Kaj bi storili v mojem primeru?
Nekaj postov nižje je tema o hospitalizaciji in alergoloških preiskavah in sem svoj odgovor napisala tja (kopiram sem). Vendar me iz minute v minuto bolj jezi. Kaj si predstavljajo?! Koliko časa še? Kdaj bomo izvedeli, kaj se z njo dogaja? Česa ne sme uživati? Kaj naj sploh storim?! Naj pokličem tja in vprašam koliko časa bo trajalo vse skupaj? Naj mirno čakam, kljub temu da smo že na ta odgovor čakali skoraj 3 mesece in ne 2-3 tedne?
Da povem še svojo izkušnjo. Naša pikica je bila novembra na pediatrični, ker je po gnojni angini in jemanju Ospena dobila otečene členke na rokah, boleče otečene gležnje…pa smo šli zvečer k zdravniku in nas je takoj poslal naprej. Pri sprejmu smo opazili tudi rdeče izpuščaje po telesu, ki so nastali med vožnjo v bolnico. ostala je tam na preiskavah. Dali so ji Claritine sirup proti alergiji in naslednji dan ni bilo več oteklin in izpuščajev. vzeli so ji še bris iz žrela zaradi gnojne angine, ki je bil pozitiven, kar pomeni, da je imela še angino, antibiotika pa ni smela več uživati. Pa so jo kljub temu poslali domov. Testiranja sploh niso opravili. Pač so težave čez noč izginile in ni pomembno zaradi česa so se pojavile, pač ima otrok gnojno angino in ne sme jemati zdravila…naj gre kar domov. Ok. Na odpustnico so napisali, naj se na testiranje naročimo od 22.12.do 10.1. enkrat-naj pokličemo, pa nam bodo povedali ali imajo prosto posteljo za 3 dni ali ne. Kličem po praznikih in nas naročijo 8.1. Otroku na lep načim pripravljamo do tega, da bo pač 2x prespal v bolnici, da bo mamica zraven… Skratka psihično take zadeve zdelajo otroka, pa čeprav ni nič strašanskega. 8.1. zjutraj spakiramo potrebne stvari in najlubšo igračko in gremo v bolnico. Pridemo tja, povemo kaj imamo nato pa nas pošljejo na odvzem krvi in DOMOV. Halo? Ok, pač smo malo po nepotrebnem obremenjevali in klicali za prosto posteljo… Obljubijo nam izvide v roku 2-3 tednom. Dobila pa sem jih ravno danes. Pred 2 urama v poštni nabiralnik. In načeli so mi živce, ko sem prebrala izvid. Za lažje razumevanje vam bom kar prepisala njihovo mnenje in skladnost stavkov.
“Pri otroku bi bilo potrebno opraviti še alergološke kožne teste, na žalost pa testiranja trenutno ne moremo opraviti, ker nimamo na voljo potrebnega preparata. Opravičujemo se vam in vas bomo naknadno obvestili, ko bo uspeli uvoziti praparat. Dosedanji proizvajalec Alergopharma ga je namreč prenehal izdelovati preparat za testiranje preobčutljivosti na penicilin in ičemo novega proizvajalca.
Za razumevanje se vam zahvaljujemo in lepo pozdravljeni!”
To je dobesedni prepis našega izvida-z vsemi napakami vmes. Dejansko se sprašujem, zakaj je morala naša mala revica darovati 3 epruvetke krvi za preiskave!
Med tem časom pa je morala preboleti vnetje ušeska 1x in angino 1x brez antibiotika, saj ne vejo ali ji ga lahko predpišejo ali ne.
Se vam zdi da je to normalno, mogoče pretiravam z vsem tem besom?!
Pozanimaj se, kje drugje lahko opraviš teste.
Gnojna angina brez penicilina lahko v nekaterih primerih pušča posledice, kolikor vem, se lahko v primeru alergije na penicilin zdravi z drugimi antibiotiki in mogoče je potem treba biti malo bolj previden in preveriti učinke takega zdravljenja.
Posvetuj se o tem z svojim pediatrom, če ne boš zadovoljna, pa prosi za drugo mnenje ali zamenjaj pediatra.
Saj ni nujno, da bo kaj narobe, a otroka bi morali malo bolj resno obravnavati.
Poleg tega pa je podatek, ali si alergičen na penicilin zelo pomemben.
VEČ MORAŠ ZAHTEVAT, NE SAMO ČAKAT IN PROSIT.
Na žalost poznam zgodbo o naročanju alergenov. In če jih NI jih NI.
Alergološko testiranje za otroke pa ne poteka v vsaki ambulanti – zato je tudi potrebna hospitalizacija.
Tvoj pediater je o možni alergiji na penicilin obveščen in njegova dolžnost je da pač predpiše drug antibiotik – saj jih je na miljone.
Za birokracijo pa zdravstveni delavci zaenkrat res ne moremo biti krivi, oziroma se bo potrebno pritožiti kam drugam.
saj ne obstaja samo penicilin. moja hči je alergična na amoksiklav in pač dobi sumamed ko ima vnetje ušes. Nikoli, ampak res nikoli ne bi otroka pustila, da bi preboleval vnetje ušes brez antibiotika zaradi posledic. mogoče pri vas ni v tako hudi obliki, pri nas se bobnič predre in teče gnoj ven in mora nijno jemati antibiotike
Lahko vam opišem kakšen je običajen postopek pri sumu na alergijo na Ospen:
Če otrok ob jemanju Ospena dobi znake alergije se Ospen ukine in se ga zamenja z drugim antibiotikom, ki ni soroden Ospenu.
Alergijo se zdravi z zdravili proti alergiji (če je alergija blaga lahko doma, če so znaki alergije hudi in po zdravilih ne izginejo pa v bolnici, kjer je otrok pod nadzorom).
Po nekaj tednih (običajno 4 tedne) se odvzame kri za ugotavljanje protiteles na penicilin. Toliko časa je namreč potrebnega, da protitelesa v krvi nastanejo.
Ko se nabere zadosti vzorcev krvi različnih otrok se te vzorce testira.
Če je izvid pozitiven je s tem stvar zaključena. Otrok je alergičen na penicilin in ne sme nikoli več dobivati Ospena ali sorodnih antibiotikov.
Če je izvid negativen, je potrebno izključiti, da gre za alergijo po kakšnem drugem tipu, ki se ne pokaže s protitelesi. Potrebno je opraviti kožni test. Ker tega preparata trenutno ni na voljo (najbrž ga ni nikjer v Sloveniji) je treba pač počakat, da preparat bo.
Če je še kožni test negativen se opravi provokacija s penicilinom. Otrok pod nadzorom dobiva sprva zelo majhne, potem pa vedno večje doze Ospena, dokler ne pridejo do terapevske doze. Če tudi ob tem ni alergične reakcije se zaključi, da lahko dobiva Ospen.
Dokler se alergija na ta način ne izključi ni varno, da bi otrok dobival penicilinske antibiotike. V primeru, da mora dobiti antibiotik obstaja jasno navodilo kateri je prvi izbor ob alergiji na penicilin.