Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj je manj škodljivo – črna kava ali instant praški za kavo 3 v 1?

Kaj je manj škodljivo – črna kava ali instant praški za kavo 3 v 1?

Kaj je manj škodljivo, ne morem reči bolj zdravo – črna turška kava ali instant kave, ki se vmešajo v vodo oziroma mleko, 3 ali 2 v 1?

če že moraš kavo ,potem tisto brez kofeina!

Odločitev pa je itak na tebi

Prvo. S tem da je ne spiješ ravno litre.

V drugem je (baje) žal ogromno kemije in zahtevnih kemičnih postopkov, ki pustijo sledi.

Črna kava brez mleka nikakor ni škodljiva, celo nasprotno, ima veliko dobrih učinkov – če seveda imaš pravo mero, kot pri vsem. Praškom 3 v 1 sploh ne moreš rečt kava – poglej sestavine. Sam cukr, mleko v prahu, sladila, kave pa tam enih 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.

Enkrat si vzemi čas in na embalažah v trgovini malo preberi, kaj industrijsko zmešane kavne praškaste mešanice vse vsebujejo – od emulgatorjev do zgoščevalcev in ojačevalcev okusov, umetne arome in seveda čistega cukra, ki je strup za organizem- sama kemija. Ja, saj so vam njami po okusu, pa tista veliiiika penca v šalci po prelitju z vročo vodo ali mlekom, samo kolikjo škode na dolgi rok si boste naredili, je pa vaš problem.

Pri kavi z odvzetim kofeinom ( liofilizirani=v granulah, ali zmleti v prahu) je tudi uporabljem poseben proces, ki ne pušča te nekofeinske kave najbolj med zdravimi živili .

Najbolj “zdrava” kot zmerna razvada je torej navadna zmleta kava, skuhana tako, da voda izteka na mleto kavo pod pritiskom ( mašine v kavarnah ali na domačem šporhetu v kafetjeri), pa še to ne več kot 30 sekund – bariste to zelo dobro vedo, ker potem se po izločenem kofeinu začnejo izločati še ostale škodljive zadeve. Ali pa skuhana doma na štedilniku v nerjavni (rostfrei) posodi ( ne bakreni, ker se lahko izločajo med kuhanjem škodljive spojine).

Pa čeprav sta prava bosanska in turška kava skuhani ravno v bakrenih džezvah 🙁

Točno tako.
Plus zgoraj nekdo svetuje kavo brez kofeina … to pa sploh odsvetujem. Polna predelav, uporabe kemije, da se izloči kofein, okus nikakav. In poanta kave je ravno kofein, zato ne vem, zakaj brezkofeinska.

Če te “matra” želodec po turški kavi, presedlaj pa na instant, vendar ne na mešanice, ker je to res daleč od kave (ne bo ti pa škodilo, če spiješ 1x na dan, to pač ne), temveč na navadno instant kavo. meni najboljša tista, ki jo pridobijo s postopkom zamrzovanja.

najhujše so razne instant mešanice … pa ne samo pri kofetih

jaz navijam in tudi pijem 2 skodelici prave turške kave na dan brez vsega … sem imela včasih težave po kavi z mlekom, odkar pijem brez ni več težav … rabim pa jo 🙂

ž

Vse je v glavi – če se odločiš, da ne rabiš, ne rabiš, samo presekat moraš.

Enako, kot pri cigaretah, alkoholu in drugih opojnih substancah. Kava oz. kofein je sicer stimulans, od katerega postaneš tudi odvisen. NI samo družbeni ritual pitja, socializacijskega druženja ob kavici naprimer.

Jaz pa sipijem 1-2 CHI kavi na dan, okus super, učinek tudi, pa še zdrava je! Le cena ni tolk super, ampak še vedno manj, kot kavica v lokalu…

http://www.avita.si/vitamini-minerali-encimi/kava-chi-balance-180-g

…z nekaterimi posti, ki govorijo v prid turški kavi. Pa ne, da bi ji ploskala, a v primerjavi z instant kavami, še zlasti temi 3v1..no ja, primerjave ni. Preberi si deklaracije, kaj je v teh vrečkah, poleg tega pa, tudi brezkofeinski se bi jaz v velikem krogu izogibala.

Torej zmerna mera črne turške (mešana z mlekom tudi ni ok), skodelica zjutraj, mogoče po kosilu…je še najboljša varianta. Je kofein do neke mere tudi koristen, ampak res v malih količinah, sicer se ga je potrebno izogibat. In vsekakor ob kavi piti vodo, po kofeinu dehidriraš.

sem za turško 🙂
tile koncetrati pa, sem 1x gledala nemški dokumentarec kako v bistvu kavo skuhajo in posušijo, kot mleko v prahu. posledično je lahko veliko več kofeina notri kot sicer… no, ni da bi ravno z njo nalival. kdaj pa kdaj je pa fajn 🙂

Bi samo malo obrnila temo. Klasične kave ne pijem, ker mi ne ustreza. Vsak trikrat na dan pa pijem cappuccino iz vrečke. Vem, sama svinjarija. Ali bi bilo bolj zdravo, da šaltam na zeleni čas brez dodatkov (sladkorja…)? Ali so tudi ti kupljeni čaji sranje s polno dodatki?

S čaji je tako…predstavljaj si npr. ogromno cisterno posušenega čaja. Tisti najboljši v lističih gre v čajnice in se prodaja na težo, prah in drob, ki ostane na spodaj, pa v filter vrečke.

Polni dodatkov so predvsem aromatizirani sadni čaji. Čaj Jagoda-vanilija zagotovo ne vsebuje dehidriranih jagod in vanilijeve palčke 😉

New Report

Close