kafetiera-kako uporabljati?
V spodnji del naliješ vodo (prvič prevreš samo vodo), v cedilce dodaš kavo – običajno kavo – bog ne daj nescafe ali kaj takega (Lavazza rossa, Ily) toliko kolikor je v cedilcu prostora, zašraufaš in daš kuhat. Ko pride ven kava slišiš drugačen način piskanja in odstaviš z ognja ko dela puf, ….puf …. puf,……………..puf (no tako nekako) odpreš-odgrneš zgornji pokrovček, premešaš, ker na začetku gre bolj močna ven in postrežeš. Čisto enostavno. Pa upam da je Bialettijeva – edina prava kava iz kafetirer je iz nje.
v spodnji del naliješ vodo nekako do ventila. v tisto sito daš mleto kavo, vzameš kako espresso kavo, najbrž jih boš probala več, predno boš ugotovila katera ti ustreza. jaz napolnem sito in poravnam z žlico, vendar ne pritiskam premočno. nekateri ful močno pritiskajo, nekateri pa samo nasujejo kavo in nič ne poravnajo. tukaj je več načinov, kateri je pravi pa nisem čisto sigurna.
potem naviješ zgornji del in pristaviš na ogenj, ki naj ne bi bil močan. ko zavre voda spodaj, bo v zgornjem delu kafetjere natekla kava in napolnila posodico. ko spodaj ni več vode, boš zaslišala zvok kafetjere, kot neke vrste votlo piskanje in takrat jo odstaviš z ognja.
ahhhh, že ves dan si želim dobre kave, pa je moj želodec čisto fuč po bakteriji in zdaj še po virozi, tako da si jo pač moram samo želet in moje kafetjere čakajo in nabirajo prah
Jaz ti svetujem, da vodo prevreš večkrat, 1x daj tudi kavo noter in jo vrži stran.
Aja, pa Bog ne daj – kafetiere niti pod razno ne smeš dati v pomivalni stroj ker “oksidira” in je potem neuporabna. (Dobro je, da to poveš tudi ostalim družinskim članom, da jo ne da v pomivalni kdo po pomoti.) Jaz jo niti z “prilom” ne perem, čisto nič, samo z tekočo vodo. Pravi gurmani pravijo, da se kafetiera “udela” šele takrat, ko postane noter rjavkasta od kave…
Ja, pa kupuješ kavo malo preberi, če je oznaka “MOKA” – to pomeni za kafetiero. Nekateri proizvajalci (Lavazza) pa imajo na zadnji strani celo narisano akfetiero
Pa uživaj v kavici, kajti ni je boljše kot iz kafetiere
Jaz kakšen mesec uporabljam kafetiero od Bialetti-ja, kavo pa “illy – roza”.
Kafetiero perem samo z vodo, in še to samo z roko, nič krpe ali kaj podobnega.
Natočim mrzlo vodo, in dam na minimalno temperaturo kuhat. Tako se para počasi postopoma dviga skozi kavo in priteče na vrh črna kava z rjavo “smetano”.
Kdor je napisal kaj ljudje klamfajo, da gurmani prisegajo na tako kavo. Vsak ima svoj okus, bosancu verjetno ne bo všeč italijanska kava. Slovencu ki celo življenje pije turško, tudi verjetno ne bo všeč espresso. Meni je super. Okus, pa še zoca ni
Je pa res da smo slovenci navajeni večje doze spit, kot italijani, jaz recimo kuham v kafetieri za 3 kave, pa je to doza samo zame. Moram kupiti še eno, če dobim obiske
Mene pa zanima kaj je fora dvojne mrežice.
Imam kafetiero ki od amc posode ki je po sestavnih delih podobna tejli
http://www.google.si/imgres?imgurl=http://www.podarimo.si/slike/slika21240520165.jpg&imgrefurl=http://www.podarimo.si/29323-kafetiera-in-loncek-za-penjenje-mleka&h=600&w=800&sz=109&tbnid=TBx4XOBN9twj0M:&tbnh=98&tbnw=130&prev=/search{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Fq{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Dkafetiera{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}26tbm{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Disch{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}26tbo{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}3Du&zoom=1&q=kafetiera&docid=Gqxv0RUPJ9ZGpM&hl=sl&sa=X&ei=jdQCT63yHcju-gbSg8GeAQ&sqi=2&ved=0CDMQ9QEwBQ&dur=285
In čisto desno na slikci je se ena mrežica. Kako obrnit to mrežico (štift navzgor ali navzdol), kam se da kavo,med prvo in drugo mrežico, ali med drugo in tretjo mrežico (tretja je še na zgornem delu ki se privijači)
Pozdravljene kofetarce
Poglejte si navodila za uporabo kafetier na spletni strani http://www.kafetiera.si
Pa veliko užitkov ob kavi!
lahko da je kava prevč drobno mleta in če je takšne kave preveč, se začne dogajat to ar se dogaja tebi. Jaz bi kafetiero z vodo očistil (daš samo vodo v kafetiero pa na ogenj), potem pa če boš ostala na isti kavi (tej, pri kateri imaš težave s kafetiero) le te manj doziral. V kolikor ni izboljšanja kavo zmešaš z neko drugi kavo, jo uporabiš za turšk kavo ali pa šenkaš sosedu/i, če turške ne piješ, itd