Kaj je manj škodljivo – črna kava ali instant praški za kavo 3 v 1?
Črna kava brez mleka nikakor ni škodljiva, celo nasprotno, ima veliko dobrih učinkov – če seveda imaš pravo mero, kot pri vsem. Praškom 3 v 1 sploh ne moreš rečt kava – poglej sestavine. Sam cukr, mleko v prahu, sladila, kave pa tam enih 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465}.
Enkrat si vzemi čas in na embalažah v trgovini malo preberi, kaj industrijsko zmešane kavne praškaste mešanice vse vsebujejo – od emulgatorjev do zgoščevalcev in ojačevalcev okusov, umetne arome in seveda čistega cukra, ki je strup za organizem- sama kemija. Ja, saj so vam njami po okusu, pa tista veliiiika penca v šalci po prelitju z vročo vodo ali mlekom, samo kolikjo škode na dolgi rok si boste naredili, je pa vaš problem.
Pri kavi z odvzetim kofeinom ( liofilizirani=v granulah, ali zmleti v prahu) je tudi uporabljem poseben proces, ki ne pušča te nekofeinske kave najbolj med zdravimi živili .
Najbolj “zdrava” kot zmerna razvada je torej navadna zmleta kava, skuhana tako, da voda izteka na mleto kavo pod pritiskom ( mašine v kavarnah ali na domačem šporhetu v kafetjeri), pa še to ne več kot 30 sekund – bariste to zelo dobro vedo, ker potem se po izločenem kofeinu začnejo izločati še ostale škodljive zadeve. Ali pa skuhana doma na štedilniku v nerjavni (rostfrei) posodi ( ne bakreni, ker se lahko izločajo med kuhanjem škodljive spojine).
Pa čeprav sta prava bosanska in turška kava skuhani ravno v bakrenih džezvah
Točno tako.
Plus zgoraj nekdo svetuje kavo brez kofeina … to pa sploh odsvetujem. Polna predelav, uporabe kemije, da se izloči kofein, okus nikakav. In poanta kave je ravno kofein, zato ne vem, zakaj brezkofeinska.
Če te “matra” želodec po turški kavi, presedlaj pa na instant, vendar ne na mešanice, ker je to res daleč od kave (ne bo ti pa škodilo, če spiješ 1x na dan, to pač ne), temveč na navadno instant kavo. meni najboljša tista, ki jo pridobijo s postopkom zamrzovanja.
Jaz pa sipijem 1-2 CHI kavi na dan, okus super, učinek tudi, pa še zdrava je! Le cena ni tolk super, ampak še vedno manj, kot kavica v lokalu…
http://www.avita.si/vitamini-minerali-encimi/kava-chi-balance-180-g
…z nekaterimi posti, ki govorijo v prid turški kavi. Pa ne, da bi ji ploskala, a v primerjavi z instant kavami, še zlasti temi 3v1..no ja, primerjave ni. Preberi si deklaracije, kaj je v teh vrečkah, poleg tega pa, tudi brezkofeinski se bi jaz v velikem krogu izogibala.
Torej zmerna mera črne turške (mešana z mlekom tudi ni ok), skodelica zjutraj, mogoče po kosilu…je še najboljša varianta. Je kofein do neke mere tudi koristen, ampak res v malih količinah, sicer se ga je potrebno izogibat. In vsekakor ob kavi piti vodo, po kofeinu dehidriraš.
S čaji je tako…predstavljaj si npr. ogromno cisterno posušenega čaja. Tisti najboljši v lističih gre v čajnice in se prodaja na težo, prah in drob, ki ostane na spodaj, pa v filter vrečke.
Polni dodatkov so predvsem aromatizirani sadni čaji. Čaj Jagoda-vanilija zagotovo ne vsebuje dehidriranih jagod in vanilijeve palčke