Kaj imate od zelenjave najraje?
Praktično ni zelenjave ki jo ne bi marala, dolgo nisem štekala blitve, dokler nisem posejala pisano mešanico Bright Lights. Zdaj sem totalno nora nanjo in jo nonstop sejem.
Sicer pa, naj najljubše, v nobenem posebnem vrstnem redu
Ohrovti, še najraje glavnat
Zelena katerakoli
Por
Motovilec
Pesa, jem jo kar surovo
Že omenjena blitva
Pa še ne ravno zelenjava, koruza in GOBEEE!!!!
Jem res vse, od zelenjave imam vedno na zalogi kumare, zelje, brokoli, cvetaco, brsticni ohrovt, spinaco, zeleno in kolerabo, strocji fizol in grah, sveze ali zamrznjeno.
Izpostavila bi mogoce kumare v sezoni in seveda sezonski domaci mesnati paradiznik. Pa paprike!
Korenja ne maram prevec, ga pa redno jem.
vse bolj kot ne – cvetača, brokoli, brstični ohrovt, vse vrste ohrovta, zelja, – naredim kremne zelenjavne juhe, bučke, melancane, šparglji, paradižnik v par. omaki, – svež ne toliko, tudi, ampak ne toliko – če je pasiran pa njam njam… , pa špinača, blitva njam najm, repa kisla – to raje kot zelje, ki sem se ga preobjedla… edino solate ne jem toliko – raje kuhana zelenjava… izjema je motovilec z jajčko… sveža paprika in murke so mi pretežke – imam raje kuhane…
ne maram pa – regrata pa rdeče pese!!!! od sadja pa kakija – to so tri zadeve takoj , ki mi prideta na pamet- no go.
Jaz sem mesna bolj, ampak vedno je tu še zelenjava. Sploh se mi po vaših seznamih cedijo sline. Preprosto ne morem rečt kaj mi je najljubše. Mogoče brstični ohrovt, cvetača, brokoli, domač paradižnik, mladi grah, redkvice, kumare, želje,…
Uh ne vem, danes npr super mlado želje v solati, včeraj super pečeni jajčevci, paradižnik, jutri se veselim solate, . V glavnem jem vse ni da ni, imam ogromen vrt od špargljev do korenčka.
Redko pa izberem gomoljno zeleno.
Imam rada zelenjavo. Še najraje ohrovt in brstični ohrovt.
Glede solate pa tako. Ne bi si jo ravno zaželela in jo ne kupujem in še manj sadim. Če pa že naletim nanjo, pač pojem.
Radič pa ja. To pa imamo na vrtu in redno na krožniku.
Zadnja leta odkrivam potencial buč. Odločno niso samo za juhe in pireje.
Najljubše_
Od spomladanskih so mi najljubše- regrat, motovilec, šparglji, solate, kolerabice
Od poletnih – paradižnik, paprika, melancani, solate, bučke, kumare, koruza
Jesen – gobe, kostanj, pesa
Zima – kislo zelje, kisla repa, ohrovt (listnati), brstični ohrovt
Trudim se jest sezonsko, ker je zelenjava izven sezone čisto brez okusa, razen če je vložena ali zmrznjena.
Jem skoraj vso zelenjavo, ne maram pa npr. tartufov (mi zelo smrdijo), pa fižol tudi zelo slabo prenašam.
Stročji fižol ste pa pozabili. Zabeljen z ocvirki ali pa v solati. Ptujski maslenec je najboljši. Ne maram pa rumene kolerabe, mlada koleraba je pa dobra v kremni juhi. Ne maram brstičnega ohrovta.
Enkrat sem jedla stebelno zeleno ki jo pomakaš v eno belo omako in je bila odlična. Catering je pripravila gostinska šola iz Mb.
Za koromač je super recept v prvi knjigi Dva požrešna Italijana.
Cikorija s karamelizirano čebulo, cvetovi od cikorije s česnom na olivnem olju-hrustajo.
Makedonski pelati, rumeni mali paradižniki v obliki datljev, vsi radiči, zelje belo, rdeče, kisano. Repa surova direkt iz njive ali kisana repa. Korenje surovo iz vrta, tudi na maslu popečeno.
Gobe pa vse ki jih najdem pri nas. Tartufe pa samo v omaki iz kozarčka politi na testenine.
Rukola mi ni dobra.
Če so v tej temi pod pojmom zelenjava zajeti še krompir in stročnice, potem je pri meni vrstni red tak:
1. kumare, paradižnik, krompir
2. korenje, bučke, por, špinača, brokoli, buče, ohrovt
3. cvetača, koleraba, jajčevci, zelje, blitva, grah, motovilec, stročji fižol
4. zelena solata (v vseh ostalih oblikah), paprika, redkev
5. vse ostalo
Jem vso zelenjavo, ki jo poznam, razen pekočih paprik in surove mlade čebule.