kaj bi vi naredili
Situacija je sledeča: po mami sva s sestro podedovala vsaka polovico stanovanja. Dogovorili smo se, da se stanovanje ne proda, ampak da ga dobi njena(sestrina) hči, s tem, da se mene izplača. Ker pa ta hči še študira, nima rednih dohodkov, sem pričakovala, da bo zanjo vzela kredit sestra(torej njena mama), da me bo lahko izplačala. Ampak sestra pravi, da se noće zakreditirat (pa imata oba z možem dobre plače) in da mi bo mesečno odplačevala stanovanje oz. mojo polovico. . Ampak ne kot najemnino, temveč obročno odplačilo mojega deleža.
S tem se sprva nisem strinjala, potem pa sem pristala, pod pogojem, da me izplača v najmanj 3 letih v celoti, ker bo v tem času njena hči že v službi in bo kreditno sposobna.
Moji domači :mož in sinova pa pravijo, da to ni v redu, glede na to, da imamo tudi mi kredit za hišo, ki bi ga lahko s to dediščino vrnili v celoti, sedaj pa ga ne bomo mogli.
Sem v precepu: nočem biti žleht do sestre, po drugi strani me pa moji morijo.
Kaj bi vi naredili, če bi bili v taki situaciji? naj poudarim, da se s sestro drugače razumeva; ampak kot pravi stari rek.”pri denarju se pa vse neha” in to očitno drži.,
Ja, enostavno pravi, da se noče zakreditirat, da so krediti neugodni, da se v 20 letih zelo preplačajo…. ampak, to itak vsi vemo, ki imamo kredite. Tudi jaz ga imam, zato bi ga lahko z dediščino odplačala, ampak sedaj ne bo nič.
To me moti pri sestri, ko pravi, da se ne bo zakreditirala; ampak po drugi strani, bi pa lahko rekla, da me noče izplačat, kaj bi pa potem? Slišala sem za primere, ko se solastniki niso mogli dogovoriti in so se tožarili na sodišču za prisilno prodajo stanovanja, itd. Zato sem pristala na njen način.
Ja, enostavno pravi, da se noče zakreditirat, da so krediti neugodni, da se v 20 letih zelo preplačajo…. ampak, to itak vsi vemo, ki imamo kredite. Tudi jaz ga imam, zato bi ga lahko z dediščino odplačala, ampak sedaj ne bo nič. In zakaj ne bo nič?
To me moti pri sestri, ko pravi, da se ne bo zakreditirala; ampak po drugi strani, bi pa lahko rekla, da me noče izplačat, kaj bi pa potem? Slišala sem za primere, ko se solastniki niso mogli dogovoriti in so se tožarili na sodišču za prisilno prodajo stanovanja, itd. Zato sem pristala na njen način.[/quote]
jaz sem tudi slišala za primere,kot si ti,ko se s sestro dogovorita,potem pride vmes mož in se zgodi tole– ti postaneš prasica
Žlahta – strgana plahta!
Glej, s sestro nista v enakopravnem položaju. Ona svoj del stanovanja in pretežen del tvojega koristi takoj. Torej bi bilo pošteno, da ti v primeru obročnega odplačevanja odplača tudi obresti.
Druga možnost je, da zamenjata vlogi po pravilih, ki jih je zase postavila ona. Uporabljaj stanovanje ti in ji njen delež odplačuj po obrokih. Od najemnine, ki jo boš dobila, boš to lahko storila.
Oziroma ji ponudi obresti, s tem da podaljšaš dobo odplačevanja.
Želiš, naj ona vzame kredit in plačuje obresti, da jih tebi ne bo treba, ker ti bi svoj kredit poplačala. V taki situaciji ni dobre rešitve in bo zamera v vsakem primeru.
Tu je kar nekaj vprašanj. Koliko imate še do konca vašega kredita? Zakaj s sestrinimi mesečnimi nakazili ne odplačujete vaših obrokov, ostanek pa prihranite za rezervo?.
Bi šla vsa dediščina za poplačilo vašega kredita? Kaj pa če sestra vzame kredit za del dolga, da poplačate kredit, ostanek pa vam plačuje mesečno kot je predlagala?
Tukaj osebno vidim več problemov:
1. neurejeno pravno stanje – kakšno je pravno stanje lastništva v zemljiški knjigi? je stanovanje pisano na vsako pol?
