Kaj dati otroku proti zaprtju
Pozdravljene!
Hči je stara 2 leti in je ravno prebolela virozo. Med boleznijo je zelo malo jedla, skoraj nič, no, zdaj, kake dva dneva pa je za spoznanje bolj ješča. Blato je odvajala v enem tednu enkrat, pa še to malo. Zdaj ves čas toži “aua, aua”, pa mi ne pove, kaj jo boli. Po moje je trebušček, ker ima napetega. Kaj bi ji smela dati, da bi jo malo “pognalo”, a ne preveč?
Že vnaprej hvala za vaše odgovore in lep dan!
Najprej pretipaj trebuh, da vidiš kok je hudo. Daj jo ležat in potipaj. Če je trd potem daj svečko, če ne probaj z drugimi stvarmi. Sam če je pa trebuh ful trd je pa res že boga in je bv jo matrat z nekimi naravnimi odvajali pač daš svečko. So pa meni rekli da svečke ni ravno fino velikokrat dati, samo ko je nuja.
Drgač pa moj otrok se naje s čokolado pa gre naslednji dan 5x kakat…. sam to ti ravno ne priporočam, ker men je to čist nelogična stvar, njemu pa pomaga.
otrok, ki teden dni ni kakal, ne vem no, mar ne bi poklicala k zdravniku in vprasala njega, jaz vem da bi ze po 4 dneh ne kakanja tako malega otroka! ne igraj se s takimi zadevami. Dobili boste svečke in bo takoj vse okej, svečko ki jo daš v ritko kot svečko paracetamola in kaj drzat notri 20 minut nehajte nakladat no.
Naš sinko je imel ogromne probleme, ko se je odvajal od plenčke in se nam je zgodilo, da sploh ni hotel več kakati nikamor, niti v pleničko, niti na kahlico, niti na WC…
Skraka po par dni ni kakal. Mi smo naredili takole: najprej, če otrok toliko dni ne kaka je najbolj učinkovita svečka, ki po parih minutah požene, zdaj namreč ni časa za vse razne drugezadeve, ki počasi odpirajo. Svečka deluje takoj, vendar jih ne uporabljajte dalje, ker se telo navadi, mogoče še 1x do 2x, vsaj mi smo, pa ni bilo nič narobe.
Ko se otrok iskaka, pa mu dajajte PORTALAK (tudi nam so to svetovali na forumu), pa sem vprašala še pediatra in v lekarni, pa so mi zatrdili, da je neškodljivo in da se telo ne navadi in res, blato se je zmehčalo in tudi ko spet pardni ni hotel kakati, je potem ko mu je bila pač sila kakal brez problema, ker je bilo blato zmehčano.
Poleg tega sem mu občasno dala še sirup iz češpelj in smokev, ki sem ga tudi kupila v lekarni za te namene.
Sedaj kaka brez problema – to je bila le neka faza ob odvajanju od pleničk.
Prvo pa vam res svetujem, da ji date svečko, da revčko ne bo več bolel trebušček, ker vse ostalodeluje počasi (par dni).
Lp
Samo še toliko bi se oglasila, ker je ena napisala, da vse naravne stvari traja nekaj dni, da gredo kakat – vsaj pri nas deluje že čez nekaj ur, najkasneje naslednji dan. Recimo če pri popoldanski malici poje dva kivija in čez dan pije veeeeeliko jabolčnega soka, pa zvečer jogurt, bosta šla naslednje jutri sigurno kakat.
Beatinna, tole bo tudi nam prav prišlo. :)) Hvala!
Imamo iste težave z kakanjem, zdaj, ko se odvaja od pleničke. Pa naš poje veliko sadja, kivi, mango, pomaranče, ananas, jabolka, itd. pa se vseeno matramo. Zgleda, da gre za psiho ob privajanju na čistočo, ker prej ni bilo z kakanjem nikoli težav.
lp