Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jota kuharice pomoč

Jota kuharice pomoč

Prvič sem delala joto iz repe. Mislila sem da je.to čisto lahko, pa ni uspela.
Preveč kisla je. Katero meso naj dam not? Dala sem.klobaso. Katere začimbe? Dala sem česen, poper, sol. Pojedli smo,bi pa rada izboljšala tole jed..

Prekisla je zato, ker je nisi sprala. Jaz zmeraj malo sperem zelje/repo, je bolj užitno.

Zame najboljša jota je pol/pol – zelje/repa.
Prepražiš malo čebule na svinjski masti (za joto je obvezna mast in ne kakšno olje), dodaš repo in zelje, česen (jaz dodam česen v prahu), lovor, poprova zrna, lahko malo mlete paprike, zaliješ z vodo in kuhaš da je repa mehka, nato dodaš kocke kuhanega krompirja in kuhan fižol.
Meso: če dodaš rebrca, jih daš kuhat skupaj z repo, če klobaso, proti koncu kuhanja (15 min je dovolj).

Sicer se v trgovinah že dobi letošnjo repo/zelje, ampak mislim da so to zadeve, ki so skisane s pomočjo dodanih kemikalij in so posledično še bolj kisle kot tiste, ki jih bodo prodajali recimo novembra. Zato jaz tega še ne kupujem, pa sploh se mi zdijo te jedi bolj primerne za hladnejše dni.

Repo najprej probaj. Če je zelo kisla, jo speri. Potem jo skuhaj posebej, fižol pa posebej, lahko skupaj s krompirjem in mesom. Repo daj k fižolu brez vode, v kateri se je kuhala, potem pa to vodo po malem prilivaj do primerne kislosti.

Za točen postopek, pa začimbe, pa prežganje ja ali ne pa je toliko različic, kolikor je kuharic. Preglej na netu več receptov. Poskusi tistega, za katerega se ti zdi, da bi vam lahko bil všeč. Malo lahko tudi prilagodiš – npr če ne marate lovorja, ne daš lovorja. Če imate radi peteršilj, daš več peteršilja.
Po nekaj poskusih boš imela joto, ki bo točno po vašem okusu.

Zelje in repa, ki sta skisana s pomočjo kemije, sta takrat, ko sta surova, čisto ok. Strupeno kisla postaneta šele med kuhanjem. Noben krompir ti ne potegne ven tiste kisline…..

Mi ne spiramo zelja, ga pa ožamemo, da ni prekislo.

Velikokrat namesto jote kuhamo kar zeljno juho, kislo zelje od Naturete, tega ne ožemamo, noter kakšen košček piščanca ali purana, zelena, korenček in kos ingverja.

Repo skuham posebej.
Fižol skuham posebej in ga imam vedno v zamrzovalni skrinji v lončkih.
Skuham krompir, dodam sol, poper.
Krompir, ko je skuhan pretlačim. Posebej v ponvi naredim prežganje na svinjski masti. Nato dodam h krompirju, zraven še fižol in repo. Vse skupaj še malo pokuham in to je to. Okus je vedno odličen, joti nikoli ne dodajam mesa, ker jo jemo ponavadi ob petkih, ko večinoma ne jemo mesa.

Prav res mi ni jasno zakaj kuhate fižol posebej ? Prav voda od fižola da joti poseben okus. Jaz skuham fižol in krompir skupaj in poleg kuham kos prekajenih reber. Na grobo pretlačim oboje skupaj in dodam prevreto repo ali zelje. Pokuham par minut in zabelim s čebulo popraženo na olivnem olju. Sol poper in to je to.

Daj ti to malo razloži, boš. Ker bolj kot berem, manj razumem. Na kakšen način se kisa zelje/repa s pomočjo kemije? Mimogrede tudi med naravnim kisanjem potekajo kemijske reakcije – fermentacija.

Kuham samo vipavsko joto.
500, g zelje/repe, 500 g krompirja, 250 g fižola namočenega en dan prej. Poskusi zelje/repo in če ti je preveč kisla jo splahni preden jo daš kuhati. Posebej skuhaj fižol in posebej krompir. Lovor lahko dodaš med zelje ali med fižol. Ko je zelje/repa kuhana jo daj v lonec in dodaj fižol ter rahlo zmehčan krompir – po občutku dodaj vodo od krompirja in fižola ter prevozno vodo od kuhanja zelja/repe do primerne gostote in kislosti. Prežganje: mast/ocvirki lahko malo moke ali pa tudi ne če je krompir dovolj škrobnat, česen da zadiši in začinim z soljo ter poper. Kuhaj še 10-15 minut, da se vse skupaj poveže. Suhomesnat proizvod sama kuham med zeljem/repo, ampak se mi še ni zgodilo, da bi bilo prekislo, tudi nikoli ne spiram zelja/repe. Ni pa vsako zelje dobro skisano oz. fermentirano. Manj težav je z repo glede okusa.

New Report

Close