Kaj bi si mislili… vrtec
Ko sem bila jaz v fazi “ustvarjanja” – to je bilo med porodniško, ko sem imela več časa, sem shranila vse možne stekleničke , posodice, okrog fehtarla za vse možne škatle ki jih imate shranite, spomnite se name, jaz to rabim ,ker predelam, skratka doma sem imela eno manjše skladišče embalaže in smo z otroki pridno prčkali in “ustvarjali” . No, ko sem šla v službo seveda ni bilo več toliko časa, otroci so bili v vrtcu in šoli, tako da sem nesla dve veliki škatli v vrtec. Takrat sem mislila itak samo na to, da se znebim šare in na to, da sem jim nardila uslugo z materialom, ki ga res ni bilo malo. OK mogoče sem, oz. verjamem da sem jim naredila uslugo, upam pa tudi , da me niso pol izobražene strokovne delavke tako vlačile po forumih in bog ve kje še, tako kot dela to ta moderna vzgojiteljica. Enega otroka še imam v vrtcu in pomoje bom zdaj v bodoče prekleto pregledala vse kar bom nesla.
Tole vtikanje nosu v prehranjevalne navade družine je nič drugega kot vtikanje tja, kamor ni treba. In delanje zaključkov na podlagi le nekih nedefiniranih faktorjev. Tudi sama zato ne prinesem več v vrtec nič.
Se pa zadnje čase po vrtcih dogajajo nekam čudne stvari. Moram omenit.
Sodelavka par dni nazaj tako pride na en kratek čvek (En od njenih otrok je star dobre 4 leta in obiskuje bližnji vrtec). In pove, da se je sine zvečer razgovoril in povedal, da jih je obiskala ena medicinska sestra, jim dala liste papirja ter jim naročila naj narišejo, zakaj večkrat jočejo. In potem te liste odnesla.
Na prvi pogled? Kakšen občutek ste dobile?
Jaz prav nič dobrega. Ne vem, prva misel se mi je utrnila, da na tak način npr. ugotavljajo morebitne zlorabe otrok (ja, to kar naprej ponavljajo, kako so oni dolžni prijavljat in bla, bla, v resnici pa rep med noge). Saj, načeloma ne bi s tem bilo nič narobe, samo 4 letniki znajo zafantazirat marsikaj, niti kaj takega brez privoljenja staršev zagotovo ne smejo počet.
Ne vem, če se v našem vrtcu to zgodi, jih prijavim.
pa kaj je takega napisala?! tiste, ki se zgražate najbrž tud tako kuhate al pa fehtate škatle naokrog, da bi jih vaš otrok lahko največ prinesel v šolo al kaj?
te iste pišete katero naravno kozmetiko uporabljate, pa da v vrtcu nič sladkarij, pa najboljšo opremo za vašega sončka,
vsak dan seveda pojeste veeeeeliko skledo solate, ne napišete pa, da zraven skuhate instant pire…
men je pa frutek čist ok hrana. Je bio in 100 boljši od kupljenih škropljenih jabolj.
Tudi frucverge in monte…kaj manjka …mlečni izdelek bogat s kalcijem. Se strinjam, da je boljš navaden jogurt, ampak tudi tole ni slabo.
Se pa spomenm ko je moj otrok hodil v vrtec..zajtrk pašteta, krof, hrenovka, itd…
Pa ne bom rekla, da tega doma ne jemo…se veda jemo, ampak tam se je tedensko menjalo samo sr***.
Kje so stari dobri zajtrki kruh, marmelada, med, jogurt, frucverge, tudi frutek…
jaz priznam, evo do zdaj sem 2x kupila instant pire. Prvič je bilo, ko smo šli na smučanje za teden dni in se mi ni ljubilo vreče krompirja gor vlačit in pol sem ga kupila še 1x, ker sem ga doma imela za zgoščevanje, pa mislim, da je tisti drugi vrečki že rok trajanja potekel. V vrtcu oz. šoli nikoli ne kompliciram kaj jedo, če je pašteta HB da je, ker jo imata rada, enako rečem za hrenovke. Biološko pridelanih kremic in podobnega sranja ne kupujem, ker mi je to larifari in metanje denarja stran, tudi eko in bio zelenjave ne kupujem, ker jo imam doma na vrtu.
Včeraj smo pa šli zvečer na hamburger evo za uničit sem, pokličite socialno.
