KAJ BOMO KUHALI DANES
Ne vem kako je z vami, a jaz imam vsak dan že skoraj travme, kaj skuhati. Potem grem po službi v trgovino, nakupim cel kup neuporabnih reči in doma z kruljenjem v želodcu spet nekaj spackam na hitro. Kje je potem zdrava prehrana in vse ostalo, kosilo jemo pa tako že skoraj ob šestih zvečer, pa še težave z želodcem imam. In tako se vrtim v začaranem krogu iz dneva v dan.
Pozdravljena,
Se strinjam s tvojim zapisom. Ali lahko kaj spremenimo. Prehranjevanje v gostilnah se ti tudi enkrat ustavi. Jaz raje vstanem zjutraj in zadeve v večini primerov že pripraim. Danes bomo imeli kislo repo, pečenice in krompir v kosih. repo sem že skuhala, pečenice popekla, krompir olupila. Ko pridem domov, samo vse skupaj pogrejem in skuham krompir, ki je kuhan v desetih minutah. Kosilo je pripravljeno v pol ure. Res pa je, da skoraj vsako jutro vstajam ob 5 uri . Ker mi ni problem vstati, še to gre, ko pa pridejo leta, otroci odrastejo se stvari spremenijo. Ne razmišljam veliko naprej, v stilu, če bi bilo, ali če bo, poskušam živeti popolno in kakovostno za sebe, družino, brez prevelikih pričakovanj.
Pozdravljena,
Se strinjam s tvojim zapisom. Ali lahko kaj spremenimo. Prehranjevanje v gostilnah se ti tudi enkrat ustavi. Jaz raje vstanem zjutraj in zadeve v večini primerov že pripraim. Danes bomo imeli kislo repo, pečenice in krompir v kosih. repo sem že skuhala, pečenice popekla, krompir olupila. Ko pridem domov, samo vse skupaj pogrejem in skuham krompir, ki je kuhan v desetih minutah. Kosilo je pripravljeno v pol ure. Res pa je, da skoraj vsako jutro vstajam ob 5 uri . Ker mi ni problem vstati, še to gre, ko pa pridejo leta, otroci odrastejo se stvari spremenijo. Ne razmišljam veliko naprej, v stilu, če bi bilo, ali če bo, poskušam živeti popolno in kakovostno za sebe, družino, brez prevelikih pričakovanj.
JASNA je pisal/pisala:
>
> Ne vem kako je z vami, a jaz imam vsak dan že skoraj travme,
> kaj skuhati. Potem grem po službi v trgovino, nakupim cel kup
> neuporabnih reči in doma z kruljenjem v želodcu spet nekaj
> spackam na hitro. Kje je potem zdrava prehrana in vse ostalo,
> kosilo jemo pa tako že skoraj ob šestih zvečer, pa še težave
> z želodcem imam. In tako se vrtim v začaranem krogu iz dneva
> v dan.
Ja, Lija saj tak sistem ni slab, samo jaz se zjutraj komaj privlečem iz postelje, ne da bi šla še kuhat in zjutraj zmeraj hitimo, pa še otroke moramo oblečt. Jaz sem nekaj časa hodila v bližnjo gostilno na kosilo, a se mi je počasi uprlo tisto postano olje, solata brez okusa, juhe iz vrečke, razkuhan riž in še bi lahko naštevala. Ne vem, pri vseh kuharskih bukvah nisem zasledila nobene, ki bi imela posluh za nas v službah. Ene take, ki bi vsebovala enostavne in zdrave recepte za kosilo med tednom, saj čez vikend se človek že potrudi in pošteno kosilo postavi na mizo.
