Kaj bo s kriptovalutami?
Vedno bolj se sprašujem, kam gre kriptosvet. Pred novim letom vse na vrhu, na maksimalnih rekordih, potem hudi padci, malo vzpona, pa spet padanje že 2 meseca…
Kakšna je prihodnost kriptovalut, si kdo upa napovedati? Napovedi so si obratno sorazmerne, eni napovedujejo nove rekorde, drugi zlom in uničenje valut.
Prosim brez nesramnih komentarjev pametnjakovičev, glede na to, da 50.000 Slovencev trguje z njimi….
50.000 nedvomno 🙂
Drugač je pa že Kučan povedal, nikoli več ne bo kot je bilo.
Kripto trg je dozorel in še dozoreva. Zaslužiti se da, kot na vsakem trgu, vendar ne več tako preprosto kot takrat, ko si vložil, počakal in dvignil dobiček. Vsaka ekonomska logika ti da vedeti, da je tako obdobje zelo časovno omejeno.
Trenuten problem kriptovalut je, da še ni implementacije. Imaš milijon projektov, ampak noben ni še prav zares zaživel. Umetne vrednosti se ne da v nedogled napihovat. Dolgoročno je bilo itak znano, da bodo preživele samo kriptovalute z dobrimi projekti. Ni pa to tek na kratke proge. Jaz sem kupila, zdaj pa se s ceno ne ubadam. Kar bo, pa bo. Mislim, da bodo kriptovalute dobile zagon, ko/če bodo lahko z njimi plačevali tudi navadni smrtniki brez potrebe po poznavanju računalnika, kot je zdaj. Ko boš imel preprosto aplikacijo, ki ti bo omogočala nakup in plačevanje prek telefona ali s kartico. Tako daleč pa še nismo. Trenutno je trg zreduciran na kripto entuziaste in t. i, whale. Za kaj več je potreben čas. Zloma si ne predstavljam. Da bi trg popolnoma izginil, bi morali vsi, ampak res vsi prodati. To pa se ne bo zgodilo. Kdor verjame v kriptovalute, ne bo prodal nikoli.
Kripto valute nimajo nobene gospodarske podlage za rast in tudi padec, so zgolj svojevrstna ponzi shema, ki je vezana na nakup oz. prodajo, bolj jo kupujejo višja je cena obratni trend nastane pri prodaji, ob njeni sunkoviti rasti se je dnevni oz. kar urni promet odvijal v razmerju 95% nakup in 5% prodaja zato je bil njen skok na vrednost skoraj 20 000$ fantastičen, špekulanti so v tem obdobju zaslužili stotine milijonov dolarjev na račun kupcev, ki so v upanju na še večjo vrednost ravno v obdobju največje rasti najbolj kupovali, ta trend se v zadnjih mesecih obrača in je 80% nakupa in 20% prodaje od dnevnih/urnih transakcijah, malo verjetno je, da bi zrasel nazaj na najvišjo doseženo ceno, ker vlagatelji, ki so kupili po visoki ceni čakajo na rast in takojšno prodajo, da dobijo vrnjeno vsaj vložena sredstva ali pa vsaj zmanjšajo izgubo, ki so jo ustvarili ob dragem nakupu in res hudem padcu, če ali pa ko bo prišlo do ponovne rasti bo ravno prodaja iz strani vlagateljev, ki so jih drago plačali pognala ceno navzdol tako, da to stanje sedaj deluje kot da si ujet v zanki, če bo trend prodaje iz strani vlagateljev rasel se bo zanka zategnila saj bo cena padala v nasprotnem primeru pa rasla samo kaj storiti je vprašanje, manipulirati in čakati ne glede kaj se bo zgodilo ali prodati in rešiti vsaj del investicije, to je pa odločitev posameznika.
Zanimivo, da ni nikjer več zagovornikov, ki so doživljali prave histerične napade ob napovedi padca in zagovarjali svojo tezo fantastičnega rasta celo do 100 000$ na enoto, vem pa, da jih je kar veliko izgubilo ogromne vsote, ker so verjeli o pravljici o neprekinjenem fantastičnem rastu.