2. kako je urejeno to obročna izplačevanje? imate veljavno pogodbo, po možnosti v obliki notarskega zapisa z neposredno izvršljivostjo
3. ali so obroki, ki jih sestra plačuje samo v višini ocenjene vrednosti stanovanja, ali ti plačuje tudi obresti ali neko odemno za “predčasno” uporabo stanovanja?
Tole kar opisuješ meni smrdi na krasen recept za družinsko katastrofo.
1. pravno stanje bo urejeno: je bila oporoka in sva vsaka lastnici do 1/2
2. pogodbe še ni, je samo dogovor; kaj pa pomeni neposredna izvršljivost?
3.obroki so samo v višini vrednosti stanovanja, brez obresti, brez odškodnine za predčasno uporabo stanovanja…. kako pa naj bi ji zo zaračunala? ker dejansko je res, da bo ona oz. njena hči v stanovanju, ampak jaz bom menda še vedno solastnik, dokler me v celoti ne izplača, imam prav?
Je drugače, če kredit odplačaš naenkrat v celoti, ali pa samo s povišanim mesečnim obrokom. Tega banka sploh ne dovoli, ker ne more zaračunat nekih stoškov za predčasno poplačilo.[/quote]
Seveda lahko plačuješ povišan obrok, lahko pa tudi plačuješ normalnega, višek pa prišparaš in čez 3 leta izplačaš preostanek.
1. pravno stanje bo urejeno: je bila oporoka in sva vsaka lastnici do 1/2
2. pogodbe še ni, je samo dogovor; kaj pa pomeni neposredna izvršljivost?
3.obroki so samo v višini vrednosti stanovanja, brez obresti, brez odškodnine za predčasno uporabo stanovanja…. kako pa naj bi ji zo zaračunala? ker dejansko je res, da bo ona oz. njena hči v stanovanju, ampak jaz bom menda še vedno solastnik, dokler me v celoti ne izplača, imam prav?[/quote]
neposredna izvršljivost pogodbe je klavzula, ki se jo lahko dogovoriš pri notarju, da se izogneš civilnemu pravdnemu postopku in lahko neposredno izterjaš plačilo (sicer gre za dvodelen postopek)
glede 3. točke – zdaj mi je povsem jasno, zakaj se tvoja sestra noče kreditirati – dogovor s tabo, ki se več kot očitno ne spoznaš ne na pravno ne na ekonomsko finančno plat, je zanjo precej cenejši in uporabnejši
naj te opozorim še na eno “malenokost” kot formalni solastnik stanovanja (čeprav ga dejansko ne uporabljaš) si zavezanka za vsakoletno plačilo NUZS oziroma bodočega davka na nepremičnine, za rezervni stanovanjski sklad itd…
je prav, da te skrbi. Ne igraj po nepotrebnem dobrotnice.
Sta že imeli zapuščinsko razpravo ? Pravnomočen sklep o dedovanju stanovanja na polovico je avtomatično vpisan v ZK, če se ne bosta na naroku drugače dogovorili. Recimo, da je stanovanje od sestre in te je dolžna izplačati v n času.
Solastništvo ni kar tako nekaj. Če sestra ne bo plačevala položnic boš kot solastnica dobila izvršbo tudi ti.
Sem se šla dobrotnico in imam sedaj dve izvršbi za podedovani polovici. Uporabniki ne plačujejo stroškov.
Resnično dobro premisli, posvetuj se z odvetnikom, skleni notarski zapis.
Ja, dogovori se, da ti izplačuje sorazmerno najemnino za tvoj del, ti pa sorazmerno kriješ stroške. Npr. po prvem letu znižaš za 1/3 svojega deleža in po drugem letu še za 1/3, ti njej najemnino, ona tebi stroške.
Meni vajin dogovor ni nič sporen, samo dorecita in zapišita stvari, zaradi tebe, da boš izplačana in zaradi sestre, da ne boš ti potem po treh letih kaj šuštrala s prepisom.
Ne, zapuščinske razprave še ni bilo, ampak bi midve sklenili t.i. dedni dogovor. A to naredimo pri notarju in gremo s tem na narok? Če je v dednem dogovoru napisano, da me sestra izplača in da je stanovanje od sestre- a je potem v celoti ona vpisana kot lastnica? Kje pa imam potem jaz garancijo, da me bo v treh letih res izplačala- če bo že v zemljiški knjigi lastnica?