Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj dati otroku za dopoldansko malico v šoli

kaj dati otroku za dopoldansko malico v šoli

10 letna hči ima kosilo v šoli in ji je večinoma vse dobro, dopoldansko malico pa smo odpovedali, ker ne mara skoraj nič od tega, kar dobijo.
prosim za nasvete, kaj ji naj dam za s sabo, ker mi zmanjkuje idej – pa da je zdravo seveda, čokoladic in piškotov ji ne bom dajala, sendviča tudi ne vsak dan, rogljičke tudi ne. vedno pa ji dam zraven tudi sadje.

torej, hči ne je nobenih namazov razen masla, ne mara nič mlečnega, tako da kakšni jogurti, skutice… odpadejo, kosmičev tudi ne je
v bistvu sploh ni tako izbirčna, sploh kar se tiče kuhane hrane, doma v glavnem jemo polnozrnate in polnovredne jedi, rada ima tudi vso sadje in večino zelenjave, obožuje ribe, samo taka hrana ni primerna za malice
tole bi npr. šlo: kos kruha, trdo kuhano jajce, paradižnik + sadež

prosim še za kako idejo, da si naredim en spisek, da ne razmišljam vsak dan, kaj ji dati !!!

Za začetek tri po riti zaradi razvajenosti.

Mena ja veš, kaj tvoj otork je – ali kako? Če meniš, da “niti ni tako izbirčna”, bo simpl poštimat malico. Pri nas so malice obupne, frutabele, pice, pakirani rogljički, štruklji, pacarija na pacarijo. Sendvič s posebno je višek zdrave prehrane, ker je zraven celo rezina paradajza. Ampaka starejši poje, ker je lačen in ker druge opcije nima.

Mlajši je pa alergik, ki ne sme ne mleka, ne jajc, ne glutena, pa še sto drugih reči ne, ampak se sicer ne preserava in poje vse, kar postavim predenj. Za malico so zelenjavni namazi na 100 in 1 način, enkrat z gobami, drugič z rukolo, tretjič s papriko, pa spet s čemažem, čokoladni namaz, kruh z dovoljeno salamo (eno vrsto lahko je), kruh z marmelado, ker ima malico ob začetku pouka, nese s sabo tople kosmiče, ki jih sme jest ipd. Ampak pri nas je razlog zdravstveni, ne pa razvajenost. Če mladi dami nič ne odgovarja, naj pa suh kruh je.

speci kake slane muffine, ali pa hladne solate iz žitaric (kuskus, ajda, soja, pira, ješprenj + različna zelenjava), testeninske solate ipd.

a bejži no.

Če obožuje ribe, ji daj posušenega slanika.

Tvoja hčerka je še manj raznolikih jedi, kot moji otroci. Poleg sadja ji pripravi:kruh ali žemljo s sirom in paradižnikom, žemljo z maslom, mogoče tudi z medom, žemljo s tuninim namazom-če ga je, palačinko, sadno solato z oreščki…Za en teden imaš že jedilnik.

Lahko ji daš narastek iz prosene kaše, zavitek iz polnozrnate moke, mafine, ki niso sladki, ampak vsebujejo zelenjavo in sir…

Pač tisto kar rada poje v neki prenosni obliki.

In kaj je jedla zdaj za zajtrk/malico med počitnicami? Nadaljujete s tem tempom, pa je….

Joj ne jajca no, bo zasmradla cel razred.

Glih tolk kot s kakšno posebno salamo.

kaviar, suši, sojine dobrote, mango, slanike je že nekdo omenil…

saj menda jedo v jedilnici, ne pa v razredu. Tam se pa tako ali tako vonja marsikaj.

Če ima doma pošten zajtrk, pa kosilo v šoli, sploh ne rabi neke blazne malice. Kos sadja pa kos kruhaali peciva bi moralo zadoščati.

Saj je avtorica napisala, da nobenih namazov in mlečnih jedi razen masla. Odpadeta sir in tunin namaz.

Mene pa zanima, zakaj otrok ne je toliko vrst živil? Je to okus, izsiljevanje drugega, slabost …?
V kakšnem primeru čez čas ostane le še smoki, čips, pomfri in poli salama.

Avtorica, če boš še enkrat prebrala kar si napisala, boš videla, da tvoja tamala je ena zbirčna metka. Kakor koli hči naj rajši poje zajterk doma in bo potem do 12h ok. Ker otroci, ki nosijo sabo malice ala makarone, paradajz, kosmiče izstopajo in so posmehvani.

