbolj-enostaven-nacin-/
http://jazkuham.si/jota-ali-vipavska-juha-recept-2510
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=847%5B/quote%5D
Se strinjam, da da okus ma v joto ne spada
Lahko pa delamo enolončnico z zeljem, damo not čebulo, brokoli in se grah za več okusa
čebula v joto ne spada? da namreč precej okusa
ja, pa kakšen prekajen konec prašiča tudi…
http://okusno.je/recept/jota
http://www.kulinarika.net/recepti/11994/enoloncnice/jota-na-najbolj-enostaven-nacin-/
http://jazkuham.si/jota-ali-vipavska-juha-recept-2510
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=847%5B/quote%5D
Se strinjam, da da okus ma v joto ne spada
Lahko pa delamo enolončnico z zeljem, damo not čebulo, brokoli in se grah za več okusa ;-)[/quote]
v tisti, ki jo jaz jem, spada.
pa tisti, ki so objavili gornje recepte menda tudi nišo po kisli župi priplavali…
čebula v joto ne spada? da namreč precej okusa
ja, pa kakšen prekajen konec prašiča tudi…
http://okusno.je/recept/jota
http://www.kulinarika.net/recepti/11994/enoloncnice/jota-na-najbolj-enostaven-nacin-/
http://jazkuham.si/jota-ali-vipavska-juha-recept-2510
http://www.gurman.eu/recepti.php?S=6&Article=847%5B/quote%5D
Se strinjam, da da okus ma v joto ne spada
Lahko pa delamo enolončnico z zeljem, damo not čebulo, brokoli in se grah za več okusa ;-)[/quote]
Ne spada zato, ker je tako napisal Pucer, kajne? Ker on je alfa in omega istrske kuhinje, nekako kot Celzijus za temperturo, kot Edison za zarnice, kot Graham Bell za telefon….
Z vsem spostovanjem do tega gospoda, in ne samo za primer jote, so jedi, ki so jih stare istrske vasi kuhale na drugacen nacin vsaj 100 let prej, preden se pojavi prvi zapis o Padni, zato kot ima v istri vsaka vas svoj glas, tako ima tudi vsaka vas svojo joto. In tezko je prepovedat, da not ne gre cebula in pri tem trmasto vztrajat. Kolikor vem, so edini zapovedani recepti, objavljeni v uradnem listu le za idrijske zlikrofe in prekmursko gibanico Ter belokranjsko pogaco kot jedi s tradicionalnim ugledom.