juha z zdrobovimi zlicniki
1 jajce, 2 žlici olja zmešaš, dodaš zdrob, ne instant, ampak navadni zdrob, dodaš nasekljan pateršilj in zmešaš. Če želiš, da bodo cmočki mehki, mora bit masa mehka, tako da ko zajameš z žlico je ravno tok trda, da se ne razleze, da lepo ostane kupček na žlici. Potopiš v juho in naslednjega in naslednjega. Vzami majhno žličko, drugače bodo cočki preveliki, se fino nakuhajo. Tako da delaj majhne. V juhi iz vrečke so majčkeni, če hočeš to velikost vzami malo kavno žličko in mase polovico žličke. Kuhaj v POKRITI posodi 15 minut. Če želiš da so cmočki trši (to majo moji rajše) naredi maso precej bolj gosto. Lahko pa prvi cmoček zakuhaš (če ne veš ali je masa dovolj gosta) naj se kuha par minut, če se ne razkuha je ok, zakuhaj vse naprej. .če se razpade dodaj gres, da bodo malce bolj skup držali.
Ni res.
Meni se zdi, da vse ful komplicirate.
Stepem eno jajce L veliosti z malo soli, dodam 2 čajnih žličk inastant pšeničnega zdroba in zmešam, potem pa vidim, kakšna je gostota, ponavadi dodam še 1 ali 2 žlički, če pa slučajno kaj delam vmes, da ne uspem takoj zakuhat in masa stoji 5-10 minut, se tudi že malo zgosti in ni treba nič dodajat. Masa mora bit mehka, da se ne cedi z žličke, a da ni gosta, taka rahla. Ko to zakuhaš, so cmočki mehki. Ne dodajam nobene maščobe in drugih začimb razen soli.
Očitno mi kar dobro uspe, ker ko imamo koga na kosilu, vsi glasujejo za juho s knedlicami.
Za našo večjo družino naredim tako:
V skodelico dam dva koščka masla in počakam, da se raztopi. Dodam dve jajci, malo soli in dobro zmešam. Nato dodam zdrob, toliko žlic, da se lepo napoji. Če je zdroba preveč, postanejo žličniki trdi. Sama na oko vidim, koliko zdroba gre. Tako pripravljeno maso dobro premešam in pustim stati eno uro.
Žličnike z majhno žlico zakuham v vrelo juho. Žličniki so skuhani, ko lepo narastejo, prav je, da se kuhajo počasi, pokriti.
Če ste v gospodinjstvu samo trije, daš samo eno jajce in manj zdroba. Meni vedno uspejo.