Kaj je bolj zdravo MAST ALI OLJE?
Točno tako. Je pa res, da z mastjo solate npr. ne boš mogla začinit ;) V tem primeru pač uporabiš olje dobre kvalitete (hladno stiiskano).[/quote]
kdo pravi, da ne?
spustiš mast z ocvirki in poliješ po solati.
določene solate so slastne, če so pripravljene z vročo maščobo….
je pa res, da to ni za paradajz ali kaj mehkega…
regrat pa že.
najbolje je maščoba ki:
-ima čim manj trans maščob in
-ima razmerje alfalinolejske kisline proti linolejski v razmerju med 2:1 do 5:1
Če uživaš vsak dan kombinacijo oljčnega , lanenega in konopljinega olja (vsak dan po tretjino ene jedilne žlice vsakega), dobiš vse potrebne maščobne kisline, do KONCA življenja. Nobene druge maščobe ne rabiš nikoli več uživati.
To je dejstvo. Vse ostalo je stvar okusov, prehranskih navad ter lobiranja za rastlinske-živalske maščobe.
Naši predniki so umirali stari 45 let, pa niso poznali pesticidov, fungicidov, GSO-jev, BIO in EKO je bila nepoznana tema, pa še kaj bi se našlo.
Umirali so verjetno zdravi!?!?
Dandanes požremo vso packarijo tega sveta in živimo ohohoooooooooooo dalj.
Svinjska mast je v zadnjem času oprana krivde za prezgodnje “crkavanje” Svinjina nam več ne nabija holesterola in pritiska.
Zdaj nas ubijajo krave (rderče meso), tako kot nas je pred časom paradižnik, ki ga je sedaj samo zdravje.
Povojna generacija precepljena z vsemogočimi cepivi je boj zdrava kot sončki, ki jih ne smeš cepiti in čez rit usekati.
Nič, potrudi se in razmisli, kaj je zdravo on kaj ni!
Včeraj so na radio aktual povedali, da vsi narodi, recimo Francozi , ki pojedo bistveno več masnega ali pa manj masnega kot recimo Japonci, oboji v primerjavi s Slovenci, imajo manj infarktov kot Slovenci. Enako velja za alkohol. Zaključek iz tega je, da ni važno kaj žreš in žlampaš, samo da nisi Slovenc.
tam samo reciklirajo tuje vice
v originalu gre vic takole
1. Japonci jedo zelo malo maščob
In trpijo manj srčnih napadov kot Američani in Britanci
2. Mehičani jedo veliko maščob
In utrpijo manj srčnih napadov kot Američani in Britanci
3. Kitajci pijejo zelo malo rdečega vina
In trpijo manj srčnih napadov kot Američani in Britanci
4. Italijani pijejo veliko rdečega vina
In utrpijo manj srčnih napadov kot Američani in Britanci
5. Nemci pijejo veliko piva in pojedo veliko klobas in maščob in utrpijo manj srčnih napadov kot Američani in Britanci
ZAKLJUČEK
Jejte in pijte, kar želite. očitno ubija govorjenje angleščine
v bistvu neposrečen vic, ker slovenci spadamo med bolj zdrave v svetovnem povprečju, kar se srčnih bolezni tiče
http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/coronary-heart-disease/by-country/
smo v top 21 najbolj zdravih držav….
v bistvu neposrečen vic, ker slovenci spadamo med bolj zdrave v svetovnem povprečju, kar se srčnih bolezni tiče
Primerjava je bila s Francijo, kjer res pojedo ogromno svinjine in maščob in pa Japonsko, ki je pravo nasprotje, v pijači pa ne vemm s kom. In v celoti drži tudi če gre za vic, da imajo tako Francozi kot Japonci manj srčnih obolenj, prav tako imajo Francozi veliko manj rakavih obolenj kot v Sloveniji, tako da ne pametuj, ker ni bilo prvičpovedano.
http://www.worldlifeexpectancy.com/cause-of-death/coronary-heart-disease/by-country/
smo v top 21 najbolj zdravih držav….[/quote]
Domača svinjska mast od domačega eko pujsta je 100x bolj zdrava od rafiniranega in 100x predelanega olja iz marketa.
Ampak…
Mast ne paše povsod.
Mi uporabljamo vse maščobe, od masti, do putra, kokosove masti, olivnega olja, bučnega, kot navadno pa uporabljam sojino, rastlinsko ali kar je trenutno v akciji.
Najbolj zdravo je vsega po malem in po pameti. Izbira mascobe je tudi pomemben faktor pri okusu jedi. Uporabljaj razlicne, odvisno od tega, kaj kuhas – npr. golaz na svinjski masti, korenje na maslu, testenine pa z olivnim (oljcnim) oljem – pa nimas kaj falit. Seveda ne 2 deci olja na obrok, ampak tudi kolicine po pameti.
[/quote]
No, jaz se s tem tvojim dejstvom ne strinjam. Omega 3 v rastlinah so v ALK obliki, telo pa potrebuje EPK on DHK obliko, ki je v rastlinah ni. Sicer lahko telo pretvori ALK v EPK oz. DHK obliko, vendar ta pretvorba poteka počasi in je nezadnostna.
Če ne uživaš živalskih maščob, potem je vsekakor priporočljivo, uživanje morskih alg, ki vsebujejo omega 3 v EPK in DHK obliki.
Čeprav je morda na prvi pogled videti komplicirano, v bistvu lahko dokaj hitro sami ugotovimo, kaj je bolj zdravo.
Vedno (vsaj v 99 %) je bolj zdravo tisto, kar je bolj naravno oz. manj predelano. Ker nisi posebej napisala o kakšnem olju je govora, predvidevam, da misliš tisto navadno belo oz. rastlinsko rafinirano olje?
V tem primeru je bolj zdrava (oz. manj škodljiva) svinjska mast.
Mi tudi uporabljamo več različnih vrst maščob. Nikoli, ampak res nikoli pa ne uporabljamo navadnega rastlinskega ali pa sojinega rafiniranega olja. Ker to pa res ni za nikamor, pa naj bo še tako v akciji.[/quote]
Rastlinsko olje uporabljamo za peko palačink in za bureke, tu mi pač ne gre nobena druga maščoba zraven, kot le tekoča, brezokusna in brezvonjavna maščoba.
Mi tudi uporabljamo več različnih vrst maščob. Nikoli, ampak res nikoli pa ne uporabljamo navadnega rastlinskega ali pa sojinega rafiniranega olja. Ker to pa res ni za nikamor, pa naj bo še tako v akciji.[/quote]
Rastlinsko olje uporabljamo za peko palačink in za bureke, tu mi pač ne gre nobena druga maščoba zraven, kot le tekoča, brezokusna in brezvonjavna maščoba.[/quote]
Pri nas palačinke pečemo ali na maslu ali na kokosovi maščobi, burek pa delamo brez maščobe 🙂
Rastlinsko olje uporabljamo za peko palačink in za bureke, tu mi pač ne gre nobena druga maščoba zraven, kot le tekoča, brezokusna in brezvonjavna maščoba.[/quote]
Pri nas palačinke pečemo ali na maslu ali na kokosovi maščobi, burek pa delamo brez maščobe :)[/quote]
Tudi jaz sem imela obdobje bureka brez maščobe, pa me je k sreči minilo, ker burek brez olja ni burek. Pa ni potrebe, da se maščoba dol cedi, kot pri Šiptarju, nekaj olja pa le mora it v burek 🙂