Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kaj dajejo v kruh da tako napihuje

Kaj dajejo v kruh da tako napihuje

Zanima me, kaj dajejo v kruh, da tako napihuje? Včasih vem, da ni bil tak, ker se spomnim mojega res včasih ploskega trebuha.
Zadnje čase pa jem mogoče malo manj kruha (ampak niti ne) oziroma tistega iz slovenske pekarne, kjer piše, da ne dodajajo nič umetnenega.
Vsak dan pojem z vrta še 2 stroka graha. Res ne več.
In v parih dneh se mi pozna, da imam 2 kg mam… wtffff??

Nič mi ni jasno. Pa še prebava se mi je malenkost izboljšala, napihnjena manj….

Wtf se dogaja?

Kaj pomeni, da te napihuje? Da ti želodec raztegne? Tega kruh ne naredi, volmna ima tolko, kot ga poješ, tako kot vse druge hrane.

Da ti tvori maščobne obloge? Kruh ti lahko tvori samo toliko maščobnih oblog, kolikor ga po kalorijah zaužiješ, tako kot vsa druga hrana.

Nehaj si iskat neke magične recepte, pa se drži tistega, kar nesporno drži – kalorije ven, kalorije not.


Ko bi vedeli kaj vse dajo v kruh, ga verjetno ne bi vec kupili….🙄
Tudi mene zanima iz cesa je testo…


Ko bi vedeli kaj vse dajo v kruh, ga verjetno ne bi vec kupili….🙄
Tudi mene zanima iz cesa je testo…
[/quote]

Kaj zdaj, veš iz česa je ali ne veš, iz česa je?

Joj, nič ne dajejo v kruh. Mogoče si občutljiva na fruktane ali gluten. Pač nehaj jest.
Itak je kruh slaba hrana po nutricionistični vrednosti.

Po kateri nutricionistični vrednosti točno je tako blazno slab?

100 g vsebuje

51 g OH
8 g B
3 g M
266 kalorij

25 % dnevnih potreb večine mineralov
25 % dnevnih potreb štirih vitaminov

je kruh. In to na celi zemeljski kugli. S kruhom zagotovo ni nic narobe. Prej bi rekla, da je nekaj narobe z ljudmi.

Kakšni vitamini in minerali?
Ok, vitamini so iz kvasa, ostalih vitaminov in mineralov ne dobiš.
Beljakovine so iz glutena, ki pač ni dober beljakovinski vir.
Ja, če je kruh tako dobra in pomembna hrana, najprej posadi dovolj žita za vsak dan take prehrane, vse to oberi, odstrani ovojnico, zmelji moko in naredi kruh. To je pač ˝normalna˝ človeška hrana.

Ja, kruh iz moke, vode in soli.

Tega kruha pa v današnjem času, v trgovinah ali pekarnah, ne moreš več kupiti! Samo poglej v Hoferju ali Lidlu, kjer imajo “kruh” samopostrežen, pri vsakem imaš navedeno kaj vsebuje, in tega je za cel spisek.

Kaj točno je pa z glutenom narobe kot virom beljakovin? Razen za tiste, ki ga ne prenašajo?

Kakšni vitamini in minerali? A misliš, da jih v pšenici ni?

100 g kruha, mineral in dnevna potreba:

Calcium 15%
Iron 21%
Magnesium 6%
Phosphorus 10%
Potassium 3%
Sodium 28%
Zinc 5%
Copper 13%
Manganese 24%
Selenium 25%

Vitamini:

Thiamin 30%
Riboflavin 19%
Niacin 22%
Folate 28%

https://nutritiondata.self.com/facts/baked-products/4872/2#ixzz6UjY7A5GU

Zakaj naj jaz to sejem? Saj krave tudi doma ne koljem.

Kruh je dokaj enostavno in nekomplicirano proizvesti. Menda niso 100 let nazaj jedli skoraj samo kruha zato, ker ga je zelo težko proizvesti in ker za to rabiš strašne eksotične postopke. In menda ni zato še danes med najcenejšimi živili. Ali pač?

Po kateri nutricionistični vrednosti točno je tako blazno slab?

100 g vsebuje

51 g OH
8 g B
3 g M
266 kalorij

25 % dnevnih potreb večine mineralov
25 % dnevnih potreb štirih vitaminov
[/quote]

Ohhh, si naivno..industijski kruh (dopečeni kruh na prodajnih mestih naprimer)…… vsebuje od “kemijskih” sredstev za vzhajanje ( kar je mnogo več in drugače kot samo kvas), pa sredstva za uravnavanje kislosti, pa…… sama kemija!!!!!!

Ohhh, si naivno..industijski kruh (dopečeni kruh na prodajnih mestih naprimer)…… vsebuje od “kemijskih” sredstev za vzhajanje ( kar je mnogo več in drugače kot samo kvas), pa sredstva za uravnavanje kislosti, pa…… sama kemija!!!!!!
[/quote]

Ja naj vsebuje, to je še dodatno, ne pa kot nadomestek. Saj te zapisane hranilne vrednosti so za komercialni kruh, ne za domačega

Ja naj vsebuje, to je še dodatno, ne pa kot nadomestek. Saj te zapisane hranilne vrednosti so za komercialni kruh, ne za domačega
[/quote]

Saj domači kruh pa sicer tudi vsebuje samo kemijo. Divodikov monoksid in natrijev klorid: H20 pa NaCl, v pšenici je polno ogljika, dušika, nekaj bakra, železa. Je kar problem, ker je cel svet ena sama kemija. 🙂

Pazi se tudi ljudi, v ljudeh je več kot 50 % divodikovega monoksida, celo v vodovod nam dodajajo 99 % divodikov monoksid.