Drage moje, naj vam povem mojo zgodbo.Tudi mi , trije clani nase druzine
( sedem letnik, jaz in moz ) smo se prehranjevali tako nekako , kot vi.Na hitro, same svinjske stvari, pa juhz iz vreck , pa pecenice itd, ker smo ziveli v veri, da so te stvari najhitreje skuhane.Sedaj pa se nam je rodil cetrti clan, pred dvema letoma, ki ima alergijo na vse zivo… ( svinjino, pa kravje mleko, pa paradiznik, pa prsico, pa pasjo dlako…ha..ha..kot zakleto) pa sigurno se na nekaj stvari, saj se nismo prisli do konca s testiranji.Torej semm jaz kot prva ( ker ga se vedno dojim ) zacela opuscati svinjino, pa govedino, pa paradiznik, pa vse stvari iz vrecke.nato sta zacela isto poceti se moz in starejsi otrok.Ker verjetno vsi veste, kako bi izgledalo kuhanje na dva obroka, smo bili vsi tega zelo veseli.Ker oba z mozem delava do 15h, moram kosilo pripraviti v pol ure.Na spisku ne sme biti nicesar iz vrecke, nobene vegete, nobenih hitro pripravljenih jedi.carovnija, ce bi mene vprasali pred letom in pol…Sedaj tega ne pravim vec.res je, da vcasih skuham ze prejsnji vecer, za dan naprej, kaksno zelje ali repo .K vsemu se lepo poda piscanec ali pura na naraven nacin.ne boste verjeli, kako dober okus ima pecen purnji zrezek samo s soljo in cesnom…vendar pa je do takse prehrane potrebna kar dolga pot…kuhanje brez zacimb ( skoraj brez, kaksen cesen pa cebula, pa kumina ) drugace pa dosti zelenjave in potem se clovek kar navadi.Pri nas kuhamo ogromno prosene , pa ajdove kase, pa makarone na tisoc in en nacin.Riz je nas stalni spremljevalec, pa kaksen krompir.Ne poznamo nobene bele moke, niti prezganja niti zgoscevanja z belo Moko.belega sladkorja pri hisi nimamo.je preteklo kar nekaj casa, da so sovascani doumeli, da ne jemo svinjine, pa govedine, pa belega sladkora.namesto tega uporabljamo rjavi sladkor, pa proseno alio kuruzno moko, pa morsko sol, pa se bi se naslo zanimivih stvari.V tem casu se je otroku alergija zelo popravila ( kozni izpuscaji, pa bronhitisi, oz. zasluzenje telesa ).Tudi jaz, ki sem imela kronicne probleme z prekomerno kislino, sem stanje poppravila.ceprav se pijem kavo, me zgaga vec ne daje.vendar pa ne jem nobenih salam, samo zelo redko kaksne piscancje hrenovke, raje kot to pa zrezek.Ne poznamo nobenih pastet iz konzerve…poskusam pripraviti razne namaze iz tunine ( aja, se ribe vsaj dvakrat na teden sem pozabila ), pa tofuja, pa mungo fizola…
Torej hocem vam povedati, da sem pred leti tudi jaz jamrala nad zelodcnimi tezavami, pa jih sedaj vec nimam.Ker sem doma iz JV dela SLO, kjer domuje svinjina in koline ter govedina, mi je bilo se toliko tezje, da sem spremenila nase jedilnike.Toda, kar se mora ni tezko in jaz sem se tega mimogrede zavedla.
poskusite same, mogoce s kaksnimi vegetarianskimi kuharicami.Pa to ne pomeni, da mora meso iz vase prehrane, sploh ne…samo naucile se boste zdravo kuhati…
Zelo zanimiva je knjiga Okusne vegetarianske jedi po slovensko, pa Velika paparica za male papavcke, pa Krisnova kuhinja, pa se bi se naslo.
