Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj bi vam koristilo…

Kaj bi vam koristilo…

Zanima me vase razmisljanje o tem, kaj bi vam koristilo pri vzgoji otrok, katera znanja in informacije bi npr. potrebovali….
Sama sedaj, ko sta hceri ze malo vecji ugotavljam, da bi mi poleg “svoje logike”, knjig in izkusenj prijateljic, pomagalo, ce bi se lahko obrnila na kaksnega “strokovnjaka” iz podrocja vzgoje, pa ne mislim v zvezi s kaksnimi vecjimi tezavami, ampak tiste male dileme ali delamo prav, kako bi lahko naredili boljse, drugace. Kako npr. poskrbeti za najbolj uravnotezen razvoj otroka na razlicnih podrocjih? Vcasih pomislim, da bi bilo fino, ce bi obstajali npr. tecaji za razlicna podrocja, kjer bi se lahko starsi tudi “ucili”. Mogoce se bo to zdelo komu smesno, pa vendar me zanima, ali se kdo tako razmislja kot jaz?
LP.

Menim, da je dobro, da razmišljaš o tem, a menim tudi, da razmišljaš nekoliko mimo. Važno je, da znaš otroka usmerjati tako, da sam uvidi, kaj ga res zanima, da si zna v življenju postavljatai prioritete in dam iskati informacije, se učiti …

Če želiš potrditev, da pravilno vzgajaš, poglej svoje otroke, ko se pogovarjajo z drugimi. So samozavestni, zadovoljni, veseli?

Ali si upaš trditi, da ne potrebujejo stalne kontrole in usmerjanja. Ali so svoji starosti primerno samostojini?

Ne bosi tako zaskrbljena, glej na vzgojo z vedre strani, s humorjem, veseljem. Obveza, nuja, prisila, odgovornost so izrazi, ki naredijo življenje tako resno, trdo in neizprosno. Saj je vse to res, a če je obarvano tudi s tistimi mihkimi kot so smeh, dobra volja, radovednost, prijaznost, samostojnost, nagajivost, inventivnost, potem se da zelo lepo živeti.

Prisluhni sebi, ti najbolj veš, kako! Dejstva, ki so neomajna pa so tako ali tako v knjigah. Vse se da najti in prebrati. Interprtacija pa naj bo tvoja in samo tvoja je najbolj prava za tvoje otroke.

Potrebovala bi nasvete glede tehničnih zadev (priprava prilagojenega mleka, ugajanje goste hrane … ), glede vzgoje pa nikakor ne. Se raje zanašam na svoj občutek.

Le jaz najbolje poznam svojega otroka..kaj ti pomaga strokovnjak recimo, ko ti otroka tera na kemijo, ker ima v soli v kemiji odlicne ocene, jaz pa kot mati vem, da to ni to in ima raje tehnicne stvari in bi bila kemija ziva izguba in zamorjenost zanj, torej vidis kaj ti zelim povedat. Oni lahko nekaj na splosno, kar se ne pomeni da je to res ono pravo za tvojega otroka. Jaz se zanasam le nase, na mojo familijo, moza, na ljudi, ki res dobro poznajo moje otroke, če sem v kakšnem dvomu je toliko dobrih knjig ali kam poklicem…da bi nekdo drugi odločal in mi narekoval kako in kaj, ne hvala, zakaj ne, sem razložila!

So enkrat v vrtcu organiziranli srečanje staršev s pedagoško psihologinjo (ne me za jezik!) s prakso tudi kot vzgojiteljica v vrtcu. In je bilo prav prijetno – malo pogovora med seboj, malo stroke… In smo se vsi strinjali, da bi bilo lahko to večkrat. Pa se žal tisto “večkrat” še ni zgodilo.

Saj ne da bi slepo sledili “modrostim” drugih, le včasih bi prav prišla kakšna usmeritev, da ne bi bilo potrebno do istega učinka tako na okoli.

Jaz razmišljam tako: poberem “modrosti” od povsod, kjer se dobijo: iz knjig, revij, od drugih staršev, sorodnikov in tudi predavanj. Tega pa ne jemljem v celoti za suho zlato, ampak “uporabim” na otrocih po svoji lastni zdravi kmečki pameti in intuiciji.

Mislim, da je zdaj že skoraj povsod vsaj nekaj predavanj na temo vzgoje, samo malo je treba naokoli pogledat. Če so občasna predavanja v takih krajih, kot so Postojna, Pivka in Sežana (za te recimo vem, da so), potem ne bi smel bit za nikogar problem udeležit se jih.

Imaš prav, zato so pri nas v vrtcu precej dobro obiskane šole za starše s fantastičnimi slovenskimi strokovnjaki, ki vsakič razpredajo o kaki temi povezanimi z otroki.

In to financira naša Lj. občina.

Bravo!

Lp, Srči

Meni osebno je bil tale forum kar dobrodosla stvar, veliko mnenj in izkusenj na enem mestu. Ravno tako bi mi prav prisla kaksna spletna stran, kamor bi vtipkal “problem” in bi ti vrglo ven menja strokovnjakov, bodisi odlomke iz knjig bodisi clanke iz revij.

Drugace pa, zdrava pamet, pa je. Se se najbolje obnese.

Ni pomembno biti popoln, pomembno je biti popolnoma to kar si.

New Report

Close