Vidim, da se je kompliciranja najverjetneje od tebe naučila.

Kos polnozrnatega in polnovrednega kruha in zraven jabolko (a je to tudi polnovredno) je krasna malica. Naslednji dan pa namesto jabolka pomarančo. In potem banano…

Je*iga, če je hčerka izbirčna, se ji bodo malice pač ponavljale. Kakšne hude pestrosti človek že ne more pričakovat/zahtevat, če celega kupa stvari ne je.

Po drugi strani bi se pa gospodična lahko tudi sama spomnila, kaj bo jedla, in mogoče celo sodelovala pri pripravi. Zna bit, da bi potem ugotovila, da šolske malice sploh niso take slabe.

hvala za nekaj pametnih odgovorov, ostali pa…
ne vem, zakaj odgovarjate, če nimate kaj povedat
saj nisem prosila za psihološko analizo hčere, niti sebe,
ja, a vsi morajo marat mleko ali kako? se vam zdi mleko, polno hormonov, tako zelo zdravo? za teličke morda
v bistvu sem navedla tri skupine jedi, ki jih ne mara: mlečno, namazi in kosmiči.
in zato je razvajena 🙂
uf, kaj so potem šele kakšni drugi otroci
prav smilite se mi, ko se morate povsod zraven slinit

Ribjih konzerv prodajajo veliko vrst, pa še za vnaprej jih lahko nakupiš. Vsak dan eno drugačno konzervo pa kos polnozrnatega kruha, pa bo raznolika malica.

Oprosti, kaj? Ni zbirčna? Enemu nekaj ni jasno, sam men je vse- pogruntaj zdaj….

Nimam ideje, ker se mi zdi tvoj otrok izbirčen tako kot moj :-(. Moj je prijavljen na dop. malico, ker je bilo rečeno, da je prijava nujna. Na obrazcu, ki smo ga dobili za prijavit obroke, je bil že narejen križec pred dop. malico.
Mi sprintamo vsak teden šolski jedilnik in na podlagi tega, potem zjutraj doma je zajtrk. Enkrat se več napoka, drugič manj.

To govoriš iz izkušenj, ali ker so tvoji otroci taki? Ker je moja hči v OŠ tudi nosila od doma hrano, malico in kosilo, če je imela pouk dolgo, pa se ji zaradi tega nihče ni posmehoval.

To govoriš iz izkušenj, ali ker so tvoji otroci taki? Ker je moja hči v OŠ tudi nosila od doma hrano, malico in kosilo, če je imela pouk dolgo, pa se ji zaradi tega nihče ni posmehoval.[/quote]moj sin je imel v razredu sošolca, ki je očitno imel obdobje, ko je jedel samo makarone na tisoče načino. Predvidevam, da mu je zaradi tega mama dajala v posodici makarone za malico. Še danes ga kličejo makaronček. Ok to je samo en primer. Vsaka drugačnost je opažena in predvidevam, da otroku ni ravno fajn ko je ribe in se polovica razreda zmrduje kok smrdi. Če pa imajo ta dan za malico poli smrdi cel razred.

To govoriš iz izkušenj, ali ker so tvoji otroci taki? Ker je moja hči v OŠ tudi nosila od doma hrano, malico in kosilo, če je imela pouk dolgo, pa se ji zaradi tega nihče ni posmehoval.[/quote]moj sin je imel v razredu sošolca, ki je očitno imel obdobje, ko je jedel samo makarone na tisoče načino. Predvidevam, da mu je zaradi tega mama dajala v posodici makarone za malico. Še danes ga kličejo makaronček. Ok to je samo en primer. Vsaka drugačnost je opažena in predvidevam, da otroku ni ravno fajn ko je ribe in se polovica razreda zmrduje kok smrdi. Če pa imajo ta dan za malico poli smrdi cel razred.[/quote]

potem je treba tem otrokom razložit, da ni kulturno se zmrdovat.

Kako smo dvolični. Pred kratkim je ena spraševala, kaj naj naredi, ker sodelavka od doma nosi malico in zasmradi celo pisarno. Kako lahko od 9 letnikov pričakujemo drugega kot iskrenos. Oni pač povedo kar čutijo in vidijo in se nesprenavedajo.

New Report

Close