Torej , kjer je volja , tam je pot…Cim vec dobro skuhanega in v cim krajsem casu…
ce vas zanima se kaj, kar vprasajte…
Lp Mojca
Ta tvoja izkušnja Mojca je res zanimiva, najbrž mora človeka kar nekaj prisilit, da se začne drugače prehranjevat. Mene je počasi začel moj želodec opozarjat, da moram nekaj storit, čeprav se bom kavi tudi težko odpovedala. Naj povem, da sem najprej začela z tem, da sem kupila na ekološki tržnici polnovredno moko in je bil mož čisto zgrožen, ko jo je zagledal v posodi, ko so se spravili, da bodo delali palačinke, ja kaj je pa to?! Danes druge moke sploh ne kupimo več. Potem sem kupila še rjavi sladkor in ga ne zamenjam več za nobenega drugega. Zelenjavo, če se le da kupim na eko tržnici in se poskušam držati tega, da postavim na mizo tisto kar nam letni čas nudi. Tofu sicer poznam, a ne vem kako ga postaviti na krožnik in s čim. Za mungo fižol pa še nisem slišala. Hočem reči, da sem nekje na začetku nekih sprememb, ko sem se pri vseh teh norih kravah, pa dioksinih, pa barvilih….začela spraševati, kaj sploh jemo. Poskušam v naši družini spremeniti prehranske navade in zadela sem ob nekakšen zid, ki me frustrira, tako da bi včasih najraje kupila pečenko, jo vrgla z krompirjem v pečico in evo kosilo je narejeno. Bom pa poiskala v knjigarni knjige, ki jih priporočaš. Pozdrav iz Ljubljane mojca je pisal/pisala:
>
> Drage moje, naj vam povem mojo zgodbo.Tudi mi , trije clani
> nase druzine
> ( sedem letnik, jaz in moz ) smo se prehranjevali tako nekako
> , kot vi.Na hitro, same svinjske stvari, pa juhz iz vreck ,
> pa pecenice itd, ker smo ziveli v veri, da so te stvari
> najhitreje skuhane.Sedaj pa se nam je rodil cetrti clan, pred
> dvema letoma, ki ima alergijo na vse zivo… ( svinjino, pa
> kravje mleko, pa paradiznik, pa prsico, pa pasjo
> dlako…ha..ha..kot zakleto) pa sigurno se na nekaj stvari,
> saj se nismo prisli do konca s testiranji.Torej semm jaz kot
> prva ( ker ga se vedno dojim ) zacela opuscati svinjino, pa
> govedino, pa paradiznik, pa vse stvari iz vrecke.nato sta
> zacela isto poceti se moz in starejsi otrok.Ker verjetno vsi
> veste, kako bi izgledalo kuhanje na dva obroka, smo bili vsi
> tega zelo veseli.Ker oba z mozem delava do 15h, moram kosilo
> pripraviti v pol ure.Na spisku ne sme biti nicesar iz vrecke,
> nobene vegete, nobenih hitro pripravljenih jedi.carovnija, ce
> bi mene vprasali pred letom in pol…Sedaj tega ne pravim
> vec.res je, da vcasih skuham ze prejsnji vecer, za dan
> naprej, kaksno zelje ali repo .K vsemu se lepo poda piscanec
> ali pura na naraven nacin.ne boste verjeli, kako dober okus
> ima pecen purnji zrezek samo s soljo in cesnom…vendar pa je
> do takse prehrane potrebna kar dolga pot…kuhanje brez
> zacimb ( skoraj brez, kaksen cesen pa cebula, pa kumina )
> drugace pa dosti zelenjave in potem se clovek kar navadi.Pri
> nas kuhamo ogromno prosene , pa ajdove kase, pa makarone na
> tisoc in en nacin.Riz je nas stalni spremljevalec, pa kaksen
> krompir.Ne poznamo nobene bele moke, niti prezganja niti
> zgoscevanja z belo Moko.belega sladkorja pri hisi nimamo.je
> preteklo kar nekaj casa, da so sovascani doumeli, da ne jemo
> svinjine, pa govedine, pa belega sladkora.namesto tega
> uporabljamo rjavi sladkor, pa proseno alio kuruzno moko, pa
> morsko sol, pa se bi se naslo zanimivih stvari.V tem casu se
> je otroku alergija zelo popravila ( kozni izpuscaji, pa
> bronhitisi, oz. zasluzenje telesa ).Tudi jaz, ki sem imela
> kronicne probleme z prekomerno kislino, sem stanje
> poppravila.ceprav se pijem kavo, me zgaga vec ne daje.vendar
> pa ne jem nobenih salam, samo zelo redko kaksne piscancje
> hrenovke, raje kot to pa zrezek.Ne poznamo nobenih pastet iz
> konzerve…poskusam pripraviti razne namaze iz tunine ( aja,
> se ribe vsaj dvakrat na teden sem pozabila ), pa tofuja, pa
> mungo fizola…
> Torej hocem vam povedati, da sem pred leti tudi jaz jamrala
> nad zelodcnimi tezavami, pa jih sedaj vec nimam.Ker sem doma
> iz JV dela SLO, kjer domuje svinjina in koline ter govedina,
> mi je bilo se toliko tezje, da sem spremenila nase
> jedilnike.Toda, kar se mora ni tezko in jaz sem se tega
> mimogrede zavedla.
