JOTA s kislo repo
Posebej skuhaj fižol, lahko že kakšen dan prej, ali pa ga imaš v zamrzovalni skrinji.
Posebej skuhaj repo. Rebrca malo pocvri, da dobi lepo barvo.
Olupi, operi in zreži krompir ter ga daj kuhat. Posoli. Olupi dva stroka česna in na drobno sesekljaj. Ko je krompir skuhan in zmehčan, ga pretlači, nato dodaj fižol, repo in pocvrta reberca ter še vse skupaj pokuhaj.
Na svinjski masti narediš malo prežganja (z moko) za zgostitev in dodaš v joto. Po potrebi še posoli in popopraj.
Jaz imam fižol zmeraj skuhan na rezervo in ga imam v skrinji, spravljenega v jogurtovih lončkih.
Jota njami :))))))))))))))
Napisala ti bom kar po moje…
1. Česen in repo podušim, potem pokuham naprej.(lahko dodaš poper, lovorjev list – po želji)
2. Posebej skuham krompir na kocke, kasneje!
3. Včasih pokuham posebej fižol in suho meso(rebrca) ali pa to počasi dodajam k repi ki se kuha…
4. Proti koncu del krompirja pretlačim(da zgosti joto), del pa pustim da je krompir viden v joti, včasih pa vse pretlačim…
Vse skupaj dam v en lonec, na počasnem ognju na pokuha toliko, da se okusi prepojijo…
(če nimam časa ali pač želim tako – potem velikokrat naredim samo to – česen in repo podušim, zalijem s kuhanim krompirjem v njegovo vodo ter jem samo to – na žlico) – meni je to čisto ok…
Tako na kratko…ima sigurno katera zelo izostren recept za super joto! Pa ti ga bo napisala…
– obvezno delam joto z dost pražene čebule + česen…vse skup spasiram s paličnim mešalnikom …nikoli ne delam prežganja ampak zgostim z pretlačenim, posebej kuhanim krompirjem
– nikoli ne kuham fižola posebej…je piksna čist ok
– začimbe- cel poper, brinove jagode, lovor, muškatni orešček, mleta paprika, kumina, majaron
-nikoli ne odlivam vodo od repe…iz vrečke stresem vse skup direkt v lonec
– na čisti masti pocvrem narezana rebrca