Juha iz posušenih gob
Gobe namoči v mlačno vodo za ene pol ure in jih potem dobro operi. Vmes pa prepražiš čebulo, dodaš na kocke narezan krompir, lovorjev list,česen, posoliš in popopraš in kuhaš da je krompir skuhan. Doliješ željeno količino vode, dodaš gobice, peteršilj in kislo smetano.
Samo še nasvet: če želiš juho zgostiti, odvzami del kuhanega krompirja in ga zmečkaj in dolij nazaj k juhi. Tako ne rabiš gostit z moko.
Gobe je dovolj da namočiš za pol ure v toplo vodo.
Sicer pa jaz narežem krompir na drobne kockice in ga dam kuhat v osoljeno vodo z lovorjevim listom, dodam še gobe. Ko je na pol kuhano, naredim svetlo prežganje (olje, moka, malo čebule in na koncu česen) in dodam v juho. Dodam še sesekljani peteršilj in na koncu žlico kisle smetane.
Vladka
Hmmm… kaj torej – vodo odlit ali ne. Eni recepti jo upoštevajo eni ne. Meni bi bilo sicer bolj logično da voda ostane saj so v njej tudi aromatične snovi, po drugi strani pa zgleda tako zelo neapetitlih taka rjava. Pa meni se gobe nikoli lepo ne napijejo, vedno ostanejo nekako trde, tako da se čuti da so bile suhe. Običajno jih namočim s toplo vodo.
Meni nikoli ne ostanejo trde, imam pa doma posušene. Voda ne sme biti zelo vroča, se pa ta voda seveda uporabi… saj se razredči v ostali juhi in ni potem tako temna. Seveda pa ne pretiravam s količino gob… 15 g je “vrh glave” za dober liter juhe.
Vladka