> poskusite same, mogoce s kaksnimi vegetarianskimi
> kuharicami.Pa to ne pomeni, da mora meso iz vase prehrane,
> sploh ne…samo naucile se boste zdravo kuhati…
> Zelo zanimiva je knjiga Okusne vegetarianske jedi po
> slovensko, pa Velika paparica za male papavcke, pa Krisnova
> kuhinja, pa se bi se naslo.
>
> Torej , kjer je volja , tam je pot…Cim vec dobro skuhanega
> in v cim krajsem casu…
>
> ce vas zanima se kaj, kar vprasajte…
>
> Lp Mojca
jasna, zelo lepo, da si se odlocila za spremembo.Bos videla, ko enkrat zavestno zacnes nekaj spreminjati, potem se stvari odvijajo same od sebe.Jaz sem bila na zacetku prav v taki dilemi, kot ti.Nisem vedela, kje bi zacela.Vedela sem samo, da me zelodec opozarja na nekaj nepravilnega.Cisto preprosto je to, ali ne .Samo prisluhniti je potrebno, pa malo volje, da storis nekaj za to, da te to in to ne bo vec bolelo.Da o otrocih ne govorim.Pri nas sploh ni bilo druge opcije, kot da zacnemo drugace jesti.Saj je sigurno vse vec ali manj zastrupljeno, vendar pa je zelenjava na mojem vrtu sigurno manj strupena, kot lepa in velika zelenjava v trgovini.Imamo se sreco, da imamo velik vrt in da lahko pridelamo zelenjave doma se za zimo.Torej, ko sem zacela drugace kuhati, serm pac morala posegati po knjigah.In ne bos verjela, v knjiznici sem prijela prav TISTO knjigo, ki sem jo najbolj rabila.samo verjela sem , da mi bo uspelo.In danes vem, da mi je.Tudi moji otroci se zdravo prehranjujejo in mislim, da jim je to najvecja popotnica v zivljenje.Ne poznamo Mc donaldsov, pa Coca cole itd., pa mislim, da to mojim otrokom ne manjka.Niti me ne prosijo za te stvari, ker pac vedo, da niso zdrave.namesto cole kupimo jabolcni sok in ga redcimo z vodo, po zelji pa pijejo samo vodo.vendar pa imajo pri nama z mozem vzor, ker pac tudi midva ziviva tako.
Torej se enkrat poskusi vztrajati, pa malo po netu pobrskaj kaj o mungo fizolu ( to je vrsta soje, kakor tudi azuki fizol ).Da se ga kupiti tudi v trgovini.Jaz sem zacela letos delati celo sojino mleko doma, saj je kupljeno nesramno drago.Recept sem dobila na forumu prehrana.
Lepo se imej in bos videla, kako hitro ti bo kuhanje postalo rutina
Mojca
Spoštovana Mojca!
Občudujem vas in vašo prehrano. Sama sem že večkrat poskusila z zdravo prehrano, pa je tako, da se moja družina (mož in hčerka) temu upirata – ker zdrava hrana baje ni okusna. Mogoče je krivo to, da ne poznam pravih receptov in je hrana zato preveč enolična.
Ali mi lahko poveste par primerov, kaj jeste za zajtrk in večerjo? Tukaj mi najprej zmanjka idej.
Hvala za odgovor in srečno, zdravo in zadovoljno leto 2002.