Kripto valute nimajo nobene gospodarske podlage za rast in tudi padec, so zgolj svojevrstna ponzi shema, ki je vezana na nakup oz. prodajo, bolj jo kupujejo višja je cena obratni trend nastane pri prodaji, ob njeni sunkoviti rasti se je dnevni oz. kar urni promet odvijal v razmerju 95% nakup in 5% prodaja zato je bil njen skok na vrednost skoraj 20 000$ fantastičen, špekulanti so v tem obdobju zaslužili stotine milijonov dolarjev na račun kupcev, ki so v upanju na še večjo vrednost ravno v obdobju največje rasti najbolj kupovali, ta trend se v zadnjih mesecih obrača in je 80% nakupa in 20% prodaje od dnevnih/urnih transakcijah, malo verjetno je, da bi zrasel nazaj na najvišjo doseženo ceno, ker vlagatelji, ki so kupili po visoki ceni čakajo na rast in takojšno prodajo, da dobijo vrnjeno vsaj vložena sredstva ali pa vsaj zmanjšajo izgubo, ki so jo ustvarili ob dragem nakupu in res hudem padcu, če ali pa ko bo prišlo do ponovne rasti bo ravno prodaja iz strani vlagateljev, ki so jih drago plačali pognala ceno navzdol tako, da to stanje sedaj deluje kot da si ujet v zanki, če bo trend prodaje iz strani vlagateljev rasel se bo zanka zategnila saj bo cena padala v nasprotnem primeru pa rasla samo kaj storiti je vprašanje, manipulirati in čakati ne glede kaj se bo zgodilo ali prodati in rešiti vsaj del investicije, to je pa odločitev posameznika.
Zanimivo, da ni nikjer več zagovornikov, ki so doživljali prave histerične napade ob napovedi padca in zagovarjali svojo tezo fantastičnega rasta celo do 100 000$ na enoto, vem pa, da jih je kar veliko izgubilo ogromne vsote, ker so verjeli o pravljici o neprekinjenem fantastičnem rastu.
[/quote]
Marcet cap je od decembra padel z 850 milijard dolarjev na najnižjo točko 300 milijad dolarjev. Tose je lahko zgodilo samo, če je večina vlagateljev, ki je drago kupila, že prodala. Logika.
Tole je čisto nelogično. Komu bi pa “vsi” morali prodati, da bi trg izginil? Vedno je nekdo lastnik, to za trg ni bistveno. Odločilen je obseg trgovanja.
[/quote]
Ob masovni prodaji cene padajo. Če bi hoteli vsi prodati, kupiti pa nihče, bi bila cena 0. Ni tako? Obseg trgovanja 0. Ko kupcev ni več, je razpad sistema.
Tako je. Jaz sem z vsem, kar sem kupila novembra, še vedno v plusu, ki ti ga banka v 10 letih ne da. Kaj šele tisti, ki so kupovali prej. Par let po vložku pa cen nimaš kaj gledat. Problem je, ker so se ljudje razvadili s 100, 200 in 300 % skoki in so mislili, da bo šlo v nedogled. Ko pride bitcoin v medije zaradi skoka cene, je čas za prodajo. Ko pravijo, da je mrtev, je čas za nakup.
Ob masovni prodaji cene padajo. Če bi hoteli vsi prodati, kupiti pa nihče, bi bila cena 0. Ni tako? Obseg trgovanja 0. Ko kupcev ni več, je razpad sistema.
[/quote]
Točno tako. Zato pa ni potrebno, da “vsi prodajo”, ampak zadošča, da nihče več noče kupit.
Mogoče se pa zato trenutno tako spodbuja nakup in napoveduje, da najboljše šele pride.
Tako je. Jaz sem z vsem, kar sem kupila novembra, še vedno v plusu, ki ti ga banka v 10 letih ne da. Kaj šele tisti, ki so kupovali prej. Par let po vložku pa cen nimaš kaj gledat. Problem je, ker so se ljudje razvadili s 100, 200 in 300 % skoki in so mislili, da bo šlo v nedogled. Ko pride bitcoin v medije zaradi skoka cene, je čas za prodajo. Ko pravijo, da je mrtev, je čas za nakup.
[/quote]
Super le tako naprej samo malo mi je sumljivo, ker ste vsi v plusu, le kdo je potem v minusu?
zakon finančnega trgovanja je neusmiljen, da je nekdo v plusu mora biti nekdo v minusu!
Po napisanem se vidi, da nimaš pojma zakaj v svetu kriptovalut sploh gre.
[/quote]
Zakaj že? :)))
To, kar pišem, so osnovni zakoni ekonomije, ki veljajo za zlato, diamante, nepremičnine, mlečne izdelke, dizajnerske torbice in tudi za kriptovalute. Sori.
Zakaj je bitcoinu cena v zadnjih mesecih skokovito rasla? Ker so ga ljudje množično kupovali. Zakaj zdaj pada? Ker je povpraševanje upadlo. Če povpraševanje pade na 0, bo tudi vrednost enaka 0.
Ne pravim, da se bo to zgodilo, ampak če se bo, se pač bo. In tisti reveži, ki ne bodo pravočasno prodali, bodo obdržali bitcoin, ki pa ne bo imel nobene vrednosti več. Tržno vrednost mislim, kakšno sentimentalno vrednost bo ohranjal v njihovih srcih, je nepomembno.