V kruh res dodajajo nekaj kar napihuje. Mi kruh že leta pečemo doma in se dobro počutim ko ga pojem. Če pa kdaj nanese, da ga kupim v trgovini, me napihne in se ne počutim dobro.

Miševe.

Sam ga pečem že 2 leti zarad enakih problemov…. že kvas, če ni od fale svež kvas ampak kak cheap od merkatorja, je enak občutek napihnjenosti…. zato ti svetujem, navadi se pečt svojega in si zmagala….

JA ZARADI TEGA KER TI DAJEJO V KRUH DODATKE NIMAŠ PLOSKEGA TREBUHA JA!!!
https://www.youtube.com/watch?v=QT13kk8HDDo

Te in take zadeve se imenujejo: npr. zgoščevalci – E421 – guar gum (!), sredstva za obdelavo moke – razni encimi, ipd. ipd. – brano dol s spleta za šparovo belo štruco…

https://www.spar.si/online/bela-struca-pekarna-spar-800g/p/339915

Te in take zadeve se imenujejo: npr. zgoščevalci – E421 – guar gum (!), sredstva za obdelavo moke – razni encimi, ipd. ipd. – brano dol s spleta za šparovo belo štruco…

https://www.spar.si/online/bela-struca-pekarna-spar-800g/p/339915
[/quote]

Guar gum je rastlinskega izvora in ima številne pozitivne učinke za zdravje

https://www.besthealthmag.ca/best-you/home-remedies/why-you-should-be-taking-guar-gum-for-better-health/

Samo zato, ker Ima E označbo, še ne pomeni, da je škodljivo. Citronska kislina tudi ima svojo E označbo, se zato limon bojiš?

“Guar gum” je skoraj čista vlaknina in to ti lahko povzroči prdenje, če ješ premalo zelenjave in tvoja čreva niso navajena na vlaknine, ker nimajo dovolj mikrobov za prebavljanje tega. Po vseh vlakninah določeni ljudje poročajo o prdenju, ampak načeloma so vlaknine koristne in jih ljudje pojemo premalo. Tudi cimet sestavljajo skoraj same vlaknine. Ampak v tako malih količinah, kot to dodajajo, res dvomim, da opaziš efekt. Kaj se ti šele potem dogaja, ko poješ skodelico ovsenih kosmičev?

Tudi pri hujšanju vlaknine načeloma pomagajo, ker ti za dlje časa napolnijo želodec in če izpodrinejo nekaj OH-jev iz škroba, ki se hitro prebavlja, to to kvečjemu dobro za večino ljudi.

In celo v lekarnah to prodajajo posebej:

https://www.prvalekarna.com/izdelki/guar-moka

Guar gum je rastlinskega izvora in ima številne pozitivne učinke za zdravje

https://www.besthealthmag.ca/best-you/home-remedies/why-you-should-be-taking-guar-gum-for-better-health/

Samo zato, ker Ima E označbo, še ne pomeni, da je škodljivo. Citronska kislina tudi ima svojo E označbo, se zato limon bojiš?

“Guar gum” je skoraj čista vlaknina in to ti lahko povzroči prdenje, če ješ premalo zelenjave in tvoja čreva niso navajena na vlaknine, ker nimajo dovolj mikrobov za prebavljanje tega. Po vseh vlakninah določeni ljudje poročajo o prdenju, ampak načeloma so vlaknine koristne in jih ljudje pojemo premalo. Tudi cimet sestavljajo skoraj same vlaknine. Ampak v tako malih količinah, kot to dodajajo, res dvomim, da opaziš efekt. Kaj se ti šele potem dogaja, ko poješ skodelico ovsenih kosmičev?

Tudi pri hujšanju vlaknine načeloma pomagajo, ker ti za dlje časa napolnijo želodec in če izpodrinejo nekaj OH-jev iz škroba, ki se hitro prebavlja, to to kvečjemu dobro za večino ljudi.
[/quote]

Ne samo to, brezglutenski kruh ga je poln. Ker pač deluje kot vezivo.

O, zdaj ima pa problem ker hoče živet brez vseh aditivov, ampak gluten je tudi grozen! Kaj naj zdaj?!

Za vse vaše težave bi bila edina rešitev lakota, tudi na že skisano pamet bi imelo pozitiven učinek in bi morda kaka mrtva celica le oživela.

Ne samo to, brezglutenski kruh ga je poln. Ker pač deluje kot vezivo.

O, zdaj ima pa problem ker hoče živet brez vseh aditivov, ampak gluten je tudi grozen! Kaj naj zdaj?!
[/quote]

Ja, dober point, eni ne vedo, kaj bi radi sploh.

Čeprav količinsko guar moke nikjer ni veliko not, ker je relativno draga in tudi zelo efektiven zgoščevalec, tako da rabiš zelo male količine. Če poješ krožnih ovsenih kosmičev ali skledo fižola, dobiš dosti več vlaknin kot od cele štruce kruha, ki ima dodano guar moko in dosti več prdiš, če ne moreš prebavljat vlaknin, ampak na ta živila se pač nobeden ne spravlja, kruh je pa dežurni krivec za vse.

New Report

Close