Draga Nadja, za zajtrk trenutno ne potrebujemo dosti, saj imamo dnevno
( trenutno ) na jedilniku pecen kruh z maslom ali ghi maslom.To pa je maslo , ki ga pripravis tako, da das maslo v posodo ( nad parno kopel ) ali samo na plin in ga nekaj casa na nizki temperaturi segrevas.Predno zacne stvar ” vreti ” se mocno peni in to peno samo malo mesas.Prosti koncu nastane prozorna tekocina, bela usedlina pa nastane na dnu.Tekocino potem previdno ( lahko cez gazo ) pretocis v cisto posodo in shranis v hladilnik.Tudi marmelado imamo kar pogosto za zajtrk.Tudi to delam sama ali pa jo dobim od tasce.Zacuda se moji otroci ne navelicajo enega in istega jedilnika.Naj povem, da sem pred enim tednom v Avstriji kupila se aparat za izdelavo kruha in tako se tega pecemo doma.Kar nekajkrat sem ze psokusila in mi je kar uspelo.Vsaj vem, kaj dam v kruh.
Za vecerjo pa jemo razne muslije in krispije z mlekom.Vecji otrok je kravje, jaz in mlajsi pa rizevo ali sojino mleko.mleko jima posladkam z medom.Vcasih prosita tudi kaksen pecen jajcek, lahko tudi kuhan.Tudi kaksen namazan kruh jima ponudim.Vendar za vecerjo ne jemo masla ampak raje kaksen namaz, ki je moja izdelava.Vcasih gresimo rudi z vegetariansko pasteto, ki jo imata otroka
zelo rada.Je v tubi, uvoznik pa je Prema iz LJ.
Za staro leto pa smo imeli na jedilniku solato iz morskih sadezev za predjed in fondu za glavno jed.Zraven pa razne omake, od bananine, do tatarske, do lesnikove, do soncnicne in sezamove.Vse sem pripravila sama in imela sem goste, ki se prehranjujejo dokaj klasicno.Pa so bili nad omakami in fondujem cisto navduseni.Pekli smo cvetaco, pa sampinjone, pa krompir, pa puranje meso, pa pljucno pecenko.Imeli smo se krasno in vecer je minil v lahki hrani ( ceprav je fondue precej masna zadeva, saj je vse ocvrto v olju).Ceprav se meni osebno to zdi bolje, kot razne pohane inn fasirane stvari, pa pecenke itd.Vsaj drugi dan nimas obcutka, kot da te bo razneslo od prevec pojedene hrane.
Torej , upam, da sem ti vsaj malo pricarala vzdusej na nasih jedilnikih.Ko enkrat zacnes z zdravo prehrano ( in ne z dieto, kot nekateri zmotno mislijo ), gredo stvari potem naprej same od sebe.Saj ni licemerno, ce se na zacetku se kdaj pregresis , vendar pa ti scasoma nova prehrana postane vsakdanja .
lepo se imaj in kar pogumno
Lp Mojca
Lepo Jasna, si ze na dobri poti..kar tako naprej, saj ti bo uspelo.Tvoj zaveznik pa je sigurno cas.zavedaj se, da miselnosti in prehrane druzine ne bos spremenila cez noc.Mogoce bo prvic potrebno malo vec soli za to in to jed, ker se ti bo zdela neokusna.zato pa bo vsakic drugic bolje.Pozabila sem ti popvedati, da ti bo najlazje poskusiti kuhati sezonsko hrano.To pomeni sedaj kislo zelje , pa kislo repo , pa por, pa brsticni ohrovt….Zelo prirocna je tudi knjiga Recepti za biohrano, ki sem si jo jaz narocila v reviji Zdravje.Notri so jedi razdeljene na stiri letne case in zelo zanimivi recepti , pozimi recimo za ajdovo kaso in proseno kaso, ki na nasem jedilniku sigurno ne bi smeli manjkati.Iz prosene kase lahko, ce jo skuhas na kaksnem kompotu naredis zanimive sladice.Za povrh lahko dodas malo smetane in se po kosilu lahko se fino posladkate.Sigurno pa bos med eksperimentiranjem nasla se kaksno idejo, kako popestriti jedilnike.Vodilo za vse pa naj ti bo, da vso hrano pripravljas z ljubeznijo.Bos videla, vse bo imelo boljsi okus! ( malo za šalo…)
Drugace pa pisi, kako ti je uspelo
Lp Mojca