Veš draga vzgojiteljica36, jaz nisem vzgojiteljica in moj delavnik ni dolg 6 ali 7 ur, kolikor pač že imate in JA, marsikdaj pride kakšna skutka, frutek…prav, ker v obilici dela ne zmorem vsega skuhati, nabaviti, pripraviti…itd… brezveze. Kako lahko tako oceniš nekoga, ki ga sploh ne poznaš. Mislim, da bo od zdaj naprej marsikdo v vrtec nesel kakšno stvar manj, ki jo “fehtarite”. In če pomislim, 300€ za vrtec, naj vam kar vrtec nabavi pripomočke za igranje in ustvarjanje.
Ne prehitro sklepati slabih stvari.
1) Jaz se tudi večkrat med tednom poslužujem instant stvari za kosilo, vendar tega sinu ne dajem, ker poje kosilo v vrtcu. Ko pride iz vrtca mu ponudim sadje, ki ga poje, medtem pa jaz začaram kakšno na hitro instant kosilo zame in za moža. Žal je tako, če moraš kuhati sam in prideš domov ob 16.30h. Med vikendom pa zmeraj skuham kvalitetno in zdravo kosilo, ker obožujem kuhati.
2) Zdrave stvari niso v škatlah. Ti si zahtevala škatle, pa ti jih je prinesla.
Kako ste hecne, celo uro se že nasmiham, ko vas berem, zdaj se bom pa le oglasila… Kako ste v luft skočile mamice. Ni možno, da bi ena mamica tako kuhala, zagotovo si je nabrala okoli, pa zagotovo vzgojiteljica hodi k mamici jest, pa sploh ne kuha, pa zagotovo so marsovčki podtaknili vse te škatle z instant prehrano. Seveda nikaaaakor ni možno, da bi kje obstajala mamica, ki bi kuhala samo svinjarijo, ne to pa ne. Vzgojiteljica nima pojma, grozna grozna ženska, pa neumna, pa pod prste vam gleda, pa nikoli več ne boste prinesle škatel. Kako ste hecne, tako ste skočile kot da vam je kdo nastavil ogledalo. In ena je tudi enkrat skuhala instant pire in da naj jo na socialno prijavijo, kar tekmujete katera bo bolj trapasta. Jaz nisem naštela dveh škatel, ampak ene 30 škatel same instant hrane v dveh tednih. In neeee, to je zagotovo od treh let (ali pa 10), pa je zbirala in hranila samo take stvari…
In vzgojiteljica je res grozna, ker je to omenila na forum, od vzgojiteljic se pa to ja ne pričakuje, ker one so pa nadljudje… Smešne ste res, trapaste do amena.
Ps. Mislim, da nobena, tudi ta vzgojiteljica ne gleda kakšne škatle prinesete, ampak tako količino nezdrave prehrane, bi pa jaz tudi opazila. In tudi ve.
Aja ne, ve ne.
Nobena ni rekla, da je ok tako kuhanje, samo trdite, da je zihr vse ostalo možno, samo to da mama to kuha, ne.
In ker je pa vzgojiteljica malo bolj realna, pa na grmado z njo, ker ji ni vseeno.
Aja, še to.
Poglejte kake napletate v zadnji uri… Malo se berite… Same nepreverjene teorije trosite, ko pa ena vzgojiteljica naredi enako (oziroma dosti bolj verjetno teorijo), jo pa spljuvate..
A res tako malo zaupate ženskam, ki vsak dan skrbijo za vaše otroke?
Ps. Nism vzgojiteljica, nisem bio mama, ampak preprosta mama, ki kuha včasih tako, včasih drugače, res pa se ne počutim tako ogroženo kot očitno ve.
Jaz tudi kuham tako kot tista mama in tudi pri nas bi se v par dnevih nabralo toliko škatel. Pa kaj, naj. Nimam časa, nimam varstva, če se kdo javi, da mi bo kuhal zdravo, z veseljem sprejmem. Ko imam čas rada kuham, ampak med tednom smo pa na instant zadevah. In pogrešam, da pri nas ni večje izbire tovrstne hrane.
Aja, in samo v premislek …. mislim, da frutek ni nič bolj nezdrav od jabolka, hruške in drugega sadja, ki ga kupite v Sparu, Mercatorju, Tušu …. tisto je šele nezdravo. Stoji v skladiščih prešpricano z vsem mogočim, da ne zgnjije hitro in podobno.
No zdaj, ko ste ene pa tolk pametne, pa mi povejte, a kuharca v vrtcu dela pire iz krompirja ( torej olupi enih 30 kil zjutraj, ko pride delat ) al ga instant nardi iz vrečke oz kar iz škatel ? Oz. večina vrtcev sploh nima kuhinje, ampak dobijo hrano iz nekega večjega obrata- zjutraj ob 4h začnejo lupit krompir, da majo vaši sončki ”taprav” pire. Dejte se mal zresnit no.