To, kar pišem, so osnovni zakoni ekonomije, ki veljajo za zlato, diamante, nepremičnine, mlečne izdelke, dizajnerske torbice in tudi za kriptovalute. Sori.
Zakaj je bitcoinu cena v zadnjih mesecih skokovito rasla? Ker so ga ljudje množično kupovali. Zakaj zdaj pada? Ker je povpraševanje upadlo. Če povpraševanje pade na 0, bo tudi vrednost enaka 0.
Ne pravim, da se bo to zgodilo, ampak če se bo, se pač bo. In tisti reveži, ki ne bodo pravočasno prodali, bodo obdržali bitcoin, ki pa ne bo imel nobene vrednosti več. Tržno vrednost mislim, kakšno sentimentalno vrednost bo ohranjal v njihovih srcih, je nepomembno.
[/quote]
BCC se je sesul, pa je njegova vrednost 0?
Glej, kripto niso samo valute, so projekti, ki tečejo in nekateri bodo dali ven produkte čez par let, Ali nikoli. BTC je imel pred leti vrednost blizu 0 in kje je danes? Kljub +80% padcu.
Ne da se mi razlagat nekomu, ki mu ni jasno od kje kriptu vrednost.
[/quote]
Z vsem se strinjam samo to ne velja za kripto valute, vse našteto so praktično trgovski artikli oz. proizvodi gospodarstva, kripto nima podlage v nobeni gospodarski dejavnosti niti ne v finančni.
Glej, kripto niso samo valute, so projekti, ki tečejo in nekateri bodo dali ven produkte čez par let, Ali nikoli. BTC je imel pred leti vrednost blizu 0 in kje je danes? Kljub +80% padcu.
[/quote]
Kaj, a da kripto niso samo valute? So tudi projekti? Do tell me more…
Oporekaš mi za brezveze, ker pišem o vrednosti posamezne kripto valute (čisto on topic, glede na to, da OP sprašuje o trgovanju z valutami), ne o kripto trgu kot celoti.
Kripto trg seveda ne bo kar izpuhtel v prazen luft. Ampak če ima nekdo vložen denar v kripto valuto, ki bo propadla (in številne med njimi zagotovo bodo, precej jih je pa že), mu to, da so dali na trg nek nov projekt, ne bo prav nič koristilo.
[/quote]
Kakšni projekti na podlagi česa raste, zgolj na podlagi nakupa tako kot vse piramidne sheme, to ni nič drugega kot spretno narejen ponzi sistem kjer kupci dvigajo ceno in ko doseže vrh špekulanti prodajo, zrušijo ceno in čakajo nove naivneže!
to je natega in nekdo svetovno brije budale. Naj povem svojo izkušnjo – pred kakšnim mesecem smo notri nekaj malega dali, dnevno spremljali tečaj non stop. Primer hočemo že stisniti prodajo in v sekundi pade vrednost za 200 eur dol. Ne moreš verjeti, če ne bi videl, kako v sekundi pade vrednost. Nekaj takih kratkoročnih transakcij smo naredil, seveda pri vsaki še plačaš provizije, izgubil 250 eur in vse pobrali ven ter s tem sranjem zaključili. Zadnji mesec se pojavljajo veliki igralci, ki prodajajo po 100 bitcoinov (po kosih jih prodajajo, npr. po 30 bitcoinov prodajo). Vrednost nastavljajo malo nižjo in ti nikoli ne veš, kdaj bo program potegnil njihovo ponudbo. Takrat se vrednost nemudoma zniža in to v sekundi. Tega ne moreš predvideti in je vse skupaj en nateg. Pa ne mi sedaj , da se ne spoznam ali karkoli takega. Probal smo in nikoli več. Za 250 eur smo se obrisal pod nos, v posmeh lastni neumnosti.
Kaj, a da kripto niso samo valute? So tudi projekti? Do tell me more…
Oporekaš mi za brezveze, ker pišem o vrednosti posamezne kripto valute (čisto on topic, glede na to, da OP sprašuje o trgovanju z valutami), ne o kripto trgu kot celoti.
Kripto trg seveda ne bo kar izpuhtel v prazen luft. Ampak če ima nekdo vložen denar v kripto valuto, ki bo propadla (in številne med njimi zagotovo bodo, precej jih je pa že), mu to, da so dali na trg nek nov projekt, ne bo prav nič koristilo.
[/quote]
MA tvoj zadnji odstavek še bolj potrjuje mojo ugotovitev, da res nimaš pojma o čem govoriš 😄
A nisi ti neka pravnica kao?
En nasvet, specializiraj se za kripto, boš imela do penzije dovolj hudo dobro plačanega dela
Sej zahvalila se mi boš že enkrat, kasneje 🤑