jušna osnova
Ponavadi jo imam vedno v skrinji (govejo ali piščančjo), saj kadar kuham juho, jo skuham v velikih količinah in potem po porcijah zamrznem. Največ jo uporabljam v jedeh, ki so drugače bolj šibkega okusa – npr. za riž. Ja, seveda je boljše kot samo kuhan riž na vodi. Če pa delam rižoto in imam velik kos mesa, se mi pa zdi, da ni treba dodajati še jušne osnove, saj že meso da dovolj okusa.
Tista iz vrečk in konzerv je ničvredna.
Pač pri mesarju, ki ga dobro poznaš, kupi malo kvalitetnega bočnika in nekaj kosti z v juho, tud kakšna goveja rebra so kr OK.
Pol pa dosti jušne zelenjave, npr. korenček, krmna repa, por, čebula, krmnno korenje za pujske….vse to lepo očisti, nareži in v lonec. Posoliš in počasi, res počasi kuhaš. Na začetku ko se pojavijo pene na vrhu to lepo pobiraj z žlico….
In to juhco kuhaš ta, ene dve al pa še nekaj več ur….
In imaš odlično jušno osnovo brez enga E-ja, en kup zelenjave kot priloga, meso ko je kuhano pa lepo zrežeš na tanke kose jih okisaš in ponudiš kot mesno solato….Uglavnem miljon možnosti.
Če pa napišem kako sem skuhal za mene najboljšo temno lovsko juho iz košute v mojemu življenju, mi pa tako al tako ne boste več verjeli….